Pagal reitingą į pirmą burtų krepšelį patekę Lietuvos rankininkai kovą dėl vietos pasaulio čempionate pradės su antrame krepšelyje buvusia Suomijos rinktine. Pirmos rungtynės numatytos kitų metų kovo 13 d. Suomijoje, atsakomosios rungtynės vyks kovo 17 d. Lietuvoje.

Per visą istoriją, Suomijos ir Lietuvos rinktinės pasaulio čempionate yra dalyvavusios vienintelį kartą. 1956 m. suomiai užėmė 14 vietą. Gerokai vėliau už suomius pasaulio čempionate žaidusi Lietuvos rinktinė 1997 m. iškovojo 10 vietą.

Lietuvos ir Suomijos rinktinės oficialiose rungtynėse yra susitikę šešis kartus – po dukart 1995, 2008 ir 2014 m. vykusiuose Europos ar pasaulio čempionatų atrankos turnyruose. Tris pergales iškovojo Lietuvos rinktinė, kartą laimėjo suomiai, du susitikimai baigėsi lygiosiomis.

2023 m. sausio mėn. Rygoje vykusiame Baltijos taurės turnyre Lietuvos ir Suomijos rinktinės susitiko pusfinalyje. Beveik visas rungtynes pirmavę lietuviai rungtynių pabaigoje išleido pergalę iš rankų ir pralaimėjo suomiams minimaliu skirtumu 26:27.

„Pagal paskutinį Lietuvos ir Suomijos rinktinių susitikimą sunku vertinti komandų pajėgumą, nes abi rinktinės žaidė ne stipriausios sudėties. Iki dvikovos su suomiais dar liko beveik keturi mėnesiai ir labai daug priklauso nuo to, kokią komandos sudėtį surinksime tiek mes, tiek varžovai, ar nebus traumų, ar galės rinktinei padėti visi geriausi rankininkai. Suomijos rinktinė yra tikrai įkandamas varžovas, nėra priskiriama prie elito ir turime kelti vienintelį tikslą – įveikti šį pasaulio čempionato atrankos etapą, – burtus komentavo Lietuvos rinktinės treneris Gintaras Savukynas, kuris 2016-2020 m. treniravo EHF Čempionų lygoje rungtyniavusį Suomijos Ryhimekio „Cocks“ klubą. – Manau, kad iš visų varžovų, kurie galėjo mums tekti antrame etape – suomiai, estai, italai ar slovakai – visos šios rinktinės yra panašaus pajėgumo. Tai šalys, kuriose rankinis populiarėja ir šių šalių rinktinės artėja prie Europos vidutiniokių. Todėl burtai nei nudžiugino, nei nuliūdino.“

Pasaulio čempionato atrankos turnyrą nuo pirmojo etapo pradėjusi Suomijos rinktinė nepasigailėjo Didžiosios Britanijos rankininkų ir sutriuškino britus bendru rezultatu 58:28. Pirmose rungtynėse suomiai svečiuose nugalėjo 25:16, o namuose laimėjo net 33:12.

Rezultatyviausiai suomių gretose žaidė per dvejas rungtynes 19 įvarčių pelnęs Benjaminas Helanderis. 25-erių metų Suomijos rinktinės lyderis šią vasarą grįžo į Švedijos „Alingsas HK“ komandą, o prieš tai tris sezonus žaidė viename stipriausių Vokietijos „Rhein-Neckar Lowen“ klube. Su „Rhein-Neckar Lowen“ klubu B. Helanderis praėjusį sezoną laimėjo Vokietijos taurę, o per du sezonus EHF Europos lygoje pelnė 47 įvarčius.

Nuo 2019 m. Suomijos rinktinę treniruoja garsus Švedijos specialistas Olė Lindgrenas. 2008-2016 m. O. Lindgrenas treniravo gimtosios Švedijos rinktinę ir su ja tapo 2012 m. Londono olimpinių žaidynių vicečempionu.

Daug daugiau medalių O. Lindgrenas iškovojo pats žaisdamas Švedijos rinktinėje. O. Lindgrenas net tris kartus – 1992 m. Barselonoje, 1996 m. Atlantoje ir 2000 m. Sidnėjuje iškovojo olimpinių žaidynių sidabro medalius, net keturis kartus tapo Europos čempionu, o pasaulio čempionatuose iškovojo po du aukso, sidabro ir bronzos medalius.

Burtai suskirstė ir dar tris antrojo etapo poras. Estijos rinktinė susitiks su Ukrainos rankininkais, Belgija žais su Italija, o Slovakijos rinktinė rungtyniaus su Izraelio ir Liuksemburgo poros nugalėtojais. Pastaroji pirmojo etapo dvikova buvo nukelta dėl prasidėjusio karo Izraelyje.

Įveikus antrąjį etapą, lauks lemiamas pasaulio čempionato atrankos etapas. Jame jau yra pagal reitingą patekusios Švedijos, Ispanijos, Prancūzijos, Vokietijos, Vengrijos, Islandijos, Slovėnijos, Portugalijos, Lenkijos, Nyderlandų, Serbijos, Juodkalnijos, Čekijos, Šiaurės Makedonijos, Austrijos, Šveicarijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Rumunijos, Graikijos, Farerų salų ir Sakartvelo rinktinės. Trys iš šių komandų kelialapius į pasaulio čempionatą užsitikrins anksčiau – 2024 m. sausį vyksiančiame Europos čempionate.

Vietas 2025 m. pasaulio čempionate, kuriame žais 32 komandos, jau užsitikrino turnyrą organizuojančios Kroatijos, Danijos ir Norvegijos rinktinės.