Mano bičiulis, jonavietis Virginijus Vidrinskas, žvejojęs Neryje netoli Jonavos sakėsi pagavęs (ir tą patvirtino atsiųstomis nuotraukomis) dvi lydekas – vieną 2,3 kg, kitą panašią, kurią paleido atgal. Dar viena panašaus dydžio lydeka atsikabino pusiaukelėje. Visos aštriadantės užkibo per 3 – 5 metrus nuo kranto iš ryto, maždaug tarp 10 ir 11,30 valandos, ant to pačio voblerio, skaidriai gintarinės spalvos „Megabass Magnum 110“. Iš ryto Neries vanduo buvo palyginti skaidrus, bet pliaupiant lietui pradėjo gana greit drumstis ir per keletą valandų pakilo apie 3 – 5 cm. Galbūt tai ir nulėmė, kad po pietų daugiau kibimų nebuvo.

Jo kolegai pasisekė pagauti taurią žuvį – maždaug 6 kg sveriančią lašišą. Tačiau, deja, sergančią, pabalusiais šonais ir įsimetusiu lyg ir pelėsiu. Dar vieną, šįsyk negyvą lašišą, kitas meškeriotojas guminuku užkabino ir parsitempė iš upės vidurio negyvą. Keletą lašišų gaišenų matėsi ir pakrantėje. Pasak Virgio, negyvos ar sergančios lašišos Neryje jie pradėjo matyti maždaug nuo lapkričio vidurio. Pradžioje tuo skundėsi vilniečiai, bet labai greit tiek sergančios, tiek jau negyvos žuvys pasiekė ir Jonavą. Šįmet, atrodo, tai yra masinis reiškinys ir neramina žvejus. Laimė, kad dauguma lašišų, matyt, visgi išneršė.

Žinomas spiningautojas, klaipėdietis Gintaras Zaksas, sausio 1 dieną pasitiko prie pajūrio Šventosios kranto. Kol kas tai yra vienintelė „gaudoma“ upė šiuo metu pamaryje. Kitur vanduo yra per aukštas ir drumstas, kad galėtum kažko tikėtis. Tuo tarpu Šventosios vandenį galima pavadinti netgi poskaidriu – matomumas čia siekia apie 70 cm ir vietomis net daugiau. Žvejų prie Šventosios buvo labai daug. Geresnėse vietose stovėjo po 2 ar 3 automobilius. Visi buvo išsiilgę upinės žūklės. Tuo tarpu šlakiai, gal dėl besikaitaliojančio slėgio, nebuvo labai aktyvūs. Tačiau tikriausia pusė visų gaudžiusiųjų vis tiek kažką pagavo ar bent turėjo kibimų. Buvo pagauta netgi viena metro ilgio lašiša. Negyvų ar sergančių žuvų nesimatė.

Pačiam Gintarui šį kartą nepasisekė – užkibęs šlakis išsipurtė voblerį. Tad namo teko grįžti tik su viena pagauta lydeka. Tačiau nuotaika jo balse vis tiek jautėsi puiki. Juo labiau, kad jis planuoja žvejoti ir rytoj, ir poryt. O stojus žadamiems šaltesniems orams, turėtų praskaidrėti ir kitų Žemaitijos upių vanduo, tad Pamario spiningautojų valdos dar prasiplės. Ir nebereiks tik prie vienos Šventosios užpakaliais stumdytis.

Socialiniuose tinklai irgi pilni įkeltų šlakių, upėtakių ir lydekų nuotraukų. Tad galime konstatuoti drąsiai, šį 2019 metų spiningavimo sezoną jau galima laikyti atidarytu!