Apie viruso plitimą savo klientus įspėjo ir mobiliojo ryšio operatoriai „Bitė Lietuva“ ir „Omnitel“. „Draugai, net ir švenčių metu būkite atidūs - žinute platinamas virusas. Neatidarinėkite šios nuorodos ir įspėkite draugus. Panašaus turinio žinutės atkeliauja ir „Skype“ bei „Facebook“ tinkluose“, rašoma „Bitės“ „Facebook“ paskyroje.

Netrukus ryšio operatoriai išsiuntinėjo ir pranešimus spaudai, įspėjančius apie plintantį virusą.

„Gavus nuorodą iš draugo iškart norisi pažiūrėti, ką jis atsiuntė, bet vartotojai turi būti atidūs. Žinutės gali būti siunčiamos siekiant pavogti telefone saugomus kontaktinius duomenis. Paprastai, jie yra naudojami brukalams platinti. Vartotojai turėtų būti itin budrūs, nes virusas SMS žinutes siunčia nepaliaujamai ir gali išauginti mobiliojo ryšio sąskaitą“, – sakė „Bitė Lietuva“ atstovė žiniasklaidai Laura Bielskė.

Pirmosios tokio pobūdžio žinutės pradėjo plisti praėjusios savaitės pabaigoje NVS šalyse. Daug atvejų pastebėta Estijoje ir Latvijoje. Virusas pavojingas išmaniesiems telefonams, kuriuose įdiegtos „Android“ ir „Symbian“ operacinės sistemos. Be to, panašių žinučių pastebėta ir „Skype“ bendravimo programoje, „Facebook“ socialiniame tinkle.

Atidarius nuorodą siūloma įsidiegti rinkmeną, kurioje yra tariamas „Opera“ naršyklės mobiliesiems įrenginiams atnaujinimas. Turbūt neverta net sakyti, kad „Opera“ prie šio eterio teršalo niekaip neprisidėję. Viruso „galai“ veda į Rusiją – apie tai galima spręsti ne tik iš teksto, skatinančio atidaryti nuorodą, bet ir iš interneto adreso, į kurį nukreipia sutrumpintoje žinutėje esanti nuoroda. Svetainė, iš kurios atsisiunčiama viruso rinkmena priklauso Rusijos Sverdlovsko srityje registruotai bendrovei „Azimut Media“.

Jeigu taip nutiko, kad virusas pasirodė pakankamai įtikinamas ir įsidiegėte virusą, paprasčiausias būdas jį pašalinti yra grąžinti telefono gamyklinius nustatymus (deja, kartu pašalinant ir bet kokią asmeninę telefone esančią informaciją). Kitas variantas – įsidiegti į telefoną specialią antivirusinę programėlę, kuri nepageidaujamą programą ištrintų.

Viruso žinutę tas pats naudotojas visiems savo adresų knygutėje esantiems adresatams gali siųsti net po kelis kartus, o jeigu vartotojas neturi specialaus plano, sumažinančio žinučių kainas, savo sąskaitoje už mobiliojo ryšio paslaugas jis gali rasti labai nemalonių staigmenų.

Žinant, kad pastaruoju metu vis mažesnė virusų dalis yra tik nemalonūs įrenginių teršalai, o vis didesnė skirta tam, kad vogtų apkrėsto įrenginio naudotojo asmeninius duomenis, nemalonių staigmenų laiku nepašalinus viruso gali būti ir daugiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (127)