Ar galima žolelėmis ar maisto papildais kontroliuoti diabetą? Tyrimai rodo, jog kai kuriais atvejais tai įmanoma. Žinoma, prieš pradedant vartoti bet kokius naujus preparatus būtina pasitarti su gydytojų – ypač jei tie preparatai potencialiai gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje. Taip pat gali tekti dažniau atlikti kraujo tyrimus, pakoreguoti vaistų dozę.

Jeigu nepastebėsite jokio pagerėjimo po mėnesio ar dviejų, liaukitės švaistę pinigus.

Miškinės pokštenės

Mažina cukraus kiekį kraujyje. Įprasta dozė – 200–250 mg du kartus per dieną. Šio augalo pavadinimas hindi kalba reiškia „cukraus naikintojas“. Manoma, jis mažina galimybę justi saldumą.

Miškinės pokštenės (Gymnema sylvestre) laikomos galingiausiu žolelių preparatu cukraus kiekiui kraujyje kontroliuoti. Greičiausiai jis skatina aktyvesnę enzimų veiklą, o tie padeda ląstelėms pasisavinti gliukozę arba stimuliuoja insulino gamybą.

Nors miškinių pokštenių poveikis dar nėra nuodugniai ištirtas, nepastebėta, kad žolelės turėtų rimtą šalutinį poveikį.

Raukšlėtasis svaidenis

Mažina cukraus kiekį kraujyje. Įprasta dozė – nuo 50 iki 100 ml (apie 3–6 šaukštus) sulčių per dieną. Manoma, jis padeda ląstelėms efektyviau pasisavinti gliukozę ir blokuoja cukraus pasisavinimą žarnyne.

Filipinų mokslininkai yra atlikę eksperimentą: jie tris mėnesius kapsulėmis su raukšlėtuoju svaideniu gydė grupę diabetu sergančių savanorių. Eksperimentui pasibaigus, cukraus kiekis jų kraujyje buvo nedaug, tačiau stabiliai sumažėjęs.

Tiesa, galimas šalutinis poveikis virškinamajam traktui.

Magnis

Mažina cukraus kiekį kraujyje. Įprasta dozė – 250–350 mg kartą per dieną.

Magnio trūkumas – gana dažna diabetu sergančių žmonių bėda. Dėl to gali dar padidėti cukraus kiekis kraujyje ir susilpnėti insulino poveikis. Kai kurių tyrimų rezultatai rodo, kad vartojant magnį kaip papildą gali pagerėti insulino funkcija, sumažėti cukraus kraujyje. Kiti tyrimai jokio teigiamo magnio poveikio nenustatė.

Prieš pradedant vartoti magnį būtina, kad gydytojas patikrintų, ar jūsų organizmui jo tikrai stinga.

Nopales kaktusas

Mažina cukraus kiekį kraujyje. Įprasta dozė – 8 šaukštai per dieną kaktuso minkštimo. Kitais atvejais dozė priklauso nuo kiekvieno konkretaus preparato pobūdžio.

Keleto nedidelio masto tyrimų rezultatai parodė, kad prinokę šio opuncijų giminaičio vaisiai mažina cukraus kiekį kraujyje. Šviežio Nopales kaktuso nusipirkti bus problematiška – daugiau galimybių rasti jo sulčių ar miltelių sveiko maisto ar panašiose parduotuvėse (ir tai greičiausiai tik užsienyje).

Tyrėjai spėja, jog kaktusas turi medžiagų, veikiančių panašiai kaip insulinas. Jo vaisiuose taip pat gausu ląstelienos.

Gama linoleno rūgštis

Palengvina neuropatinius skausmus. Įprasta dozė – 270–540 mg per dieną.

Gama linoleno rūgštis – tai riebalų rūgštis, randama nakvišų aliejuje. Kai kurie mokslininkai mano, kad sergančiųjų diabetu organizme gama linoleno rūgšties kiekis mažesnis už optimalų. Tyrimai parodė, kad vartojama papildomai šį rūgštis gali sumažinti arba apsaugoti nuo su diabetu susijusių neuropatinių skausmų.

Chromas

Mažina cukraus kiekį kraujyje. Įprasta dozė – 200 mkg per dieną.

Šis mikroelementas, manoma, stiprina insulino poveikį ir dalyvauja angliavandenių, riebalų bei baltymų apytakos procesuose. Kai kurie tyrimai parodė, kad chromas padeda normalizuoti cukraus kiekį kraujyje, bet tik tuo atveju, jeigu organizmui šio mineralo trūksta.

Girtuoklės

Apsaugo regėjimą ir nervus. Įprasta dozė (standartinio uogų ekstrakto) – 80–120 mg du kartus per dieną.

Ši mėlynės giminaitė turi galingų antioksidantų (taip pat ir lapeliuose) antocianidinų. Jie, manoma, saugo kapiliarus nuo pažeidimų, galinčių sukelti neuropatinius skausmus ir retinopatiją (akies tinklainės pažeidimus).

Su gyvūnais atlikti bandymai taip pat parodė, kad girtuoklės gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje.

Alfa lipoinė rūgštis

Palengvina neuropatinius skausmus, mažina cukraus kiekį kraujyje. Įprasta dozė – 600–800 mg per dieną.

Ši į vitaminus panaši medžiaga, dar vadinama tioktine rūgštimi, neutralizuoja keleto rūšių laisvuosius radikalus. Susikaupę laisvieji radikalai – o kaupiasi jie iš dalies dėl per didelio cukraus kiekio kraujyje – gali pažeisti nervus bei sukelti kitų sveikatos problemų. Alfa lipoinė rūgštis taip pat gali padėti raumenų ląstelėms įsisavinti cukrų.

Grupės Vokietijos mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad alfa lipoinė rūgštis gali sustiprinti insuliną 27 procentais. Kitų tyrimų rezultatais, rūgštis mažina neuropatinius skausmus, galūnių tirpimą ir „deginimą“.

Vaistinė ožragė

Mažina cukraus kiekį kraujyje. Įprasta dozė – 5–30 g kas kartą valgant arba nuo 15 iki 90 gramų vieną kartą per dieną su maistu.

Ožragės sėklos, kurias indai naudoja kaip prieskonius, mažina cukraus kiekį kraujyje, stiprina insuliną bei mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Tikėtina, jog tokį poveikį lemia didelis ląstelienos kiekis sėklose. Jose taip pat yra amino rūgšties, skatinančios insulino išsiskyrimą.

Per vieną didžiausių kada nors atliktų vaistinės ožragės poveikio tyrimų 60 jo dalyvių, kasdien vartojusių po 25 g ožragės preparato per dieną, cukraus kiekis kraujyje pastebimai stabilizavosi ir rečiau padidėdavo po valgio.

Ženšenis

Mažina cukraus kiekį kraujyje. Įprasta dozė – nuo 1 iki 3 g per dieną (tablete ar kapsule) arba 3–5 ml tinktūros tris kartus per dieną.

Žinomas kaip imunitetą stiprinanti ir nuo ligų apsauganti priemonė, ženšenis, kaip parodė keletas tyrimų, padeda kovoti ir su diabetu. Ši kiniška žolelė sulėtina angliavandenių pasisavinimą, pagerina ląstelių gebėjimą pasisavinti gliukozę bei padidina insulino sekreciją iš kasos. Kanadiečiai mokslininkai iš Toronto universiteto ne kartą įrodė, kad ženšenio kapsulės gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje nuo 15 iki 20 procentų.