Indai našlaičiai – tai senyvi iš skirtingų indų servizų likę, su graudesne ar linksmesne istorija nuo savo gimtų servizų atitrūkę eksponatai, kuriuos vienija jau šių dienų dizaino sprendimai. Šiuo atveju, indų žymėjimas. Nevienalyčiame servize, kurį būtų gaila sudaužyti buitinio konflikto metu, telpa indai ir iš Bavarijos porceliano, ir kičiniai tarybinės žolės ragavę elniai iš Lomonosovo fabriko. Visi jie pažymėti skaičių serija, kad sudarytų vientisą stalo indų komplektą ir būtų aiškiau, kuris indas priklauso kuriam šeimos nariui.

Patys vaikinai savo namų virtuvėse neturi nė vieno standartinio servizo, nes juos konvulsiškai pykina komplektai, kuriuos sudaro vienodos formos, dizaino ar raštų indai. Tad ambicingi, bet arogantiškais dar nespėję tapti dizaineriai revoliuciją lietuviškoje daiktų dizaino pramonėje ketina pradėti nuo virtuvės.

„Paprastai ir žmogiškai kalbant, šie daiktai – tai eklektiška šiuolaikinė senų daiktų interpretacija. O dėl visko kalta globalizacija, kuri nepalieka ramybėje net tarybinio arbatos puodelio. Dabar juk nesunku įsivaizduoti estą, kuris gyvena Nairobyje ir myli gidę iš Peru, o už Šveicarijoje išplautus pinigus su tadžikais lenkia taurelę už mus, lietuvius. Mūsų indai – kosmopolitiški“, - molį ne kartą rankomis minkęs apie būsimus interviu svajojo vienas idėjos autorių M. Kazimierėnas.

Pasak idėjos autorių ir įgyvendintojų, nors šie indai yra moraliai pasenę, kiekvienas jų yra gyvas savo istorija, turiniu. Jie kažką mena. Be to, visi komplekto nariai yra skirtingų epochų, skirtingų tautų, skirtingų stilių. Vientisumo jiems suteikia „papiktinimas“ keramikiniais dažais, kurie, beje, induose esantiems produktams, o kartu ir sveikatai neturi nė menkiausio įtakos. Pats indų žymėjimas yra grubus, kaip ir istorijos jungimas su šiomis dienomis.

Kol kas vaikinų kolekcijoje – trys lėkščių ir trys puodelių servizai, kuriuos pamatyti, o pačiupinėjus ir nusipikrti už kelis šimtus litų bus galima dizaino parodoje, taip pat parduotuvėje „Daiktų viešbutis“. Be to, pasaulyje itin populiarų, o Lietuvoje vos ant vieno piršto stovintį daiktų dizainą jaunieji dizaineriai ketina puoselėti, o kūrinius realizuoti ir „viename kitame užsienyje“.

Vienas idėjos autorių Martynas Kazimierėnas turi meninį išsilavinimą, pažįsta keletą svarbių žmonių, stilingus batus perka už reklamos agentūroje uždirbtus pinigus. Laisvalaikiu ieško buto prie Vilnelės.

Idėjos bendraautorius Darius Petrulaitis yra taip pat jaunas, todėl dar tiki, kad gali daryti viską – nuo fotografijos meno iki periodinės elementų lentelės papildymo vienu nauju nariu. Kaip ir kiekvienas save gerbiantis menininkas nežino, kas yra kardanas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją