Straipsniai spaudoje, sveikatos ir grožio žurnalai - visi pataria, jog norint sveikai gyventi per dieną reikia išgerti mažiausiai aštuonias stiklines, arba du litrus, vandens.

Tačiau dr.Heinzas Valtinas iš Niu Hampšyro Dartmuto medicinos mokyklos pareiškė, jog nėra jokių įrodymų, kurie moksliškai pagrįstų šį sveikatos patarimą, padėjusį sukurti milžinišką geriamo vandens buteliuose rinką.

"Po dešimties mėnesių kruopštaus tiriamojo darbo aš neaptikau jokių mokslinių įrodymų, kurie patvirtintų, jog žmonėms tikrai reikia kasdien išgerti po du litrus vandens", - tvirtina mokslininkas.

Inkstų specialistas H.Valtinas "Amerikos fiziologijos žurnale" ("American Journal of Physiology") išspausdintame straipsnyje pastebėjo, kad žmonės dažnai užmiršta, jog vandens yra ir maiste, kurį jie valgo.

JAV Nacionalinės mokslinių tyrimo tarybos Maisto ir mitybos komisija rekomenduoja, kad žmonės išgertų tiek vandens, jog vienai maisto kalorijai tektų apie vieną mililitrą vandens. Jei vidutinė dieta susideda iš maždaug 2 tūkst. kalorijų, tai per dieną susidaro iki dviejų litrų vandens. Tačiau Nacionalinė mokslinių tyrimų taryba taip pat konstatavo, kad didžioji dalis reikiamo vandens jau yra maiste.

Pasak H.Valtino, jis 43 metus tyrinėjo osmoreguliacinius procesus, kurie esantys tokie tikslūs ir greiti, jog sunku patikėti, kad evoliucija būtų palikusi žmogų su chronišku vandens deficitu. Jei žmogui ima trūkti skysčių, organizmas tai kompensuoja, išskirdamas skystį iš inkstų arba sulėtindamas vandens praradimą per odą. Be to, troškulys pasijaučia daug anksčiau negu prasideda dehidratacija, pabrėžė mokslininkas.

Jo teigimu, jis kartu su kolegomis atkreipė dėmesį į vandens isteriją, išvydęs, kaip laikraščiai ir žurnalai raginte ragina žmonės visą dieną gurkšnoti vandenį. "Pradėjau kalbinti kolegas ir klausinėti, ar jie žino kokių nors šį patarimą patvirtinančių įrodymų, tačiau visi atsakymai buvo neigiami. Manau, kad tai - prasimanymas", - apibendrino H.Valtinas.

Žurnalas paprašė jo apžvelgti visus žinomus mokslinius tyrimus šiuo klausimu, ir jis nustatė, kad kažkas sąmoningai klaidina žmones, ragindamas gerti daug vandens, kai jis daugumai yra visiškai nereikalingas. "Aš kalbu apie sveikus suaugusius sėslaus gyvenimo būdo asmenis, gyvenančius vidutinėje klimato juostoje, - aiškina H.Valtinas. - Tam tikromis ligomis sergantiems žmonės reikia gerti daug vandens - inkstų akmenys yra tikriausiai geriausias pavyzdys". Tačiau visi kiti gali ramia sąžine gerti tik tiek, kad numalšintų troškulį. Be to, visai nebūtina gerti gryną vandenį - troškulį galima malšinti kava, arbata ar net alumi.

Mokslininkas tikisi, kad jo išvados padės žmonėms atsikratyti sąžinės graužimo, jog išgeria per mažai vandens, ir atitinkamai sumažins jų išlaidas.

Anot mokslininko, nereikia užmiršti ir tos aplinkybės, kad jei geriamas nešvarus vanduo, tai į organizmą atitinkamai patenka daugiau kenksmingųjų medžiagų. Be to, maukiant vandenį be saiko tenka nuolatos bėgioti į tualetą, o tai taip pat nėra pats patogiausias dalykas pasaulyje.

Dėl per didelio vandens kiekio organizme net gali sutrikti medžiagų apykaita ir žmogus mirti. Vadinamasis apsinuodijimas vandeniu yra vienas iš "Ecstasy" narkotikų šalutinių poveikių, kai žmonėms atsiranda nežmoniškas troškulys, kurio jie niekaip nesugeba numalšinti.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją