Saugos įmonių paslaugomis dažniau naudojasi penkių didžiųjų miestų gyventojai, turintys aukštesnį išsilavinimą, taip pat jaunesni – iki 39 metų amžiaus – respondentai.

„Stipriai išaugusiam saugos įmonių paslaugomis besinaudojančių gyventojų skaičiui įtakos turėjo pasikeitęs žmonių požiūris į sau kuriamą gerovę, kuomet norima apsisaugoti ne tik finansiškai, bet ir emociškai. Atsirado naujas suvokimas, kad prarastas turtas brangus ne tik materialine prasme – jis turi ir didelę emocinę vertę. Tai reiškia, kad tokio turto praradimas gali būti ypatingai skaudus, nes antro tokio daikto už pinigus nenupirksi“, – inicijuotos apklausos rezultatus komentuoja saugos tarnybos „Eurocash1“ vadovas Vilius Makauskas.

Tyrimas taip pat atskleidė, kad aktualiausia saugos bendrovių paslauga tarp Lietuvos gyventojų yra būsto apsauga. Ji aktuali net 84 proc. besinaudojančių saugos tarnybų paslaugomis ir 63 proc. visų apklausos dalyvių. Beveik 4-iems iš 10 (38 proc.) apklaustųjų aktualus vaizdo stebėjimas, o 2-iems iš 10 – išmaniųjų namų sprendimai (20 proc.) ir apsaugos sistemų montavimas (18 proc.).

Būsto apsauga dažniau aktuali asmenims su aukštuoju išsilavinimu. Vaizdo stebėjimas – 18-39 metų žmonėms ir šeimoms su vaikais. Apsaugos sistemų montavimas – 30-39 metų asmenims, o išmaniųjų namų sprendimai – 18-29 metų jaunimui.

Įprastai įsigijus naujus namus, norima įsirengti ir apsaugos sprendimus, o juos įsirengus – itin aktualios tampa ir kitos saugos tarnybų siūlomos paslaugos. Pavyzdžiui, įsirengus vietinę apsaugos ir priešgaisrinę sistemą, negalima teigti, kad namai yra saugūs, mat tokia sistema tik informuos gyventoją apie įvykį, tačiau niekas į jį be jo paties nesureaguos. Dėl šios priežasties turint įrengtus apsaugos sprendimus, būtinos ir kitos saugos paslaugos – kad ne tik būtų gautas pranešimas apie įvykį, bet į jį sureaguosaugos tarnyba“, – aiškina V. Makauskas.

Kalbėdamas apie tendencijas ir šiuolaikinio vartotojo poreikius, jis priduria, kad su technologijomis susiję apsaugos sprendimai jau ne vienerius metus yra paklausiausi, o jų paklausa augs ir toliau.

 Vilius Makauskas

„Žinoma, šiuolaikiniam klientui rūpi saugos tarnybos teikiamų paslaugų kokybė ir patikimumas (75 proc.), trumpiausias greitojo reagavimo ekipažo atvykimo laikas (68 proc.). Tai dalykai, kurie visuomet buvo svarbūs, o šiemet tapo dar aktualesni. Tačiau klientams vien to nebepakanka. Kaip ir visus sektorius, taip ir mūsiškį pakeitė technologinis spurtas. Dėl šios priežasties klientai tikisi individualių, išmanių ir modernių sprendimų, kurie padėtų užtikrinti namų saugumą“, – akcentuoja „Eurocash1“ vadovas ir atskleidžia, kad tai viena prioritetinių jo vadovaujamos bendrovės krypčių.

Anot jo, dar viena nauja tendencija saugos paslaugų rinkoje – individualių seifų nuoma. Poreikis jai išryškėjo po to, kai vienas po kito didieji bankai atsisakė teikti šią paslaugą.

„Didiesiems bankams vienam po kito nutraukiant individualių seifų nuomos paslaugos teikimą, rinkoje įžvelgėme galimybę ir gyventojams bei organizacijoms pasiūlėme naują paslaugą, kuriai turime sukaupę kompetencijų“, – teigia V. Makauskas.

Bendrovės „Norstat“ apklausoje šių metų liepos mėnesį dalyvavo 1000 šalies gyventojų nuo 18 iki 74 metų amžiaus.