Gyventojų patogumui – nauji konteineriai

Šiauliuose iki šiol buvo 13 tekstilės konteinerių, naujieji konteineriai bus pastatyti gyventojams patogiose vietose – prie didžiųjų prekybos centrų.

„Iki šiol nemaža dalis net ir tinkamų dėvėti drabužių atsidurdavo bendruose komunalinių atliekų konteineriuose. Platesnis ir patogiose vietose suplanuotas tekstilės konteinerių tinklas užtikrins, kad tekstilė Šiauliuose bus lengviau rūšiuojama ir priduodama, o galiausiai – sėkmingai panaudojama antrą kartą“, – sako Mantas Makauskas, „Ecoservice“ projektų vadovas.

M. Makauskas priduria, kad tinkamai priduodami tekstilės gaminiai ne tik sudarys palankias sąlygas šiauliečiams tausoti savo gyvenamąją aplinką, tačiau kartu ir atlaisvins vietą komunalinių atliekų konteineriuose toms atliekoms, kurioms šie konteineriai ir yra skirti, o tai miesto gyventojams leis sutaupyti.

Jei drabužis dar gali pasitarnauti

Nors tekstilei buitinių atliekų konteineriuose ne vieta, maždaug 8 proc. visų komunalinių atliekų Lietuvoje sudaro būtent tekstilė. Su buitinėmis atliekomis tekstilės gaminiai keliauja į sąvartynus arba yra deginami, jie tampa netinkami naudoti ar perdirbti, o taip yra prarandamos žaliavos ir teršiama mūsų gyvenamoji aplinka.

„Pagrindinis tikslas – pakartotinai panaudoti kiek įmanoma daugiau tekstilės gaminių. Užuot gabenę dar tinkamus dėvėti drabužius į sąvartynus, galime sudaryti galimybes juos naudoti kitiems žmonėms“, – teigia M. Makauskas.

Visa iš konteinerių surinkta tekstilė rūšiavimo centre yra dar kartą išrūšiuojama – nesuplyšusi, nepurvina, pakartotiniam naudojimui tinkama tekstilė atrenkama, o likusi panaudojama energijai gauti arba perdirbama.

Sudėvėtiems drabužiams – ne vieta

M. Makauskas pabrėžia, kad nauji tekstilės konteineriai nebus skirti suplyšusiems ar dėmėtiems drabužiams, kitai susidėvėjusiai tekstilei. Konteineriuose laukiami nereikalingi tekstilės gaminiai, kuriuos dar galima naudoti.

„Dažniausiai keičiantis sezonams gyventojai peržiūri savo spintų turinį, atrenka nebedėvimą aprangą. Greitai drabužius išauga vaikai, todėl atlieka daug dar tinkamų dėvėti, tačiau šeimai nebereikalingų tekstilės gaminių. Ne visi gyventojai yra linkę ieškoti, kam galėtų atiduoti nebereikalingą tekstilę, kartais tam tiesiog neturi laiko, taigi, gali patogiai pasinaudoti tekstilės konteineriais, kurių kiekis mieste išaugo daugiau nei dvigubai“, – sako M. Makauskas.

Į tekstilės konteinerius galima mesti švarius ir dėvėti dar tinkamus suaugusiųjų ir vaikų drabužius, avalynę porose, diržus, rankines, patalynės užvalkalų komplektus ir užuolaidas.

Tekstilės konteinerių Šiauliuose adresus rasite čia.

Tuo metu suteptus ar suplyšusius drabužius, patalynę, įvairias atraižas bei kilimus ir toliau bus galima priduoti stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelėse Šiaulių mieste Pailių g. 19 (Gytarių mikrorajone už Žemdirbių turgaus) arba J. Basanavičiaus g. 168 B (už buvusio Mėsos kombinato).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)