Ankstyvas ruduo yra daugiamečių augalų sodinimo metas. Tuo pačiu galėtumėte sukurti ir sodą drugeliams, rašo gardenandhearth.com.


Saulėta vietelė


Drugelių sodui išrinkite saulėtą vietą. Labiausiai drugelių mėgstami augalai geriausiai auga saulės atokaitoje.


Ir patiems drugeliams reikia saulės, kad gerai dirbtų jų skraidymo raumenys. Kartais galima pastebėti drugelius, besišildančius išskėstais sparnais, kad galėtų skristi.


Augalai nektarui ir graužimui


Daugelis nektarą gaminančių augalų lengvai auga ir gausiai žydi. Tačiau be nektaro drugeliams reikia ir vietos kiaušinėliams dėti. Pasodinus nektarą gaminančius augalus greta augalų, kuriuos vikšrai mielai graužia, pritrauksite dar daugiau drugelių.


Ir patys vikšrai gali būti gana žavūs, nes jie būna labai įvairių spalvų ir dydžių. Verta leisti jiems nugraužti keletą augaliukų. Galite augalus graužimui pasodinti gėlyno gale ar kitoje nepastebimoje vietoje.


Sodinimo patarimai


Visi ryškiažiedžiai ir stipriai kvepiantys augalai traukia drugelius. Rinkitės augalus, kurių žydėjimo laikas yra skirtingas, kad drugeliams nepritrūktų maisto visą sezoną. Ir jūsų pačių akį džiugins visą vasarą žydintis sodas. Stenkitės sodinti augalus grupėmis, o ne eilėmis. Kuo įvairesnių augalų pasodinsite, tuo daugiau skirtingų drugelių jie pritrauks.


Nors niekas tiksliai nežino, kas traukia drugelius, tačiau nustatyta, kad augalų spalva, kvapas ir aukštis – viskas lemia. Pavyzdžiui, vieni drugeliai mėgsta ryškiai raudonus ir geltonus žiedus, tuo tarpu kiti pirmenybę teikia baltiems. Kai kurie machaonai ir nimfalidės mėgsta aukštesnes gėles.


Nepurškimo zona


Venkite purkšti insekticidus ant arba netoli drugelių sodo. Net organinės priemonės, tokios kaip Bt (Bacillus thuringiensis), gali būti žalingos.


Sodo svečiai


Drugelių įvairovė priklausys nuo jūsų gyvenamosios vietos. Monarchai, machaonai, nimfalidės, admirolai, gelsviai ir daugelis kitų gali apsilankyti jūsų sode. Daugiau informacijos apie jūsų regione gyvenančius drugius galite rasti bibliotekoje, internete, botanikos sode ar gamtininkų stotyje. Kuomet galėsite atpažinti skirtingas rūšis, drugelių stebėjimas taps dar malonesniu užsiėmimu. Jūs taip pat pastebėsite, kad ne tik drugeliai, bet ir kolibriai bei bitės ims lankytis jūsų sode.


Nektariniai augalai

Astra
Liatris
Budlėja
Klemalis (Asclepias)
Rudbekija (Rudbeckia)
Ežiuolė (Echinacea)
Viendienė (Hemerocallis)
Rykštenė (Solidago)
Penstemonas
Flioksas (Phlox)
Gludas (Coreopsis)

Augalai vikšreliams

Astra
Flioksas
Klemalis
Petražolė
Usnis
Žibutė

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją