2017 m. rugsėjo 7 d. buvo paskelbtas oficialus nacionalinės iniciatyvos „Idėja Lietuvai“ startas. Iniciatyvos iniciatoriai siekia atrinkti tris idėjas, kurias įgyvendinus būtų užtikrintas kokybinis šalies proveržis. Pirmą kartą dėl bendro tikslo susivienijo didieji žiniasklaidos kanalai – portalai DELFI, „15min“, LRT, taip pat naujienų agentūra ELTA, „Žinių radijas“ – prie kurių prisijungė kiti žiniasklaidos atstovai, visuomenės veikėjai, įvairių sričių ekspertai, socialiai atsakingi verslininkai.

Prie iniciatyvos taip pat jungiasi Nacionalinė rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacija: iki lapkričio 20 d. jie, pasitelkdami savo žiniasklaidos priemones, rinks regionuose gyvenančių žmonių idėjas, skleis žinią apie jas regionų bendruomenėms ir pasakos apie iniciatyvos eigą. Iš arti matydami regionuose gyvenančių žmonių problemas, palaikydami su savo skaitytojais glaudų ryšį, jie įneš svarbų indėlį atskleisdami klausimus, kurie gali likti nepastebėti gyvenantiems didmiesčiuose.

„Manau, kad vietinė žiniasklaida yra pakankamai subrendusi, kad suvoktų, kaip tai yra svarbu Lietuvai ir tuo pačiu regionuose gyvenantiems žmonėms. Iš tikrųjų mūsų jungimosi idėja yra labai paprasta: mes norime parodyti, kad Lietuva yra ne tik Vilnius, kad regionuose gyvena daug kūrybiškų, inovatyvių žmonių ir dažniausiai pačios kūrybiškiausios idėjos ateina būtent iš mažesnių miestelių, iš rajonų“, – komentavo Nacionalinės rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacijos valdybos pirmininko pavaduotoja, Klaipėdos rajono laikraščio „Banga“ redaktorė Vilija Butkuvienė.

„Neseniai skaitėme pagal „Mediaskopo“ atliktus tyrimus parengtą informaciją, kuri parodė, kad dažniausiai žiniasklaidoje mirguliuoja didmiesčių pavadinimai, rašoma apie jų problematiką. Bet iš tikrųjų gyvenimas vyksta visoje Lietuvoje ir, manau, kad „Idėja Lietuvai“ mums yra gera proga pasakyti, kad mes tikrai nesame išsivaikščioję, mes tikrai gyvename ir tikrai esame: Lietuva yra ne tik Vilnius“, – dar kartą pabrėžė V. Butkuvienė.

„Iniciatyva „Idėja Lietuvai“ auga kiekvieną dieną ir džiaugiamės jau pasiektu rezultatu: prie trijų pagrindinių iniciatorių prisijungė partneriai iš televizijos ir radijo bei regioninė žiniasklaida, jau turime daugiau nei 600 skirtingų idėjų, 170 publikacijų, 18 diskusijų apie idėjas tiesioginių transliacijų. Prieš akis – diskusijos regionuose, ekspertų debatai ir dar daug įdomaus šviečiamojo turinio. Visa tai padės išgryninti tris idėjas Lietuvai, kurios užtikrins proveržį mūsų šaliai. Esame atviri visiems norintiems jungtis prie mūsų“, – sakė portalo „IdėjaLietuvai.lt“ redaktorė Julija Vercinskė.

Visiems atvirą iniciatyvą globoja šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis ir premjeras Saulius Skvernelis, o ambasadoriumi gali tapti kiekvienas, savo mintyse subrandinęs idėją Lietuvai.

Susipažinti su jau pateiktomis idėjomis ir pasiūlyti savo idėją galite tinklapyje www.idejalietuvai.lt.