Kas yra svingas?

Žodį „svingas“ ir iš jo išvestą „svingeriai“ galima apibrėžti kaip nuorodą į elgesį ir (arba) į asmens tapatybę. Štai tokią „svingo“ definiciją pateikia Zhana Vrangalova, Niujorko universitete dirbanti psichologė, ne vieno akademiniuose žurnaluose publikuoto straipsnio seksualumo tema autorė, taip pat kursų „Open Smarter“, supažindinančių su nemonogaminėmis praktikomis, organizatorė ir vedėja.

„Elgesio prasme tai reiškia, kad koks nors asmuo gyvena poroje arba vienas ir kartkartėmis užsiima seksu su žmonėmis, kurie nėra jo nuolatiniai partneriai“, – paaiškino specialistė ir pridūrė, kad daugelis svingeriams priskiriamų porų šios formos seksą praktikuoja drauge (kaip poros) ir daro tai periodiškai – tam tikru dažniu.

Tai reiškia, kad svingeriais save gali laikyti žmonės, kurie kartą per mėnesį drauge su sutuoktiniu (-e) susitinka su kita pora ir visi keturi užsiima seksu be įsipareigojimų, taip pat tokie, kurie vos kartą per metus rezervuoja vietą svingerių kurorte ir ištisą savaitę mėgaujasi grupiniu seksu.

Svingą praktikuojantys piliečiai seksualinių partnerių paprastai susiranda internetu (per atitinkamas programėles), kokiuose nors renginiuose, atostoginiuose kruizuose, tokio tipo užsiėmimais garsėjančiuose kurortuose ir, žinoma, sekso klubuose bei sekso vakarėliuose.

Tapatybės prasme žodis „svingeris“, anot Zh. Vrangalovos, vartojamas tada, kai konkretus asmuo sąmoningai ir laisvanoriškai identifikuoja save kaip svingerį, jaučiasi priklausąs svingerių bendruomenei ir svingą laiko savo gyvenimo būdą charakterizuojančia veikla.
Nors svingą praktikuojančiųjų gretos auga, tokių, kurie tapatintųsi su svingeriais, Zh. Vrangalovos teigimu, mažėja.

„Apskirtai, žodžiai „svingas“ ir „svingeriai“ darosi nepopuliarūs, – pastebi ji. – Jaunoji karta nesitapatina su svingeriais. Jie daug labiau linkę į poliamoriją, bet poliamorija skiriasi nuo svingo, todėl ją reikia suprasti kaip kitą sekso formą.“

Svingeriai

Kuo svingas skiriasi nuo kitų nemonogamijos formų?

Svingas neretai painiojamas su atvirais santykiais ir poliamorija. Žinoma, visos šios praktikos patenka į to, kas nėra monogamija, kategoriją, tačiau jos skiriasi viena nuo kitos. Esminiai skirtumai pasireiškia tuo, ar partneriai yra susisaistę ir emociškai (ne tik seksualiai) ir ar meilės žaidimais užsiima kartu, ar atskirai.

Labiausiai nuo kitų nemonogamijos formų svingas skiriasi tuo, kad svingeriai vienu metu įpareigojančius romantiškus santykius palaiko tik su vienu asmeniu, o poliamorijos atveju tokių partnerių gali būti ir daugiau. Zh. Vrangalova, aiškindama, kas yra poliamorija, teigia, kad tai nemonogamijos forma, atsirandanti žmonėms atvirai palaikant įpareigojančius romantiškus santykius su keliais asmenimis vienu metu.

„Tai visiškai kitokie reikalai, – tvirtina ji. – Svingerių pora gali kad ir kiekvieną savaitgalį užsiiminėti seksu (su lytine sueitimi arba be jos) su kitomis poromis, tačiau emociškai likti susisaistę tik tarpusavyje.“

Svingas skiriasi ne tik nuo poliamorijos, bet ir nuo atvirų santykių, t. y. tokių, kai abudu poroje gyvenantys partneriai užsiima seksu ir už poros ribų.

„Svingeriai dažniausiai smaginasi drauge, o atvirų santykių propaguotojai su savo meilužiais susitikinėja vieni“, – akcentuoja Zh. Vrangalova.

Ką apie svingą kalba tie, kurie jį išmėgino?

Į klausimus apie svingą atsake trejetas portalo „Men‘s Health“ kalbintų vyrų:
♥ Aaronas, 37 metų
♥ Blainas, 51 metų
♥ Garis, 35 metų
(Vardai, pašnekovų pageidavimu, pakeisti.)

Galbūt galėtumėte glaustai nupasakoti savo, kaip svingerių, seksualinį gyvenimą?

Aaronas. Konkrečiai dabar dažniausiai smaginamės drauge. Kelios poros pasikvietė mane „buliaus“ [vyro, intymiai santykiaujančio su svetima žmona, stebint jos vyrui ir iš to patiriant malonumą] vaidmeniui, be to, kartais „pažaidžiu“ dar su dviem bičiulėmis, tačiau svarbiausia – būti poroje, nes tokiu atveju abiem pavyksta patirti tokį patį malonumą, jaučiasi tarpusavio ryšys, bendras įsitraukimas, ir man tai patinka.

Blainas. Abudu esame etiškos nemonogamijos šalininkai. Dabar smaginamės tik drauge, tačiau anksčiau tai darydavome ir atskirai. Pavadinčiau tai erdve nuolatiniam tobulėjimui. Esame apsibrėžę tam tikras ribas. Tarkim, tokie dalykai kaip šiltų jausmų demonstravimas pašaliniams, pakartotiniai susitikimai, seksas be apsauginių priemonių yra neleistini. Neturime susidarę jokio grafiko, bet visada esame pasirengę, taigi, pasismaginti traukiame tada, kai pasitaiko proga.

Garis. Aš ir partnerė mėgstame pasakyti, kad mūsų miegamojo durys plačiai atvertos, bet santykiai – jokiu būdu. Šiuo metu turime ir kitų seksualinių partnerių, bet ne kitų romantinių ryšių. Be nuostatų, kurios galioja konkrečiai užsiimant seksu, dar laikomės dviejų pagrindinių (ir, matyt, vienintelių) taisyklių: pirma, smagintis tik drauge (atskiri kambariai dar toleruotini, tačiau vieta ir laikas turi sutapti); antra, mums abiem turi patikti abudu pasirinkti partneriai: man turi patikti moteris, o jai – vyras ir moteris. Su partneriais susitinkame kas kelias savaites – viskas priklauso nuo užimtumo. Laikome tai veikiau prizu, o ne prioritetu.

Atviras laiškas moteriai, nuviliojusiai vyrą

Kur paprastai susirandate partnerių?

Aaronas. Su daugeliu porų susipažinome per „Feeld“, tačiau su ištekėjusiomis moterimis – per „Bumble“ ir „Tinder“. Niujorke yra keletas organizacijų, kuriose taip pat pavyko susitikti bendraminčių. Tiesioginės pažintys, matyt, labiausiai pasiteisina, kadangi iš karto tampa aišku, ar nesusidūrei su pažadukais ar šiaip mėgėjais paplepėti.

Blainas. Su daugeliu seksualinių žaidimų partnerių pavyko susipažinti internete.

Garis. Mudu naujų porų paprastai ieškome per „3Fun“, „Feeld“ (ši programėlė pati geriausia) arba per bendrus draugus.

Kaip kilo mintis išmėginti svingą?

Aaronas. Aš, galima sakyti, apie tai svajojau. Kai buvau kiek jaunesnis, turėjau partnerę, mėgusią pasamprotauti apie tokią galimybę, tačiau tada mudu tiesiog nežinojome, kur ieškoti bendraminčių, todėl vien tik kalbėjomės. Visgi ir tai man teikė malonumą.

Blainas. Po ilgai trukusios monogaminės santuokos susipažinau su dabartine partnere. Netruko paaiškėti, kad abu puoselėjame panašų norą – esame pasirengę svingui. Be to, partnerė jau buvo tai išbandžiusi.

Garis. Abudu buvome išmėginę svingą dar kai gyvenome su ankstesniais partneriais. Kadangi abiem išties patiko tuo užsiimti, nė klausimo nekilo, ar reikia tęsti svingo tradiciją. Ją tęsti atrodė natūralu.

Kas padarė didžiausią įspūdį, kai pirmą kartą užsiėmėte svingu?

Aaronas. Buvau bare su moterimi, kuri tuo metu buvo mano partnerė. Prie mūsų priėjo kita pora ir pasiteiravo, ar nenorėtume kartu pažaisti smiginį. (Daugiau žmonių bare nebuvo.) Mudu sutikome. Bežaisdami įsišnekėjome. Kadangi baras turėjo užsidaryti, o mes norėjome pratęsti vakarėlį, nutarėme važiuoti pas juos į namus. Kad vyksta šis tas pikantiško, pavyko suprasti tik tada, kai jau buvome įpusėję žaidimą iš nusirenginėjimo. Taigi, tada dar buvome visai žali. Visgi didžiausią nuostabą sukėlė tai, kad vyrui nepavyko pasiekti erekcijos, taigi man vakarėlis baigėsi seksu trise.

Blainas. Realybė pasirodė kitokia negu įsivaizduotos scenos. Teko suvokti, kad kiti partneriai – realūs asmeninių troškimų ir pomėgių turintys žmonės. Štai kodėl viskas negali vykti taip, kaip suplanuoji vien tik savo mintyse. Taip pat įsitikinau, kad reikia aiškiai apsibrėžti ribas ir prireikus priminti, kad visi jų laikytųsi.

Garis. Mane labiausiai nustebino kaipmat apėmęs susijaudinimas. Viskas atrodė taip intensyvu, taip nauja. Užplūdo neapsakoma energija. Abudu mėgavomės kiekviena akimirka.

Ar galite nusakyti, ką jaučiate, matydami savo partnerę besiglamonėjančią su kitu?

Aaronas. Jaučiu gryniausią džiaugsmą. Man patinka matyti, kad partnerei malonu, kad ji patenkinta. Žinojimas, kad ji patiria kažką naujo užsiimdama seksu, kuriame dalyvaujame abudu, ypač sustiprina mus siejantį ryšį.

Blainas. Seksualinė aistra verčia daryti viena, bet logiškas mąstymas būtinai priveda prie pavydo. Tai, kas atrodo geidulinga ir užveda vyksmo momentu, po laiko, atsitokėjus gali tapti problemų priežastimi.

Garis. Mudu abu tai užveda, o jokio pavydo tikrai nekyla. Taigi ir aš, ir mano partnerė jaučiamės laimingi, žinodami, kad kitas patiria malonumą, nesvarbu, kokiais būdais ir kieno dėka.

Ar kilo kokių nors sunkumų, kuriuos judviem su partnere teko įveikti? Kaip su jais susidorojote?

Aaronas. Iššūkių skaičius toks didelis, kad visų išvardyti tikrai nepavyktų. Visgi daugiausia problemų paprastai kyla dėl įpročio lyginti. Dažniausiai lyginimo objektu tampa kūnas arba mano dejonės. Labai svarbu iš anksto viską aptarti, o po svingo padaryti ką nors, kad taptų aišku, jog visų svarbiausia – mane ir partnerę siejantis ryšys. Šiaip mudu dažnai kalbamės apie tai, ko netoleruotume, kas atrodo priimtina ir ko trokštame.

Blainas. Iššūkių paprastai iškyla dviejose srityse – emocinėje ir fizinėje. Emocijos, tokios kaip pavydas ir neužtikrintumo jausmas, sukyla tada, kai ji sulaukia milžiniško dėmesio internete arba klube, o manimi niekas nesusidomi. Ypač sunku būna tada, kai kas nors sutinka būti su manimi vien todėl, kad pabūtų su ja. Kai ji susiranda partnerį, su juo flirtuoja ir kalba nešvankybes, žinojimas, prie ko tai gali privesti ir kokius padarinius sukelti be galo skaudina. Taip būna ir po svingo, kai ji pareiškia norą toliau bendrauti su kita pora ir pakartoti tai, kas buvo.

Svingeriai

Fizinis aspektas pernelyg daug problemų nekelia, tačiau visada gali atsirasti dailesnės išvaizdos, labiau patyręs, linkęs imtis iniciatyvos, turintis didesnį penį vyras. Kai taip nutinka, apima nepasitikėjimas, trukdantis net deramai atlikti savo vaidmenį. Taigi, partnerė turi mokėti palaikyti, užėjus tokiai nuotaikai.

Iškilus tokio pobūdžio sunkumams, mes pasistengiame sulėtinti tempą. Iš pat pradžių nėrėme į svingą stačia galva ir buvome nusiteikę sutikti su bet kuo. Dabar gi elgiamės kitaip: prioritetą teikiame pažintims, kurios nepriveda prie prisirišimo, taip pat nebesame tokie aktyvūs vien tik todėl, kad nesusikauptų pernelyg daug neigiamų emocijų, su kuriomis tenka ilgai dorotis, kol vėl pasijunti komforto zonoje.

Garis. Mes, laimei, su jokiais sunkumais nesusiduriame. Esame ypač atviri ir neslepiame pasirinkto gyvenimo būdo. Kol kas abudu jaučiamės tiesiog puikiai.

O ar yra kada nors kilę sunkumų tarp jūsų ir kitų seksualiniais partneriais tampančių porų? Ką darote, kai su jais susiduriate?

Aaronas. Problemų paprastai iškyla tada, kai su konkrečiais žmonėmis imame leisti pernelyg daug laiko, pavyzdžiui, kartu vaikštinėjame po barus ar pan. Užbėgti problemoms už akių paprastai padeda griežtas susitarimas ir konkretaus laiko skyrimas.

Blainas. Jeigu pavyksta rasti moterį, kurią domina vien tik seksas, reikia manyti, kad labai pasisekė. Deja, dažniausiai jos nori daugiau nei svingo pasimatymas. Man sunkiai sekasi sutikti moterų, teigiamai vertinančių seksą be įsipareigojimų. Meluoti ir apsimetinėti aš nelinkęs, todėl nebūna lengva. Net tos, kurios iš pažiūros sutinka su visomis žaidimo taisyklėmis, po įvykio, kaip paaiškėja, tikisi ko nors daugiau. Išlikti sąžiningam yra daugiausia, ką galiu tokiais atvejais padaryti.

Garis. Vienintelis kartas, kurį prisimenu, buvo pasimatymas su partneriais, nenorėjusiais bučiuotis į lūpas, tačiau iš anksto apie tai neužsiminusiais. Iš pradžių kilo nesusipratimas, tačiau kai viską aptarėme, pavyko pajudėti iš aklavietės. Mes patys puikiai sugebame išdėstyti turimas vizijas, t. y. pasakyti, ką mėgstame ir ko nemėgstame daryti lovoje. Kadangi laikomės tokios atvirumo strategijos, lieka visai nedaug erdvės kokiems nors nesusipratimams.

Ar kas iš jūsų pažįstamų žino, kad praktikuojate svingą? Jei tektų apie tai prisipažinti, kaip pasistengtumėte viską paaiškinti?

Aaronas. Apie tai žino tik keli draugai, bet jie ir patys taip gyvena. Pats neturiu nei poreikio, nei noro dalytis savo patirtimi ar ką nors aiškinti – ypač žmonėms, kurie nėra man artimi.

Blainas. Apie tai žino tik pora artimų draugų. Tiesiog pasakiau jiems, kad mudu su partnere praktikuojame atvirus santykius. Kadangi jų toks gyvenimo būdas netraukia, matyt, mūsų pasirinkimą interpretuoja taip, kaip išmano. Jei iš tiesų mėgintų sužinoti ką nors daugiau, pasistengčiau kuo nuodugniau viską paaiškinti.

Garis. Mes neslepiame fakto, kad esame svingeriai, bet, aišku, savanoriškai nesiafišuojame. Su giminėmis tokiomis temomis tikrai nekalbame, bet su draugais galime kuo laisviausiai apie tai padiskutuoti. Noriai atsakinėjame į jų užduodamus klausimus, suteikiame kokių nors žinių apie svingą, paneigiame paplitusius klaidingus nusistatymus. Galime pateikti pavyzdžių iš savo patirties. Žmonės labiausiai nustemba sužinoję, kad praktikuojant tokio tipo seksą turi galimybę viską kontroliuoti, kad, pavyzdžiu, lytinė sueitis svingeriams neprivaloma, kad egzistuoja begalė įvairiausių būdų patirti malonumą, apie kuriuos daugelis nė neįtaria.

Ar jūs ir (arba) jūsų partnerės per svingą sužinojote ką nors naujo apie savo pačių seksualumą? Galbūt atradote naujų pasitenkinimo technikų?

Aaronas. Tikrai taip. Tarkim, dabar pamažu gilinuosi į supančiojimo techniką. Man buvo kilę abejonių dėl savo orientacijos, bet po keturių, o gal penkių bandymų užsiimti seksu trise – su moterimi ir su vyru, supratau kad nesu biseksualus. Gerai, kad vyras būna ir suteikia malonumą mano partnerei, bet pats jo glamonių negeidžiu, taigi, mes praktikuojame seksą poromis, tik apsimainę partneriais.

Blainas. Taip, technikų tikrai atradome, pavyzdžiui, vaidmenų žaidimus. Eksperimentavome prisiimdami dominuojančio ir paklūstančio partnerio vaidmenis. Taip pat išmėginome grubų seksą, supančiojimą, žaidimą su botagėliu. Kartais pasiglamonėjame viešumoje (saikingai, žinoma). Aš pats šį tą išmėginau, kad išsiaiškinčiau savo polinkį į biseksualumą. Supratau, kad biseksualams atsiveria kur kas atviresnė ir laisvesnė erdvė nei tiems, kurie laikosi kažkokių normų.

Garis. Manau, kad svingas padėjo ne kažką atrasti, o labai patobulėti.

Su kokiomis klaidingomis pažiūromis svingerių atžvilgiu teko susidurti? Ką pasakytumėte norėdami jas paneigti?

Aaronas. Žmonės neretai galvoja, kad minčių apie svingą pradeda kilti tada, kai sava partnerė nustoja būti patraukli, bet taip tikrai nėra. Seksualiausias dalykas, mano akimis, yra suteikti partnerei galimybę patirti malonumą ir būti tenkinamai tuo metu, kai kas nors kitas tenkina mane. Bendros patirtys turi didžiulį poveikį.

Blainas. Pirmiausia, būti svingeriu nėra taip lengva, kaip daug kam kažkodėl atrodo. Kol pavyksta surasti tinkamus parnerius, praeina nemažai laiko. Kai tik imi galvoti, kad jau radai, pora paveda arba paaiškėja, kad nėra tokie, kokiais dedasi, taigi, tenka ieškoti iš naujo. Štai kodėl drįstu sakyti, kad, pavyzdžiui, vyrai klysta manydami, jog svingeriai turi galimybę pasimylėti su kuo tik nori ir pasimatymus skiria kas savaitę. Deja, viskas daug sudėtingiau. Tiek sekso, kiek vyrai galvoja, gauti nepavyksta. O partnerei pavyksta: jeigu tik ji norėtų, galėtų bet kurią dieną, net bet kurią akimirką ką nors susirasti. Taigi, tenka ir susitvardyti. Taip pat manau, kad žmonės tiesiog nežino, kad būdamas svingeriu gali nustatyti ribas – neprivalai visko visiems leisti. Dar verta užsiminti apie nuotaikas po svingo pasimatymo: apie būtinybę vėl pajusti su partnere siejantį ryšį, apie pareigą vienas kitą nuraminti.

Garis. Šios srities naujokai paprastai mano, kad lytinis aktas – privalomas, nors taip tikrai nėra. Būtina suprasti, kad pasimėgauti seksu galima ir be sueities, tarkim, vien glamonėjantis arba tik stebint savo partnerę.

Ar galėtumėte išskirti tą vienintelį, patį puikiausią ir nuostabiausią (o gal labiausiai nenusisekusį) svingo pasimatymą, kuris niekaip neiškrenta iš atminties?

Aaronas. Būdamas užsienyje internetu susipažinau su viena moterimi. Šiek tiek pasikalbėjome, o kai grįžau namo, ji pasiūlė susitikti kuriame nors Soho rajono bare. Jos vyras tuo metu leido laiką su draugais kažkurioje picerijoje. Taigi, susitikome, pabendravome ir po kurio laiko ji paskambino vyrui, kad užvažiuotų mūsų pasiimti. Visi kartu nuvažiavome į jų namus. Kai buvome jau beveik prie namų, ji persėdo prie manęs, o netrukus apžergė man veidą. Vyras viską filmavo. Ji patyrė ejakuliaciją – tokią galingą, kad net sušlapino automobilio sėdynę. Ar reikia dar sakyti, kad likusi vakaro dalis buvo tiesiog fantastiška. Be visa ko, mane sužavėjo ir vyro filmavimo įgūdžiai.

Garis. Prasčiausiai viskas baigėsi tada, kai mėginome surengti mini orgiją. Iš viso buvome penkiese (du vyrai ir trys moterys). Deja, vyrukas taip stipriai nervinosi, kad padaugino svaigalų ir nesugebėjo pakankamai ilgai išlaikyti erekcijos. Moterys mėgino jam padėti, bet viskas baigėsi nejaukiu atsisveikinimu ir noru dingti iš tos vietos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją