„Gerai veikė derinys „duok kamuolį Eimai“, – po antrojo pralaimėjimo prancūzams per savaitę apie geriausią rungtynių atkarpą juokavo K. Maksvytis.

Šįkart lietuviai pasipriešino kur kas labiau ir po renovacijos pirmą kartą krepšinį vėl išvydusioje ASG arenoje nusileido oponentams rezultatu 70:76.

Šeimininkai ypač kontrastingai atrodė pirmoje rungtynių pusėje. Iš pradžių Eimantas Bendžius čaižė varžovus tritaškių botagu, per pirmą kėlinį jų pataikęs 5 iš 6.

Bet per likusį laiką lietuviai – tiksliau, tas pats E. Bendžius – pridėjo vienintelį tolimą metimą.

Ir nors vienu metu buvo nutolusi 9 taškų skirtumu, Lietuvos rinktinė antrame kėlinyje smarkiai užbuksavo puolime: klaidų skaitliukas pradėjo suktis taip sparčiai, kad greitai viršijo rezultatyvius perdavimus.

Jeigu į Vilnių atvyko dar gyvendami lengvo pasivaikščiojimo Orleane nuotaikomis, prancūzai laiku susigriebė, ėmė pavyzdį iš universaliojo Nicolas Batumo, o Guerschonas Yabusele laužė priešininkų gynybą visais įmanomais būdais.

Po pusės rungtynių dar lygus, rezultatas likus žaisti 5 min. ėmė grėsmingai svirti svečių naudai. 10 tūkst. gerbėjų ASG arenoje raginami K. Maksvyčio auklėtiniai dar pabandė suspurdėti, bet „mėlynųjų“ iš koto neišvertė.

Nepaisant to, treneris teigė esantis patenkintas kokybine pažanga.

„Vienos geresnių mūsų rungtynių šiame pasirengimo cikle – iki pilnos laimės pritrūko tik pergalės. Pirmoje pusėje gerai puolėme, bet galėjome pasitempti gynyboje, antroje – atvirkščiai: nepataikėme gerų metimų ir pridarėme daug klaidų puolime.

Rungtynių pabaigoje gerai sustabdydavome kamuolį, bet užbaigėme vakarą dviem pramestais tritaškiais ir trimis klaidomis: jei ne tai, galėjome laimėti ir šias rungtynes. Buvo kelios duobelės, bet apskritai kontroliavome tempą ir žaidėme gana gerai.

Iš protokolo į akis labiausiai krenta didelis klaidų skaičius – 23. 30 varžovų po jų pelnytų taškų – milžiniškas skaičius. Daugiausiai klydome perduodami kamuolį, manau, tai susiję su tiek gynyboje, tiek puolime pakeltu intensyvumo lygiu“, – analizavo K. Maksvytis.

– Kuri gynybos sistema, jūsų akimis, šiuo metu veikia geriausiai?Delfi paklausė Lietuvos rinktinės stratego

– Jeigu pastebėjote, su skirtingais vidurio puolėjais jas taikėme skirtingas. Gerai veikia tiek viena, tiek kita. Apskritai tendencijomis esu patenkintas: nors nėra lengva greitai persiorientuoti, šiandien gerai prisitaikėme prie skirtingų sistemų, tik kažkiek neišvengėme elementarių varžovų įkirtimų po krepšiu.

– Kaip įvertintumėte įžaidėjų Roko Jokubaičio ir Vaido Kariniausko pasirodymą?

– Pasitikime šiais dviem įžaidėjais, jie – skirtingi, su jais turbūt ir eisime iki galo, jei tik bus sveiki. Rokas beveik surinko dvigubą dublį, neblogai skirstė kamuolius ir kontroliavo tempą, norėjosi tik pigių klaidų išvengti. Jis dar įsivažiuos, esu ramus ir dėl jo metimų – svarbu, kad atlieka logiškus, o pataikymas dar ateis.

Vaido prašome, kad neperlaikytų kamuolio, įtrauktų į žaidimą komandos draugus. Bet aš negaliu atskirų žaidėjų išskirti, geriau jūs vertinkite, rašykite balus, o man visi žaidėjai geri, su jais galime daug pasiekti.

– O kokį įspūdį paliko vidurio puolėjų Jono Valančiūno ir Donato Motiejūno akistatos su rimtais oponentais?

– Gerą. Jie papildo vienas kitą, buvo net minčių išbandyti juos aikštėje kartu, bent kelioms minutėms. Gal pabandysime tai kitame mače. O šiaip abu jau yra veteranų amžiaus, pamažu gerina sportinę formą, ypač Jonas, kuris prisijungė vėliau ir dar nėra geros fizinės būklės. O Donatas savo energija ir darbu treniruotėse rodo gerą pavyzdį.

– Prancūzai šiandien pabandė rungtyniauti žemu penketu – kaip dažnai tokių varžovų ėjimų reikia tikėtis, ar lietuviai gali sėkmingai atsakyti laikydami vidurio puolėją aikštėje?

– Bandėme tai išspręsti pasitelkdami zoninę gynybą. Gal ne idealiai, bet varžovai savo metimų nepataikė. Kita vertus, šalia Jono ir Donato norime turėti ir mobilesnį aukštaūgį, jis ir bus sudėtyje. Kitu atveju galbūt reaguosime kitaip.

– Tadas Sedekerskis liko be taškų, nors, pavyzdžiui, turėjo puikią galimybę „centruoti“ prieš žemesnį Franką Ntilikiną – bet vietoje to numetė kamuolį atgal prie tritaškio linijos. Nepasigendate jo agresyvumo?

– Kuomet varžovai šitaip susikeičia dengiamaisiais, tai turėtų būti jo taškai. Bet šioje pozicijoje turime E. Bendžių ir Mindaugą Kuzminską, o Tadas atlieka labiau gynybines funkcijas. Jis yra, koks yra, jo nepakeisime: dirba juodą darbą, yra pagalbininkas, o taškų mašina niekada nebuvo ir turbūt nebus.

– Vadinamų „namų švilpukų“ – tautiečių teisėjų malonės – turbūt nelabai sulaukėte?

– Nieko, tik geriau užsigrūdinsime. Kaip toje liaudies dainoje – ne visada kelias būna rožėmis klotas, reikia praeiti ir dyglius.

– Dar grįžtant iš Prancūzijos atsisakėte dviejų žaidėjų – Dovydo Giedraičio ir Donato Tarolio – paslaugų. Kodėl nepasilikote jų ilgiau?

– Iš esmės jau patikrinome šiuos žaidėjus. Doviui sutrukdė ir nedidelė čiurnos traumelė, gauta paskutinėse rungtynėse. Bet šiaip pamatėme, kad jie pralaimėjo konkurencinę kovą.

Gerbiant žaidėjus, nesinorėjo jų laikyti vien kaip atsarginio varianto, jeigu kažkas gautų traumą. Tokiu atveju jie galbūt dar prisijungtų prie mūsų. O dabar ir likusiems aiškiau, kokia situacija. Galų gale, 13 žaidėjų taip nemaišo vieni kitiems treniruočių procese kaip 15.

Dabar konkurencinėje kovoje liko vienas Ąžuolas Tubelis. Jo situaciją apsunkino vėlavimas į stovyklą, natūralu, kad traukinys važiuoja. Norisi duoti šansą jaunam žaidėjui, bet žiūrėsime, ar jis į tą traukinį įšoks, ar ne. Rungtynėse su prancūzais jis šanso dar negavo, nes norėjome laimėti šias rungtynes ir skirti visą dėmesį pagrindiniams žaidėjams. Tiesiog Ąžuolas pavėlavo į tas rungtynes, kai daugiau progų duodavome atsarginiams. Deja, dabar jau nesiorientuojame į dvyliktą ar tryliktą krepšininką.

Pirmasis komandų tarpusavio mačas prieš tris dienas Orleane baigėsi lengva šeimininkų pergale 90:72.

Primename, kad ankstesnėse kontrolinėse rungtynėse K. Maksvyčio auklėtiniai 100:72 pranoko Ukrainą, 104:102 palaužė Gruziją, bet 79:81 nusileido Suomijai.

Lietuvos ekipai prieš čempionatą dar lieka atsakomasis susitikimas su suomiais, pirmadienį vyksiantis Klaipėdoje, bei dvi repeticijos Taivane.

Pasaulio čempionatas startuos rugpjūčio 25 d. trijose valstybėse: Indonezijoje, Filipinuose ir Japonijoje.

Lietuviai turnyrą pradės Filipinų sostinėje Maniloje ir D grupėje varžysis su Meksika, Juodkalnija bei Egiptu.

Savo ruožtu, prancūzai keliaus į Džakartą (Indonezija), kur laukia H grupės akistatos su Latvija, Kanada ir Libanu.

Lietuvos rinktinės kandidatai:

Vaidas Kariniauskas
Rokas Jokubaitis
Tomas Dimša
Margiris Normantas
Deividas Sirvydis
Ignas Brazdeikis
Mindaugas Kuzminskas
Tadas Sedekerskis
Eimantas Bendžius
Ąžuolas Tubelis
Gabrielius Maldūnas
Donatas Motiejūnas
Jonas Valančiūnas

Likęs rinktinės tvarkaraštis prieš pasaulio čempionatą:

08 14 d. 19.30 val. Lietuva – Suomija (Klaipėda)
08 19 d. Lietuva – Puerto Rikas (Taivanas)
08 22 d. Lietuva – Latvija (Taivanas)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)