Bet užteks čia filosofuoti ir tuščiai maigyti klaviatūrą – pereikime prie pagrindinio klausimo. Taigi, kokia padėtis mūsų (ir ne tik mūsų) vandenyse:

Vakarų Lietuva. Apie Kuršių marias ir ledą jau rašiau anksčiau, taigi daugiau nesikartosiu. Jokių vilčių šioje vietoje ir taškas. Nors net neabejoju, kad savižudžių, kaip visuomet buvo, taip ir bus. Kaip tikriausiai ir vėl bus darbo mūsų gelbėtojams, ugniagesiams ir pasieniečiams bei peno žiniasklaidai. Prastai su ledu yra ir Minijos, Šventosios, Tenenio ir kitose Žemaitijos upėse. Ledas arba jau, arba greit bus ten išlaužytas ir išneštas. Su klaustuku yra tik Minijos senvagė. Ten dar bent savaitės viduryje tikrai buvo žvejojama.

Klaipėdiečiai su dugninėmis stintas žvejoja abiejuose marių krantuose bei uostelyje. Kimba vidutiniškai: per 3 – 4 valandas realu išsėdėti nuo 50 iki 100 žuvelių. Gaudantys per naktį, žinoma, pagauna daugiau.

Vis dėl to, norite nuo ledo pažvejoti stintų – teks važiuoti į Latviją prie Jūrmalos. Ledas ten vis dar geras ir toks tikriausiai išliks visą savaitgalį. Labai gero kibimo ten jau visą savaitę nėra: stinta sukimba dažniausia valandą kitą vakare ir taip pat auštant. Žvejai pagauna tarp 100 – 150 žuvelių, tačiau būna kas surankioja ir visus 5 kg. Labiau pasiteisina aktyvus ieškojimas, nei sėdėjimas vienoje vietoje.

Neblogos žinios pamario šlakiautojams. Savaitės viduryje upių lygis buvo puikus – pagauta ir šlakių, ir lašišų, tačiau nuo ketvirtadienio jis pradėjo drumstis ir kilti. Gintaro Zakso nuomone, savaitgalį tikriausiai bus gaudoma tiek Šventojoje, tiek Veivirže. Minijoje vanduo aukštokas, bet iš esmės galima žvejoti ir čia.

Pietų Lietuva. Jei kalbėti apie bendrą tendenciją, neblogai visur kimba balta žuvis ir prastai – ešeriai. Karšius ir puskaršius neblogai traukia Kavalio, Kauknorio, Latažerio ir kituose ežeruose. Dusioje ežere ir toliau kimba tik nedideli ešeriai. Pastoviai gręžiant eketes ir ieškant realu per dieną ištraukti 2 ar 3 tikrus ešerius, sveriančius bent po 400 g. Tačiau darbo reikia įdėti ir prigręžti ekečių labai daug.

Panaši situacija ir Metelių ežere. Ešerių pasigauna, tačiau reikia ilgai jų ieškoti ir retai kada ištrauksi kelias žuvis iš vienos eketės.

Druskininkuose Nemune ledo jau nebeliko, todėl daug kas žvejoja su plūdinėmis nuo kranto. Masinio žuvų susibūrimo ir kibimo nėra, bet pagauti galima. Kas per dieną sugauna 2, kas 3 kilogramus kuojų ir kitų žuvų.

Vidurio Lietuva. Kaunas: Kauno mariose ir toliau kimba karšiai. Naktimis, šiokiadieniais populiariausiose vietose stovėjo po keliolika palapinių. Žmonės pagauna labai įvairiai – kas 1 ar 2, o kas ir visus 8 karšius. Dieną laimikiai mažesni, tačiau irgi niekas per daug nesiskundžia. Ledo būklė visose mariose yra gera – atrodo, jog kelių dienų atlydys nepaliko jokio pėdsako.

Aukštutinėje marių dalyje balta žuvis irgi kimba neblogai. Geras pažįstamas Vilius sakėsi gaudęs ir pirmadienį, ir trečiadienį ir leistiną norma surinkęs. Ir šiandien, kai skambinau, jau baiginėjo žvejybą su 2 karšiais, keliais puskaršiais ir keletu gražių plakių. Tik praeitą sekmadienį jis prasčiau pagavo, nes visai nebuvo srovės. Užtat pasitaikė tikras žiemos siurprizas – užkibo 1,6 kg sveriantis lynas.
Gaudant aviža srovėje tai vienas, tai kitas žvejys vis giriasi pagavęs pavienių sterkų. Kad juos kas tikslingai gaudytų, nematyti.

Kauno ir Kėdainių rajonų užtvankose, gaudant velniais ir blizgėmis, pasigauna nedaug, bet labai stambių ešerių. Tomas Mykolaitis pasakojo, jog savo akimis matęs kito žvejo ištrauktą ne mažesnį kaip 2 kg ešerį. Gailėjosi, kad jo nenufotografavo. Gal būt jis būtų naujas Lietuvos rekordas.

Savaitės viduryje Nevėžis net juodavo nuo žvejų, tačiau dabar, kiek tenka girdėti, ledas labai nesaugus. Be to, ir gero kibimo nei dabar, nei apskritai šįmet nėra. Geriau pagauna tik gerai gaudantys avižėlėmis be gyvo masalo. Vietiniai mano, kad dėl to kaltas ištisai kilnojamas Nemuno lygis. Nevėžio srovė dėl to čia teka tai į vieną, tai į kitą pusę. Gal dėl to ir žuvims „susisuka protas“.

Šiaurės ir rytų Lietuva. Vilnius. Nemaža dalis vilniečių važiuoja į Trakų ežerus paieškoti ešeriokų ar gaudyti seliavų. Kiti lipa ant užšalusių Neries vietų Buivydžiuose ir kitose ruožuose, kur neblogai pagauna kuojų. Populiarėja ir komerciniai vandens telkiniai – ypač Arvydų ir Vokės tvenkiniai, kur už mokestį gal smagiai pagaudyti ešerių ir sterkų.

Molėtai. Savaitės viduryje gerai pagavo žvejai, žvejojantys Juoduosiuose Lakajuose. Krito ne vienas kilograminis ešerys, nemažai puskilograminių. Visos žuvys kibo labai giliai ir geriausia jas gaudė blizgiautojai, o ne avižėlininkai. Be to, beveik visi ištraukti dryžuočiai atrijinėjo stinteles, kas rodo, kad jie tikrai buvo rimtai pakilę. Ledas visur gana storas – 25 – 30 cm.

Aisete kimba gana nemažos ežerinės stintelės, pasiekiančios net vidutinį Kuršių marių dydžio standartą. Tiesa, ne masiškai. Kas pagauna 15, kas 20. Luokesų ežere gaudžiusieji pagauna po keliolika seliavų per žūklę.

Panevėžys, Pasvalys. Mūšoje visą savaitę neblogai kimba stambios kuojos. Kupiškio mariose dieną geriau, dieną blogiau kimba tie patys 100 – 200 g. sveriantys karšiokai. Apie užtvankas nieko negirdėti.

Zarasai. Seliavų kibimas ant Čičirio ežero šiek tiek suprastėjo. Per dieną pagaunama nuo 20 iki 40. Ešerių kibimas kaprizingas. Vieną dieną jie akivaizdžiai pajuda – iš visų ežerų pasigirsta gerų atsiliepimų, tačiau po to pora dienų vėl visi tik skundžiasi

Aukštaitijos upės ir upeliai. Šventojoje ir Neryje vidurį savaitės ne vienas bandė gaudyti lašišas ar šlakius. Visiems kalbintiems nepavyko, nors ir gyrėsi, jog turėjo atsargių kibimų. Ledo pakrantėse daug, bet vanduo jau pradeda kilti. Iš upėtakinių upelių žinių nėra. Vis pažįstami upėtakininkai sėdi namie arba gaudo kitą žuvį. Sako, kad geriausiose upelių vietose stūkso ledas ir gaudyti sudėtinga. Reziumuojant – gaudyti galima, bet pagauti – nelabai.

Tiek žinių iš Lietuvos regionų. Puikaus jums savaitgalio planavimo ir dar puikesnio tų planų įgyvendinimo!