Ne paslaptis, kad šiuo metu mūsų visuomenėje vyrauja „čia ir dabar“ kultas: kam save varžyti, jei dabar madinga patogiai ir laisvai gyventi – pramogauti, lankytis kavinėse, keliauti. Kam prisirišti prie vieno darbdavio, jei galima kasmet keisti darbą ir kam stengtis gyventi santuokoje, jei galima tiesiog išsiskirti. Panašiai yra ir su būstu – kam taupyti pradiniam įnašui ir pirkti savo, jei galima kasmet tiesiog persikraustyti į kitą vietą. Deja, tai klaida. Jei gerai pagalvoji, supranti, kad tam tikri įsipareigojimai žmogų disciplinuoja, ugdo asmenybę, moko prisiimti atsakomybę, planuoti finansus ir kurti stabilią ateitį.

Nekilnojamas turtas visais laikais buvo ir vis dar yra saugiausia investicija. Tie, kas turėjo galimybę, įsigijo ne vieną ir ne du gyvenamuosius būstus, kuriuos dabar sėkmingai nuomoja. Suprantu, lengva kalbėti, kai yra galimybės, bet ką daryti tiems, kurie šiuo metu neturi pinigų net pradiniam būsto įnašui ir gyvena nuomojamam bute ar name. Mano atsakymas – taupyti arba skolintis pradiniam įnašui, imti paskolą ir pirkti nuosavą būstą.

Nuosavas būstas disciplinuoja taupyti

Žinoma, šiandien jau ne tie laikai, kai bankai pakankamai lengvai dalindavo paskolas būstui įsigyti, dažnai, net be pradinio įnašo. Po 2007 m. krizės bankai tapo gerokai atsargesni: planuojant įsigyti naujos statybos būstą reikėtų pradiniam paskolos įnašui nusimatyti 15 proc. būsto kainos, senesnės statybos būstui – 20 procentų jo kainos.

Žinoma, pradiniam įnašui taip pat galima pasiskolinti iš banko, tačiau tai jau nebus būsto, o vartojimo paskola. Metinės būsto paskolos palūkanos šiuo metu svyruoja apie 2,2 – 2,8 procento, priklausomai nuo Jūsų banko, sukauptos kredito istorijos, turimų banko produktų krepšelio ir, žinoma, gebėjimo derėtis. Skaičiuojant paskolos išlaidas ir lyginant su nuomos mėnesio išlaidomis gauname labai panašias sumas. Tačiau, atminkite, nuomodamasis būstą jūs išmokate kito žmogaus paskolą arba dengiate jo einamąsias išlaidas, o paėmę paskolą nuosavam būstui, po truputį artėjate link nekilnojamojo turto nuosavybės. Nuosavybės, kurią ateityje galėsite išnuomoti, parduoti arba palikti vaikams.

NT įsigijimas, mano nuomone, tai – sąmoninga investiciją į saugesnę ateitį. Įsigiję būstą, jūs disponuojate turtu nuo jo įsigijimo momento, o ne po 5, 10 ar 20 metų. Taip pat svarbu nepamiršti, kad dažniausiai įsipareigojimai bankui būna mažesni už realią turto vertę. Nes bankas neleistų sau finansuoti rizikingo turto. O turto vertė, ypač Vilniuje, kyla vidutiniškai nuo 7 iki 10 proc. per metus. Todėl, jei vis tik nuspręstumėte parduoti įsigytą turtą, visuomet jums liks tam tikra pelno dalis, nes santykis tarp turto vertės pokyčio ir palūkanų yra teigiamas.

Dirbdama NT srityje pastebėjau, kad merginos gerokai ryžtingesnės nei vaikinai. Jos yra taupesnės, todėl drąsiau ima paskolas ir perka nedidelius butus. Dažniausiai vieno ar dviejų kambarių. Dažna, nusipirkusi dviejų kambarių butą, vieną kambarį išnuomoja. Taip pasidengia dalį nuomos arba komunalinių mokesčių. Įdomu ir tai, kad radusios antras puses, šiuolaikinės moterys neskuba parduoti savo būsto. Dažniausiai jį išnuomoja. Taip užsitikrina papildomas pajamas ir padenginėja būsto paskolą. Ir visada jaučiasi saugios.

Kiekvieną rugpjūtį nemažai jaunų žmonių atvyksta į didžiuosius miestus studijuoti. Daugeliui kirba mintis, o kaip turėtų elgtis studentas: gyventi bendrabutyje, nuomotis būstą ar imti paskolą ir pirkti savo. Jei tik tėvai gali padėti ir duoti pradiniam įnašui, žinoma, geriausia įsigyti nedidelį nuosavą būstą. Jei būstas dviejų kambarių, geriausia išnuomoti dar vienam ar dviem studentams ir taip padengti būsto paskolą.

Rasa Mitkienė

Nuomoja namą, kurį jau seniai galėjo turėti savo

Namų nuomos paklausa ir pasiūla turbūt 20 kartų mažesnė nei butų ir tai natūralu, nes namai daugiausiai statomi miestų pakraščiuose, juos renkasi gausesnės šeimos. Be to, mažai kas iš anksto stato ir įrenginėja namą būsimai nuomai. Kadangi pasiūla nedidelė, tai ir namų nuomos kainos yra žymiai didesnės. Mano bičiulė su šeima (keturių asmenų šeima) nuomojasi jau nebe pirmą namą Vilniaus pakraštyje. Per mėnesį už nuomą šeima sumoka 1000 eurų, jei viską gerai susiskaičiuotų, tokios pat būklės namą, jie jau seniai galėjo būti įsigiję. Juolab, kad ji visada nudirba visus aplinkos gerinimo ir tvarkymo darbus (pjauna žolę, ravi trinkelių tarpelius, prižiūri vaiskrūmius ir vaismedžius), kuriuos šiaip turėtų atlikti pats namo šeimininkas.

Blogiausia ir labiausiai nuvilia tai, kad tradiciškai po poros metų namo šeimininko planai pasikeičia ir ji, net nespėjusi pasidžiaugti rudenį pačios sodintų braškių uogomis, būna priversta su šeima kraustytis. Jei gyveni vienas, viskas paprasta, tačiau vaikams būsto pakeitimas sukelia didžiulį stresą. Mano patarimas šiuo atveju: taupyti arba skolintis pradiniam įnašui, imti paskolą ir nedelsiant pirkti savo būstą.

Kai kalba eina apie aukštos vertės būsto zonas

Dabar dauguma jaunų žmonių, svajoja apie butą miesto centre, bet galvoja, kad jo neįpirks, todėl renkasi gyventi nuomojamam bute. Ir čia jie taip pat daro didelę klaidą. Viskas yra įmanoma net ir aukštos vertės būsto zonose, jei tik turi kantrybės. Gerai panagrinėję rinką, neskubėdami ir nesitikėdami rasti gero varianto per savaitę – tikrai sulauktų savojo šanso. Tik reikia kantrybės ir profesionalo pagalbos. Žinoma, reikia suprasti, kad gyvenimas ne pagal pajamas – laikinas sprendimas. Tikriausiai gausės šeimos sudėtis, keisis poreikiai ir, nori ar ne, reikės palikti centrą ir kraustytis į didesnį būstą. Beje, pažįstu ne vieną šeimą, kurie renkasi prancūziško gyvenimo modelį – kelių asmenų šeima spaudžiasi ankštame bute, tačiau gyvena miesto centre. Viskas priklauso nuo poreikių ir prioritetų, o kiekvienas savo prioritetus susidėlioja individualiai.

Kokias emocijos sukelia nuomojamas, o kokias nuosavas būstas

Tik gyvendamas nuosavame būste, net jei jį įsigijai už banko paskolą, gali jaustis šeimininkas, nes čia – viskas sava, nuomojamame – viskas svetima. Pats priimi sprendimus, kaip būstą įsirengti ir kokius baldus ar buitinę techniką pirkti. Savo būstą gali įsirengti pagal savo kišenę ir estetinį suvokimą. O gyvendamas nuomojamame būste visada būsi priklausomas nuo kito žmogaus, tai yra būsto šeimininko, gyvenimo, planų ar net nuotaikų.

Gyvendamas nuomojamame būste visada būsi apribotas ir vargu ar pasiryši keisti būstą taip, kaip norėtųsi, nes stabdys mintis, kad čia viskas laikina. Vargu ar norėsi investuoti į būsto pagerinimą – baldus ar buitinę techniką. Dažna dilema: „kam mums tos džiovyklės, mes gi turėsime ją „tąsytis“, kai kraustysimės į kitą nuomojamą būstą, bus gerai išdžiovinti rūbai ant radiatorių“. Dažnas atvejis, kada būsto savininkai neskuba remontuoti susidėvėjusių būsto elementų ir tenka ilgą laiką gyventi karo stovio sąlygomis su leidžiančiu vandenį tualeto bakeliu, neveikiančiu kondicionieriumi ir panašiai.

Žinoma, dažnai jaunos poros, tik pradėjusios gyventi drauge, išgyvena lizdo sukimo periodą ir į nuomojamą būstą perka buitį gerinančius prietaisus ar baldus. O kraustydamiesi dažniausiai patiria nuostolį – juos palieka, kažkam padovanoja arba gerokai pigiau parduoda.

Niekada negali būti tikras, kad net ir esant sutarčiai, būsto šeimininko planai nepasikeis ir jis nenuspręs parduoti, išmuomoti giminaičiui ar pakelti nuomos kainos. Ne kartą esu girdėjusi, kad po kurio laiko būsto šeimininkai tiesiog pakelia kainą arba paprašo išsikraustyti.

Ir viena jautriausių temų gyvenantiems nuomojamam būste – tai naminiai gyvūnai

Labai dažnai nuomojamuose būstuose šeimininkai draudžia laikyti naminius gyvūnus, ypač kates ir šunis. Vadinasi, teks atsisakyti naminių gyvūnų arba, jei turite, slėpti nuo būsto šeimininkų. Žinoma, geriau taip nedaryti! Beveik visi naminiai gyvūnai, ypač katės ir šunys, labai mėgsta „pagražinti“ namus. O tai reiškia, kad net ir dėl menkiausio baldų, grindų ar sienų pažeidimo, išsikraustant teks atlyginti šeimininkams padarytą žalą. Juokas juokais, bet už šuns apgraužtą lovos kampą, teks sumokėti kaip už naują lovą, net jei ji jau ir buvo gerokai pagyvenusi.

Žinoma, kiekviena situacija yra individuali, daugelis dalykų priklauso nuo gyvenimo būdo, poreikių ir ateities planų. Tačiau rekomenduoju kiekvienam susimąstyti ir bent jau įvertinti abi galimybes – būsto nuomos ir jo įsigijimo ir priimti finansiškai ir emociškai naudingiausią sprendimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)