„Smalsus katinukas papuolė, tereikėjo man apsimesti dideliu nusipenėjusiu pelėnu ir kartu su lūšimi prašliaužiojau lygiai 15 min., gaila besimaišančio šilto–šalto oro srovės muilino vaizdo kokybę, bet emocija...“, – dalijosi D. Babelis po susitikimo su lūšimi Labanoro girioje.

Kaip Grynas.lt rašė anksčiau, lūšys yra išskirtiniai gyvūnai. Šių plėšrūnų teritorijos yra labai didelės – užima 40-50 kvadratinių kilometrų. Jos yra stiprios – gali sverti 20 kg ir iš vietos nušokti apie 6 metrus, turi dideles iltis ir nagus. Lūšys šeimų nesudaro – kaip ir daugelis kačių yra vienišės. Pasaulyje tik viena kačių rūšis – liūtai – gyvena šeimomis.

Pavojingos lūšys gali būti, kai yra su jaunikliais. Juos veda gegužės–balandžio mėnesiais, rūpinasi apie 2 metus.

Pastaraisiais metais lūšys gyventojų sutinkamos ne taip ir retai.

2022 m. portale buvo aprašyta istorija, kaip su ja susitiko iš Visagino ežero grįžtantis Michailas – lūšis tąkart nusileido nuo kalniuko tiesiai vyrui ant kelio, bet ramiai nuėjo savais keliais.

Lūšis Labanore D. Babelio nuotr.

Tais pačiais metais su šiuo išskirtiniu gyvūnu iš arčiau susipažino ir Donatas, kuris ją sutiko Šimonių girioje. Anot jo, gyvūnas gulėjo visai šalia kelio už maždaug 5 metrų, todėl buvo puikiai matyti.

O štai Šilutėje gyvenanti Laima šį gyvūną tais metais pamatė sėdintį ant geležinkelio bėgių. „Išlindau tiesiog iš krūmų, tiesiai į ją žiūriu ir fotografuoju. Ji nejuda, stebi mane. Darau nemažai kadrų, nes gali nepavykti. Befotografuojant apima baimė, kas bus jei puls, kur bėgti, namai dar tolokai. Kiek laiko pastovėjusi ji nuėjo į kitą bėgių pusę ir pradingo“, – tuomet pasakojo ji.

Lūšis Labanore D. Babelio nuotr.

2023 m. aplinkosaugininkas Arūnas, kuris miškuose dirba daugiau kaip 20 metų, taip pat pirmą kartą gyvenime susidūrė su šiuo plėšrūnu ir pavadino tai laimingu atsitiktinumu.

„Važiavau miško keliuku šalia ežeriuko, lūšis tiesiog gulėjo ir šildėsi saulėje. Aš sustojau. Ji iš karto nenuėjo. Kelias sekundes žiūrėjo į mane, o po to ramiai pasitraukė“, – kalbėjo jis apie susitikimą.

Nors miškuose jis dirba jau apie 25 metus anksčiau buvo matęs tik šių gyvūnų pėdsakų.

Lūšis Labanore D. Babelio nuotr.

Iki 1979 metų Lietuvoje lūšys buvo medžiojamos, tačiau nuo 2000 m. jos yra įtrauktos į Lietuvos raudonąją knygą, Berno konvencijos III, Buveinių direktyvos II ir IV priedus. Nors XX a. pirmoje pusėje lūšys buvo beveik išnykusios, vėliau pagerėjus jų apsaugai ir mitybos sąlygoms jų ėmė daugėti.

Gamtininkai sako, kad lūšims veistis šiuo metu sąlygos yra palankios.

Sutikus šį gyvūną patariama nepanikuoti, jo negąsdinti, tuomet jis pasitrauks pats. Žmogus taip pat turėtų lėtai atsitraukti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)