„Iš tiesų, visai nesvarbu, ar mėgstate gaminti, tai darote dažnai, ar maisto ruošimą patikite antrajai pusei. Tokios šventės kaip Valentino diena – puiki proga nustebinti mylimąjį ir parodyti dėmesį per maistą. Juk maistas tampa gerokai skanesnis, kai jį paruošia tavo žmogus. Aš esu iš tų, kurie renkasi Valentino dieną švęsti namuose su mylimais žmonėmis ir dalintis mėgstamais patiekalais. Dažniausiai, esant progai, renkuosi gaminti įvairius kepsnius su garnyru“, – teigia italas ir dalinasi vienu iš mėgstamiausių vakarienės patiekalų receptu.

„Biovela“ sausai brandintos jautienos kepsnys su keptomis bulvėmis bei gražgarsčių ir vyšninių pomidorų salotomis pagal F. Meschino

Jums reikės:

  • „Biovela“ nugarinės kepsnio
  • Trupučio ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • 2 skiltelių česnako
  • Trupučio sviesto
  • Rozmarino
  • 50 gr. gražgarsčių
  • 4 vnt. vid. dydžio amandinių bulvių
  • 8 vnt. vyšninių pomidorų
  • Šiek tiek aštraus čipotlės padažo (galima naudoti majonezą sumaišytą su čipotlės čili milteliais)
  • Druskos ir juodųjų pipirų


„Pirmiausia kepsnį pagardinkite druska, juodaisiais pipirais bei trupučiu ypač gryno alyvuogių aliejaus. Tuomet labai įkaitinkite keptuvę ir kepkite mėsą kartu su sviestu ir rozmarinu. Kiekvienai pusei skirkite po 5 min. Galiausiai iškeptą mėsą išimkite iš keptuvės, suvyniokite į foliją ir palikite 5 minutėms“, – receptu dalinasi F. Meschino.

Kad patiekalas būtų dar labiau išbaigtas, šefas ragina nepamiršti ir daržovių. Paruoškite amandines bulves – jas virkite apie 40 min. sūdytame vandenyje. Išvirtas bulves perpjaukite per pusę, pabarstykite šiek tiek druskos, juodųjų pipirų ir padenkite nedideliu sluoksniu čipotlės padažo. Patiekalą F. Meschino siūlo papildyti šviežiomis gražgarsčių bei vyšninių pomidorų salotomis su šlakeliu alyvuogių aliejaus.

„Net neabejoju, kad šio puikiai suderinto patiekalo skonis, parodytas dėmesys ir meilė taps geriausia Valentino dienos dovana“, – sako F. Meschino.

Geriausias būdas parodyti dėmesį – namuose gamintas maistas

Įvairių patiekalų receptų filmukus kuriantis A. Šimulynas, panašiai kaip ir F. Meschino, nebijo gaminimo iššūkių ir vertina kokybiškai praleistą laiką kartu.

„Anksčiau Valentino dieną švęsti dažniausiai rinkdavausi ne namie – atrodė, kad taip galiu skirti visą dėmesį žmogui, sėdinčiam kitapus manęs. Tačiau vis daugiau laiko praleidžiant virtuvėje supratau, jog nėra geresnio būdo parodyti dėmesį mylimam žmogui nei namuose paruoštas patiekalas", – teigia jis.

Nors pasak A. Šimulyno, jo mažoje virtuvėlėje vietos vos užtenka jam vienam, tačiau gaminimas kartu arba bent buvimas mylimo žmogaus kompanijoje suteikia romantikos ir netgi priverčia labiau pasistengti gaminant.

„Žinoma, tam, kad gaminimas atrodytų lengviau įveikiamas kiekvienam ruošiančiam maistą namuose, o rezultatas nepaliktų abejingų, būtinas patikrintas receptas“, – įsitikinęs A. Šimulynas ir dalinasi „Biovela“ sausai brandintos jautienos kepsnio receptu su pipiriniu padažu, įdaryta kepta bulve ir smidrais.

Ingredientai:

  • Brandintas „Biovelos“ jautienos Sirloin steikas
  • Šaltai rūkyta šoninė 100g
  • Jautienos sultinys 100ml
  • 2 didelės bulvės
  • Čederio (200g) ir parmezano (30g) sūriai
  • Grietinėlė 80ml
  • Sviestas 40g (30g steikui ir 10g padažui)
  • Smidrai 6-7 vnt.
  • Česnakas 1 skiltelė
  • Česnakų laiškai
  • Šalotiniai svogūnai 1vnt.
  • Druska, pipirai, citrinos žievelė
  • Vorčesterio padažas 2 v. š.


„Prieš pradedami ruošti kepsnį, būtinai jį palaikykite kambario temperatūroje apie 30 min. Tik tuomet galima imtis kepimo“, – pirmaisiais patarimais dalinasi A. Šimulynas.

Tuomet įkaitinkite orkaitę iki 135 C°, brandintą „Biovelos“ jautienos kepsnį apibarstykite druska bei pipirais ir dėkite kepti ant grotelių į orkaitę. Jei mėgstate medium rare kepsnį kaip Andrius, kepti reikėtų tol, kol mėsos temperatūra pasieks 32 C°-35 C°.

„Iš orkaitės mėsą perkelkite į keptuvę ir kepkite abi puses ant įkaitintų riebalų, kol kepsnio temperatūra pasieks ~50 C°, – pataria A. Šimulynas. – Per paskutines 30 sek., skirtas kepimui, į keptuvę įdėkite šaukštą sviesto, skiltelę česnako ir skystyje tarsi „maudykite“ kepsnį – paimkite šaukštą ir vis perkelkite susidariusį skystį keptuvėje ant mėsos. Prieš pjaustydami kepsnį, leiskite mėsai 10-15 min pailsėti“.

Toliau į tą pačią keptuvę įdėkite dar šiek tiek sviesto, arbatinį šaukštelį stambiai grūstų pipirų ir apkepinkite smulkiai pjaustytus šalotinius svogūnus. Tuomet keptuvę papildykite nedideliu kiekiu Vorčesterio padažo, įpilkite ~100ml jautienos sultinio ir laukite, kol viskas šiek tiek sutirštės. Galiausiai įpilkite ~80ml grietinėlės, kaitinkite ir maišykite iki norimos konsistencijos.

„Metas garnyrui. Žalias bulves su lupena sudėkite į kepimo formą, ištepkite jas aliejumi, pabarstykite druska bei pipirais ir kepkite 170 C° įkaitintoje orkaitėje ~1val. priklausomai nuo bulvių dydžio. Iškeptas bulves perpjaukite pusiau, išskobkite vidų ir gautą masę sumaišykite su keptuvėje apkeptais šoninės gabaliukais, grietinėle, čederio sūriu ir sviestu. Bulves sudėkite atgal į bulvių „laivelius”, kuriuos gavote jas išskobę ir ant viršaus užtarkuokite sūrio. Tuomet dėkite į orkaitę, kol ištirps sūris. Ištraukus, apibarstykite bulves smulkintais česnakų laiškais“, – pasakoja A. Šimulynas.

Anot jo, paskutinė patiekalo sudedamoji dalis jau tapusi geriausiu kepsnių draugu – smidrai. „Puode su verdančiu vandeniu ~3-4min apvirkite smidrus, o ištraukus sudėkite į šaltą vandenį. Tada keptuvėje ant aliejaus apkepkite kol jie lengvai apskrus. Smidrus apibarstykite druska, pipirais, patarkuokite citrinos žievelės bei parmezano sūrio ir patiekite šalia kepsnio bei įdarytų bulvių“.