Doc. dr. Edita Gavelienė, gydytoja dietologė, teigia, kad mėsa tikrai gali būti nutukimu sergančio asmens valgiaraštyje, tačiau primena, kad pirmiausia siūlomas racionas privalo užtikrinti visas būtinąsias maistines medžiagas. „Tai reiškia, kad racionas turi būti kuo įvairesnis. Atsižvelgiant į tai, ar žmogus maitinasi vegetariškai, ar valgo viską, jam ir siūlomas atitinkamas racionas – arba su mėsa, arba be jos“, – sako gydytoja.

Svarbiausia – turėti saiką

Anot E. Gavelienės, įprastai, kai kūno masės koreguoti nereikia, o žmogus nori būti tiesiog sveikas ir tinkamai maitintis, jis gali mėsos valgyti bent tris kartus per savaitę, tačiau norintys sulieknėti savo valgiaraštį turi pakoreguoti.

„Mėsa, kaip ir bet kurie kiti produktai, su nutukimu kovojančio žmogaus valgiaraštyje turi tam tikrą savo kiekį ir vartojimo dažnį bei kokybę. Mėsos kiekis apsprendžiamas pagal tai, kiek žmogus turi gauti kalorijų ir kitų maistinių medžiagų. Tuomet rekomenduotinas mėsos kiekis, atsižvelgiant į žmogaus įpročius, kasdienybę, yra skiriamas dažniau mažesnėmis porcijomis arba rečiau, bet didesne porcija“, – aiškina gydytoja.

Šašlykai

Pasak jos, gydant nutukimą ne taip svarbu, su kokiu garnyru mėsa valgoma, svarbiausia – kaip dėmesingai ir kiek. „Pagrindinės klaidos dažniausiai susijusios su gausa. Pavyzdžiui, tie patys kepsniai, šašlykai įprastai yra tam tikrų renginių patiekalai. Žmonės tose situacijose pasimiršta ir tampa nesaikingais valgytojais. Tai didžiausios bėdos“, – kalba E. Gavelienė.

Saiką reikėtų turėti ir atsižvelgiant į paros metą. „Banalios tiesos – kuo tamsesnis dienos metas arba kuo arčiau miego laikas, tuo labiau reiktų prisilaikyti. Riebesnis ir sotesnis maistas bus blogo miego priežastimi, gausiai valgant vakare, sparčiau daugėja riebalinio audinio kiekis, be to, žmogus jausis apsunkęs, ir ne tik naktį, bet ir kitą dieną. Tas dviejų–trijų valandų be maisto intervalas iki miego turėtų būti išlaikomas“, – primena gydytoja.

Geriausi pasirinkimai

Vis dėlto svarbus ne tik suvalgomos mėsos kiekis. Kaip sako E. Gavelienė, žmogui, besistengiančiam pakoreguoti savo kūno masę, reiktų rinktis tą mėsos rūšį, kuri turi mažiausiai kalorijų ir daugiausia naudingųjų maistinių medžiagų, gaunamų su mėsa. Gydytoja rekomenduoja valgyti liesos mėsos rūšis, turinčias daugiau baltymų.

Ėriena

Iš raudonos mėsos geriausia rinktis ėrieną, jautieną, liesą kiaulieną. „Kažkokių griežtų apribojimų mėsos rūšiai gydant nutukimą nėra. Daugiau apribojimų yra renkantis perdirbtos mėsos produktus, kadangi dauguma jų yra arba per sūrūs, arba per riebūs“, – pastebi E. Gavelienė.

Gydytojos dietologės teigimu, vienas sveikesnių termiškai ruoštos mėsos būdų yra ją marinuoti lengvame rūgštiniame marinate ir ilgą laiką termiškai ruošti žemesnėje temperatūroje. „Tokioje mėsoje susidaro mažiausiai pašalinių produktų, – sako ji. – Tačiau mėsą galima ir virti, ir troškinti, kepti orkaitėje. Blogiausias pasirinkimas – mėsa, paruošta dideliame riebalų kiekyje, arba apdegusi mėsa, nesvarbu, ar ji kepta orkaitėje, ar ant žarijų. Tokia mėsa nėra sveikas pasirinkimas.“

Termiškai neapruoštos mėsos mėgėjai turėtų atsakingai rinktis žaliavą, nes tokia mėsa susijusi su didesne infekcijos rizika“, – įspėja E. Gavelienė.

Raudona mėsa naudinga sportuojantiems

Viena populiariausių raudonų mėsų – jautiena minima daugelyje garsiausių pasaulio dietų. Joje mažai riebalų ir cholesterolio. Skaičiuojama, kad suvalgius 85 gramus jautienos, geležies gaunama tiek, kiek suvalgius daugiau kaip 200 g vištienos krūtinėlės.

Bodybuilding.com duomenimis, įvairios sportininkų apklausos rodo, kad šie jautieną renkasi kaip vieną pagrindinių proteino šaltinių. Sportuojantiems ar metantiems svorį paprastai rekomenduojama rinktis jautienos nugarinę, išpjovą ar užpakalinį kumpį, mat čia mažiausiai kalorijų.

Taigi sotiems ir sveikiems pietums galite drąsiai rinktis jautieną, vietoj pabodusios garuose virtos paukštienos krūtinėlės.

Mitybos specialisto Jonny Bowdeno knygoje „150 sveikiausių produktų žemėje“ rašoma, kad jautiena yra puikus omega-3 riebalų šaltinis, taip pat ji turi daug baltymų, kurie yra labai svarbūs sportuojant.

Jis taip pat teigia, kad jautienoje gausu hemo geležies, kurią žmogaus organizmas pasisavina labai lengvai. Jautienoje daug B grupės vitaminų, pavyzdžiui, B12 vitamino, kuris dažnai randamas įvairiuose maisto papilduose, užtikrina energijos kaupimą raumenyse, skatina kraujodarą.

Jautiena

Norint, kad patiekalas turėtų mažiau kalorijų, rekomenduojama garnyrui rinktis šparagus, garuose keptas morkas ar brokolius, ryžius.