Deja, neretai dar nesunokę vaisiai sujudinti vėjo nukrenta ant žemės ir juos surinkus pavyksta pripildyti net kelias dėžes. Šįkart norėtųsi papasakoti, kaip realizuoti pernelyg ankstyvą obuolių derlių.

Tiks sultims

Iš nukritusių pusžalių obuolių galima išspausti sultis. Be to, jais galima šerti gyvulius ir tręšti dirvą. Dar nesunokę obuoliai tinka kompostui. Tačiau pirmiausia – apie sultis. Jei iš nukritusių nesunokusių obuolių nutarėte išsispausti sulčių, veikti reikėtų operatyviai, jokiu būdu nelaukiant, kol vaisiai pradės gesti.

Pašaras naminiams gyvuliams ir laukiniams gyvūnams

Pusžalius obuolius galima sušerti naminiams gyvuliams, bet pildyti jais įprastą pašarą reikėtų palaipsniui, kitaip gali sustreikuoti gyvulių virškinimas. Bendras obuolių kiekis gyvulių racione neturi viršyti 20 proc. Pašarui tinka tik sveiki (be buvimo žymių) ir švarūs, nežemėti vaisiai. Jei pusžalių obuolių pavyko pririnkti ypač daug, pabandykite pasiūlyti jų bet kuriai miškininkystės bendrovei arba medžiotojų draugijai: tikėtina, kad šių įstaigų darbuotojai ir nariai sutiks išvežti obuolius į mišką, kad jais galėtų maitintis laukiniai gyvūnai.

Daržo trąšos

Pusžalius obuolius galima panaudoti kaip trąšas. Vis dėlto tręšti obuoliais dirvą – darbas ne iš lengvųjų, kadangi vaisius reikia visiškai pakasti po žeme, kad joje nepradėtų vystytis iš nukritusių obuolių persidavę kenksmingi organizmai. Šiuo tikslu galima panaudoti ir lapus, jei nutariate jų nedeginti. Vis dėlto būtina atminti, kad tiek lapai, tiek patys obuoliai gali tapti ligų šaltiniu, todėl saugiausia, aišku, visa tai išgabenti iš sklypo teritorijos.

Žaliava kompostui

Jei kompostą nutarėte papildyti obuoliais, svarbu įsitikinti, kad komposto krūva atitinka tam tikras sąlygas ir kad joje veisiasi tam tikri mikroorganizmai. Obuoliai neturi sudaryti didžiosios komposto dalies – būtini ir kiti komponentai: nuskabyti ūgliai, šiaudai arba durpės, galintys paskatinti obuolių irimą. Kol vyksta kompostavimo procesas, žūva daugelis kenksmingų organizmų, todėl svarbu stebėti komposto temperatūrą (50–60 laipsnių). Irdami obuoliai paskleidžia tam tikrą vabzdžius viliojantį kvapą, todėl komposto krūvą reikia gerai uždengti, pavyzdžiui, nupjauta žole. Į kompostą galima įleisti sliekų: jie gerina komposto kokybę, paverčia jį veiksmingesnėmis trąšomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją