„Savo performansu mes kviečiame moteris solidarizuotis viena su kita, nelaukiant, kol kas nors keisis. Deja, trūksta pačių moterų palaikymo viena kitai. Raginame neskubėti smerkti, pirmiau pagalvoti ir priimti, kokia kita moteris yra – su savo bėdomis ir patirtimi“, – kalbėjo viena iš renginio organizatorių Sigita Mykolaitytė.

Performanso dalyvės aikštėje persirengė viena kitos drabužiais, kurie simbolizavo įkūnytas, su lytimi susijusias patirtis. „Rūbai – tarsi oda, tapatybė, o persirengimas yra tarsi priėmimas ir netgi tapimas kita moterimi. Tuo metu tavo rūbais persirengusi moteris tarsi susitapatina su tavimi. Šiuo performatyviu veiksmu raginome būti dėmesingoms viena kitai, atviroms, susitapatinti bei solidarizuotis, siekiant reikalingų pokyčių“, – sakė S. Mykolaitytė.

Paklausta, ar feministės linkusios švęsti Kovo 8-ąją, ar visgi priešinasi šiai šventei, aktyvistė juokėsi, kad šio klausimo sulaukia kasmet, tačiau be reikalo. „Man taip keista, kad kasmet girdžiu šias diskusijas ir kad dar ne visiems aišku, jog ši šventė nėra sovietinis palikimas, diena, kai dovanojamos tulpės. Aišku, gėlės visuomet gražu, tačiau dar svarbiau jaustis gerai, kad būtų užtikrintos moterų teisės ir tinkamas požiūris į jas. Tai visiškai tarptautinė šventė – Moterų solidarumo diena, tikrai nieko bendro neturinti su sovietmečiu, – kalbėjo ji. – Ir nebūtinai moteris turi laukti, kol ją pasveikins vyrai. Dar svarbiau, kad mes pačios pasveikintume viena kitą ir suprastume viena kitos patiriamus rūpesčius, sunkumus, padėtume viena kitai. Nes kol viena kitos nepalaikysime, sunku tikėtis pagalbos sulaukti iš kitų.“

Performanse dalyvavo feministės aktyvistės iš Lietuvos, Rusijos, Baltarusijos, Čekijos ir Nyderlandų. Tarp jų ir dvi grupės „Pussy Riot“ narės – Masha ir Olga, kurios dėl savo surengtų akcijų buvo kalintos ir persekiojamos. Šiuo metu jos yra pabėgusios iš Rusijos ir gyvena Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)