Kėdainių ligoninė feisbuko paskyroje trečiadienį paskelbė vaizdo įrašą, kuris rodo situaciją, nutikusią sausio 1 dieną. Paskelbtame įraše matyti, kaip agresyvus vyras stumdo jauną medikę, kuri bando susitarti, kad vyras paliktų ligoninę.

Neilgai trukus, rėkiantis vyras iš visų jėgų nustumia gydytoją ant grindų. Smarkiai krisdama, gydytoja užsigauna veidą ir ranką, o vyras toliau lieka stovėti ir rėkti.

Vaizdo įrašas ir smurto protrūkis sukrečia ir tik dar kartą parodo, kad medikai nėra saugūs nei ligoninėse, nei važiuodami pas pacientus.

„Naujieji metai Kėdainių ligoninėje prasidėjo priėmimo – skubiosios pagalbos skyriaus gydytojos „skraidymu“ tiesiogine to žodžio prasme. Pastebima didėjanti pacientų agresija prieš medicininį personalą. Medikai sulaukia keiksmų, pykčių, fizinio smurto, nepasitenkinimo iš pacientų, o pacientai skundžiasi: nemaloniu bendravimu, aptarnavimu, medikų „moralizavimu“ ir pan.

Ar gali medikas, sulaukęs priešiško elgesio, būti malonus ir šypsotis, kada pacientų sraute susiduriama su daugybe piktų, iš anksto nusistačiusių reikalauti, kas nebūtinai pacientui priklauso, žmonių?

Ne, ne, ne, nenorime moralizuoti, auklėti ar pateisinti mediko/paciento, visko šiam pasauly būna... Norime paprašyti gerbti vieni kitus ir išvengsime bet kokio smurto“, – buvo rašoma Kėdainių ligoninės feisbuke.

Vyras į ligoninę jau atvyko nusiteikęs agresyviai, viską filmavo telefonu ir nemandagiai bendravo.

„Tokių incidentų būna, medikai su tokiais dalykais susiduria. Visos tokios situacijos atmosferos negerina, tai kelia įtampą, stresą, susimąstoma dėl savo darbo, kodėl aš jį atlieku, kodėl jis taip nevertinamas ir kam jis reikalingas, jei tokie dalykai vyksta.

Tokių situacijų visada būdavo, tik pastaruoju metu garsiau pradėjome apie jas šnekėti“, – sakė Kėdainių ligoninės direktorė Edita Vaškevičienė.

Kėdainių policija trečiadienį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl ligoninėje per naujuosius siautėjusio ir gydytoją pastūmusio paciento.

„Šiandien Kėdainių policijos komisariate buvo gautas pareiškimas iš gydymo įstaigos dėl sausio 1 dienos paryčiais Kėdainių gydymo įstaigoje viešąją tvarką trikdžiusio neblaivaus 32 metų vyro, kuris viešoje vietoje vartojo necenzūrinius žodžius, piktinosi medikų darbu. Konflikto metu vyras taip pat pastūmė 25 metų moterį“, – BNS trečiadienį sakė Kauno apskrities policijos atstovė Reda Zarauskienė.

Pasak jos, nukentėjusi moteris bus apklausta.

R. Zarauskienės teigimu, konfliktas kilo, kai vyrui jau buvo suteikta medicininė pagalba. Ji buvo teikta, nes minėtas 32 metų asmuo ir dar du vyrai įsivėlė į konfliktą, po jo 32 metų minėtas vyras buvo pristatytas į medicinos įstaigą, jam nustatyti nedideli sumušimai ir neblaivumas – 1,73 promilės alkoholio.

„Jam buvo suteikta medicininė pagalba ir vyras norėjo pasišalinti“, – BNS sakė R. Zarauskienė.

Už viešosios tvarkos pažeidimą, kai asmuo viešoje vietoje įžūliu elgesiu, grasinimais, piktybiškai tyčiodamasis arba vandališkais veiksmais demonstruoja nepagarbą aplinkiniams ar aplinkai trikdant visuomenės rimtį Baudžiamasis kodeksas numato viešuosius darbus, laisvės apribojimo, arešto arba laisvės atėmimo iki dvejų metų bausmę.

Pastaruoju metu smurto protrūkiai prieš medikus vis dažnėja. Vos prieš savaitę buvo užpulti Kauno rajono Greitosios medicinos pagalbos darbuotojai, kai atvykęs agresyvus artimasis medikus stumdė, grasino nužudyti.

Gruodžio 13 dieną Kėdainiuose, Greitosios medicinos pagalbos iškvietimo metu, buvo užpultas ir sumuštas Kėdainių pirminės sveikatos priežiūros centro GMP skyriaus paramedikas, kuris atskubėjo padėti ligoniui. Įsisiautėjusį pacientą sutramdė vietoje buvę policijos pareigūnai. Paramedikas patyrė tiek fizinį, tiek psichologinį smurtą.

Lapkričio viduryje žiauriai sumuštas ir Vilniaus GMP paramedikas. Pacientas jį stumdė, spardė, sulaužė žandikaulį.

Apie patiriamą agresiją medikai kalba jau ilgą laiką. Visgi kol kas nėra apsaugoti nuo tokių smurto protrūkių.

„Labai skaudu, bet iš tiesų, tai kasdienybė. Buvo tik laiko klausimas, kada patirsime fizinį smurtą, nes psichologinį patiriame kasdien. Manau, kad tai nepamatuotų politikų pažadų, neištesėtų pažadų pasekmė. Visa medikų bendruomenė esame įkaitai tarp žmonių ir politikų. Jie prisižada, vykdyti turime mes, o lėšų niekas neskiria“, – laidoje „Delfi tema“ kalbėjo Greitosios medicinos pagalbos darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė ir medikė Jolanta Keburienė.

Šiuo metu, jei pacientas yra agresyviai nusiteikęs prieš mediką, dažniausiai gelbsti bendra mediko nuovoka ir situacijos raminimas. Kartais medikui nuo agresyvaus paciento tiesiog tenka bėgti slėptis.

Kai kurios didesnės įstaigos darbuotojus aprūpina dujų balionėliais, veda instruktažą, deja, dažniausiai instruktažai būna tik formalūs. Tiesa, ant greitosios pagalbos medikų racijų yra specialus mygtukas, kurį paspaudus įvyksta 30 sekundžių garso įrašas, kuris užfiksuoja aplinkos garsus. Dispečerinė, išgirdusi garso signalą, perduoda policijos pareigūnams, kad medikams reikia pagalbos.

Smurtas prieš medikus, pasak Vilniaus miesto greitosios medicinos pagalbos stoties Kvalifikacijos kėlimo ir mokymo skyriaus vadovo ir skubios pagalbos specialisto Mindaugo Kliuko, yra dažna lietuvių problema. Medikai dirba tarsi svetimoje teritorijoje – ne ligoninėje, tačiau važiuoja į paciento namus, kuriuose pacientas gali jaustis kaip šeimininkas.

„Kadangi pagalbą išsikvietė „šeimininkas“, ji iškviečiama nemokamai, kiekvienu pašaukimu atvyksta, tai nusiteikimas būna toks, tarsi atvažiavo aptarnaujantis personalas, kuris turi vykdyti nurodymus. O nurodymai dažnai būna nepamatuoti. Tada prasideda konfliktai. Reikia vykti į ligoninę, klausia, kodėl neatsivežėme rentgeno aparato, kodėl vežame ne į tą ligoninę, nors joje nėra reikiamų specialistų. Gerai, jei žmogus pakankamai diplomatiškas ir pats išsisuka iš padėties. Bet kodėl iškvietimuose turiu suktis iš padėties? Aš turiu teikti pagalbą, o ne galvoti, kaip išvengti konflikto, nusileisti ir panašiai. Kviečiantieji, deja, įpratę reikalauti, jie visada teisūs, o mes tik atsiųsti jų kaprizams vykdyti“, – laidoje kalbėjo M. Kliukas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)