Nepasitenkinimą žemdirbiai išreiškė J. Niewierowicziui pradėjus savo kalbą.

„Respublikos prezidentas šiandien dirba Raseiniuose, vakar dirbo Radviliškyje, kur taip pat turėjo...“, – pradėjus kalbėti šalies vadovo patarėjui, šūkių ir švilpimo dėka jis buvo nutrauktas.

„Prezidentas visada susitinka su tais, kurie nori kalbėti apie Lietuvos žemės ūkį. Prezidentas mano, kad Lietuvos žemės ūkis yra strateginė ekonomikos dalis, visada dirbo dėl to, kad ji stiprėtų“, – vėliau tęsė jis, tačiau J. Niewierowicziui vardinant Gitano Nausėdos darbus ūkininkų labui, buvo girdėti nepasitenkinimas protestuojančių gretose.

Prezidento patarėjas taip pat tikino, kad kai kuriuos sprendimus dėl ūkininkų keliamų klausimų galima priimti nelaukiant parlamento posėdžių, o Seimo neeilinė sesija galėtų būti sušaukta.

„Palaukime sprendimų, kurie reikalingi pagal pateiktus siūlymus. Manau, kad jie galėtų būti ir greičiau priimti, nebūtina laukti pavasario. Kai kuriuos sprendimus galima priimti nelaukiant Seimo sesijos. O jeigu Seimo nariai nuspręstu padaryti neeilinę sesiją tam, kad įstatymų pakeitimus svarstyti (...), tai prezidentas palaikys ir neeilinės sesijos priimtus sprendimus“, – pažymėjo J. Niewierowiczius.

„Tai, kad buvo padarytos klaidos, tai yra faktas. Tai pripažino premjerė, ministrai ir tas klaidas reikia taisyti“, – pabrėžė jis.

Kalbėdamas žurnalistams J. Niewierowiczius akcentavo, kad šiuo metu žemės ūkio ministro klausimus ėmė spręsti premjerė ir tai yra „tam tikras susikalbėjimo stokos simbolis“.

„Žemės ūkio ministro klausimus ėmė spręsti pati premjerė. Vyriausybės vadovė kanceliarijoje rengia pasitarimus, koordinuoja teisės aktų pakeitimus ir tai yra tam tikras simbolis to, kad trūksta susikalbėjimo, dėmesio, pastangų tam, kad atsižvelgti į iššūkius, kurie yra išsakomi žemės ūkio sektoriaus atstovų“, – teigė šalies vadovo patarėjas.

Vilnius nepratęs leidimo ūkininkams protestuoti

Galimybės pratęsti terminą išduotam leidimui ūkininkams protestuoti Vilniuje nėra, Eltą informavo miesto savivaldybės Komunikacijos skyriaus Ryšių su žiniasklaida specialistas Gabrielius Grubinskas.

„Vilniaus miesto savivaldybės administracija Lietuvos žemės ūkio tarybos prašymą pratęsti išduotą leidimą protestui neterminuotam laikui gavo trečiadienį.

Šiandien protesto organizatoriai informuoti, kad, deja, nėra galimybės pratęsti termino išduotam leidimui, nes tai nėra numatyta Susirinkimų įstatyme“, – atsakė jis.

G. Grubinskas taip pat nurodė, kad ūkininkai yra informuoti, jog jie turi teisę kreiptis dėl naujo leidimo susirinkimui organizuoti išdavimo, tačiau pagal įstatymą apie ketinimus organizuoti susirinkimą jie privalo informuoti savivaldybės administraciją ne mažiau kaip likus 4 darbo dienoms iki numatytos susirinkimo dienos.

„Pagal išduotą ir galiojantį leidimą ūkininkų protesto renginys prie Vyriausybės baigsis šiandien iki 16 val., o traktoriai ir miškavežiai iš Gedimino prospekto ir jo prieigų turėtų išvažiuoti iki rytojaus 16 val.“ – sakė jis.

Vyksta derybos

Sostinėje protestą tęsiantys ūkininkai ketvirtadienio vidudienį susitiko su premjere Ingrida Šimonyte. Susitikimo su protestuojančių ūkininkų atstovais metu ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė pažadėjo panaikinti reikalavimą ūkininkams atkurti daugiametes pievas, teigia Lietuvos žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas.

Taip pat, anot jo, tolimesnės ketvirtadienio derybos su institucijomis nulems, ar ūkininkų protesto akcija tęsis.

„Situacija be abejo keičiasi, išgirdome naujų pažadų ir įsipareigojimų. Akcizų projektai parengti, turės Seimas apsispręsti. Bet kas yra nauja, kad daugiamečių pievų problemą premjerė pažadėjo išspręsti ir atšaukti išsiųstus pranešimus, kuriuos gavo ūkininkai, atkurti daugiametes pievas“, – ketvirtadienį žurnalistams teigė I. Hofmanas.

„Mes šiandien, kadangi bėgame nuo vienos valdžios institucijos į kitą, tai apsitarsime rezultatus ir spręsime kolektyviai žemės ūkio tarybos formate. Stengsimės paskelbti šiandien arba rytoj iš ryto“, – paklaustas, ar pasiekimai pakankami, jog protestas būtų nutrauktas, teigė jis.

Jis paminėjo, kad anot premjerės, daugiamečių pievų klausimas bus sprendžiamas tiek Europos, tiek nacionaliniu lygiu.

„Vienas būdas – spręsti Europos Komisijos lygiu, iš jos gaunant teigiamą atsakymą. Kitas – nacionalinė teisė“, – paminėjo jis.

Susitiko su Seimo pirmininke


Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pažadėjo ūkininkams Seimo pavasario sesijoje skubos tvarka spręsti dalį jų keliamų reikalavimų, sako ūkininkų protestą organizuojančios Lietuvos žemės ūkio tarybos (LŽŪT) pirmininkas.

Pasak Igno Hofmano, dar parlamento vadovė neatmetė, jog galėtų būti sušaukta ir neeilinė Seimo sesija, jei tai inicijuotų opozicija.

„Seimo pirmininkė pažadėjo, kad tie klausimai, kurie priklauso nuo jos, bus svarstomi skubos tvarka Seimo sesijoje“, – ketvirtadienį po susitikimo su V. Čmilyte-Nielsen teigė I. Hofmanas.

„Jei opozicija imtųsi iniciatyvos, galėtų būti sušaukta neeilinė Seimo sesija“, – dar teigė jis.

Pati V. Čmilytė-Nielsen savo ruožtu patikino, kad Seimo pavasario sesiją „būtina pradėti“ nuo ūkininkams aktualių klausimų, kuriuos gali išspręsti Seimas.

Parlamento vadovė omenyje turėjo žemės ūkio ministro jau registruotą įstatymo projektą, kuriuo vėl būtų leidžiama ūkininkams naudoti žymėtą dyzeliną ne tik žemės ūkio technikai, o akcizas suskystintosioms naftos dujoms (SND) būtų sumažintas iki 41 euro už toną.

„Ministras yra registravęs korekcijas dėl dviejų klausimų. Mano vertinimu, tuo galėtų prasidėti pavasario sesija ir tai, manau, būtų pats racionaliausias sprendimas“, – žurnalistams po susitikimo sakė V. Čmilytė-Nielsen.

„Būtinai turime pradėti pavasario sesiją nuo šių klausimų. Neatmetu, kad gali kilti iniciatyva dar ir anksčiau“, – paklausta apie neeilinės sesijos galimybę teigė ji, pripažinusi, jog nematytų problemos, jei projektas būtų svarstomas nerengiant neeilinės sesijos.


Kartu ji pasiūlė diskutuoti, ar nevertėtų sukurti kompensacinio mechanizmo ūkininkams už per pirmuosius metų mėnesius patirtus nuostolius.

„Jei klausimai būtų sprendžiami pavasario sesijoje, galbūt būtų galima galvoti apie kažkokį kompensacinį mechanizmą už tuos praradimus, kurie buvo patirti per šiuos du mėnesius“, – teigė parlamento vadovė.

„Bet tai yra vėlesnis etapas“, – kartu pažymėjo ji.

Dar V. Čmilytė-Nielsen patikino mananti, jog tiek valdantieji, tiek opozicija projektus palaikys.

Tuo metu ūkininkų vykdomą protestą Seimo pirmininkė pavadino civilizuotu, per susitikimą su protestuotojų delegacija ji esą padėkojo ūkininkams už konstruktyvumą, patikino, kad jie yra girdimi.

„Mano galva dialogas vyksta, yra pirmieji rezultatai“, – akcentavo V. Čmilytė-Nielsen.

Nori protestuoti kol sulauks konkrečių rezultatų

Ketvirtadienį Vilniuje tęsiasi į sostinę traktoriais suvažiavusių ūkininkų protestas. Akcijos dalyviai antrą dieną protestuoja prie Vyriausybės.

Tuo metu LŽŪT Vilniaus miesto savivaldybei pateikė prašymą pratęsti Vilniuje vykstantį ūkininkų protestą.

„Turime planą nesitraukti, kol rezultatų nebus“, – žurnalistams sakė I. Hofmanas.

„Buvo priimtas sprendimas prašyti pratęsti protestus neterminuotai, iki kol matysime rezultatus“, – teigė LŽŪT vadovas.

„Žmonėms reikia kokio nors apčiuopiamo rezultato, kad jie nusiramintų“, – dar tikino jis.

Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Raimundas Juknevičius sakė, jog protestuotojams „vietoje politinių pažadų“ reikia „labai konkrečių sprendimų“.

Tiek jis, tiek I. Hofmanas akcentavo, kad pirmiausia žemės ūkio ministras turėtų atšaukti įsakymą, kuriuo Nacionalinė žemės tarnyba gruodį įpareigojo apie 25 tūkst. ūkininkų savo žemėse atkurti daugiametes pievas.

„Jeigu išsakyta, kad yra politinė valia iki pavasario išspręsti daugiamečių pievų klausimą, tai šitas klausimas ministro įsakymo lygyje yra pažengęs iki tiek, kad šiandien yra gavę žmonės pranešimus, sprendimus, kuriuos apskųsti jie turi per 15 dienų.

Tai akivaizdu, kad tie žmonės, kurie nesutinka su tuo, eina pas advokatus, ruošia bylas, moka pinigus, perkelia į teisinį ginčą. Tai jei yra politinė valia tą procesą stabdyti, ministras privalo sustabdyti savo įsakymo veikimą tol, kol politinė valia bus realizuota pilna apimtimi“, – kalbėjo R. Juknevičius.

Kartu su ūkininkais protestuojančios Privačių miškų asociacijos direktorė Giedrė Šlevinskė sakė išgirdusi patikinimą, kad politikai išgirdo ir miškų savininkų reikalavimus.

Asociacija prašo saugomas teritorijas plėsti tik valstybinėje žemėje, kritikuoja žaliavinės medienos apmokestinimą 5 proc. tarifu, reikalauja uždrausti biokuro tiekimą iš trečiųjų šalių (apeinant sankcijas), lengvatų miško ūkio veikloje naudojamam kurui.

„Esame prisijungę prie žemdirbių, matome postūmį, matome, kad mus pradeda girdėti ir labai tuo džiaugiamės“, – žurnalistams sakė G. Šlevinskė.

Tęsiantis protestams į neeilinį posėdį ketvirtadienį renkasi ir Seimo Kaimo reikalų komitetas. Jo nariai ketina išklausyti 6 ūkininkų reikalavimus bei dėl jų pateikti savo poziciją, taip pat – išklausyti informacijos apie žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko susitikimą su už žemės ūkį ir kaimo plėtrą atsakingu eurokomisaru Januszu Wojciechowskiu.

K. Navickas ir aplinkos ministras Simonas Gentvilas trečiadienį susitiko su ūkininkais, lipo ant mitingo scenos, tačiau protestuotojų buvo nušvilpti. I. Hofmano teigimu, ūkininkai liko nusivylę ministrais, esą tą buvo galima matyti iš ūkininkų reakcijų.

Protestuojantys ūkininkai reikalauja atšaukti prievolę atkurti daugiametes pievas, grąžinti senąją žymėto dyzelino naudojimo tvarką, panaikinti nuo šių metų pakeltą akcizą suskystintosioms naftos dujoms (SND), spręsti vadinamąją pieno krizę, atsisakyti saugomų teritorijų plėtros, sustabdyti rusiškų grūdų tranzitą.

Vyriausybė trečiadienį išplatintame pranešime teigė, jog Ministrų kabinetas siekia spręsti ūkininkų keliamas problemas, pavyzdžiui, atliepiant reikalavimus dėl žymėto dyzelino ir SND, jau įregistravo Akcizų įstatymo pakeitimus.

Trečiadienį į protestą akciją susirinko keli tūkstančiai ūkininkų, o į Vilnių suvažiavę apie 1,3 tūkst. traktorių.