Tikslas – šviesti visuomenę

Naujajame „Delfi“ projekte „Rusija. Blogio veidai“ skaitytojai ras daug svarbios ir naudingos informacijos apie Rusijos veikimo principus tiek karo Ukrainoje kontekste, tiek plėtojant santykius su vakarietiškais verslais. Pasak žurnalistės G. Bakūnaitės, dabar kaip niekada aiškiai ir skaudžiai matome, kokią didelę grėsmę demokratiniams principams kelia Rusija.

Visgi, idėjos bendraautorė pastebi, kad šiandien tarsi gyvename informaciniame chaose. Kiekvieną dieną mus pasiekia daugybė naujienų tiek apie karą Ukrainoje, tiek apie iš Rusijos pasitraukiančias ar tai daryti delsiančias įmones, bet šios žinutės greitai nuskęsta informacijos jūroje. Todėl projekto komanda sieks įgyvendinti du pagrindinius tikslus – susisteminti ir aiškiai pateikti visą aktualiausią informaciją bei supažindinti skaitytojus su platesniu įvykių kontekstu.

„Kartais, norėdami surasti kokią nors informaciją apie konkrečius įvykius turime stipriai vargti, nes jos daug, ji padrika, nestruktūruota, išmėtyta skirtinguose šaltiniuose. Dėl šios priežasties drauge su komanda stengsimės, kad visa svarbiausia informacija sugultų į vieną vietą ir dirbtų savo darbą. Kad ją būtų galima bet kada surasti – šiandien, rytoj, po metų ar penkerių.

Neretai mes vis dar atskiriame karą Ukrainoje ir jo žiaurumus nuo verslo sandorių, tarsi tai būtų skirtingi laukai. Norime priminti, kaip stipriai tai susiję tarpusavyje – tebesitęsianti prekyba tarp Vakarų ir Rusijos iš esmės finansuoja Rusijos agresiją prieš suverenią valstybę. Girdime daug įspėjimų, kad jei Rusijos nesustabdysime Ukrainoje – agresorė greitai stovės prie bet kurios kitos Europos valstybės slenksčio“, – pasakoja G. Bakūnaitė.

Net trys skirtingos temų skiltys

Žurnalistė sako, kad jau birželio 27 d. „Delfi“ skaitytojai galės susipažinti su specialiu projekto „Rusija. Blogio veidai“ polapiu. Jame informacija bus suskirstyta į tris dalis: „Nusikaltimai“, „Sandoriai“ ir „Faktai bei datos“.

Skiltyje „Faktai bei datos“ skaitytojų lauks vienoje vietoje aiškiai ir trumpai pateikiama karo Ukrainoje chronologija. „Nusikaltimų“ skiltyje auditorija bus supažindinama su skirtingomis karo pažeidimų rūšimis ir tuo, kuo skiriasi kasdien girdimos sąvokos, tokios kaip karo nusikaltimai, nusikaltimai žmogiškumui ar genocidas.

Tuo tarpu „Sandorių“ skiltyje dėmesys bus skiriamas ekonomikos temoms. Čia skaitytojai ras susistemintą informaciją apie Rusijai įvestas ekonomines sankcijas. G. Bakūnaitė išduoda, kad lankytojai taip pat galės nemokamai pasitikrinti, ar juos dominantis verslas jau paliko Rusijos rinką.

„Šį įrankį administruoja svetainė „Don‘t Fund War“. Esame labai dėkingi svetainės kūrėjui iš Ukrainos kilusiam Stanfordo universiteto studentui Igoriui Barakaievui ir mūsų partneriams „Global Lithuanian Leaders“, kad šiuo sąrašu galės naudotis ir projekto „Rusija. Blogio veidai“ skaitytojai. Šiuo metu sąraše yra daugiau nei 1000 įmonių, tačiau tai ne pabaiga, jis nuolat pildomas“, – aiškina G. Bakūnaitė.

Ne ką mažiau įdomus įrankis, kurį skaitytojai taip pat ras projekto polapyje, – skaičiuoklė, kuri parodys, kokią sumą nuo karo Ukrainoje pradžios Europa Rusijai sumokėjo už iškastinį kurą.
Pasinerti į šį įvairaus amžiaus auditorijai pritaikytą turinį nemokamai galės visi „Delfi“ lankytojai. Kiek vėliau jie turės galimybę skaityti ir patyrusių žurnalistų parengtų analitinių straipsnių santraukas. Tuo tarpu pilnos šių tekstų versijos bus pasiekiamos „Delfi Plius“ ir „Verslas Plius“ prenumeratoriams.

Objektyvi informacija kaip niekada svarbi

Projektą „Rusija. Blogio veidai“ „Delfi“ žurnalistų komanda sukūrė bendradarbiaudama su partneriais „Global Lithuanian Leaders“. Tarptautinis Lietuvos profesionalų tinklas nuo karo pradžios buria ekspertus, kurie įgyvendina iniciatyvą #GLL4Ukraine, analizuoja sankcijų poveikį ir įgyvendina daug kitų veiklų, todėl puikiai žino, kuo šiandien gyvena Vakarų verslai.

„Ekonomikos, saugumo, politikos, komunikacijos ir kitų sričių profesionalai iš įvairiausių šalių aktyviai prisideda prie Rusijos boikotavimo įvairiomis formomis įtraukdami daug pasiekusius globalius lietuvius. Daromas spaudimas tarptautinėms korporacijoms, kurios nepasitraukia iš Rusijos rinkos. Garsūs pasaulyje kultūros, sporto ir kitų sričių lyderiai kviečiami pareikšti viešą poziciją Ukrainos palaikymui ir atsisakyti darbinių ryšių su Rusija.

Siekiant įtraukti kuo platesnį žmonių ratą ir šviesti visuomenę apie ekonominių sankcijų Rusijai poveikį bei svarbą, komunikacija ir objektyvios faktinės informacijos pateikimas yra labai svarbūs. Todėl lengvai atradome bendrų požiūrio taškų su „Delfi“ inicijuojamu projektu, kuris visuomenei primins, kad karas vis dar tęsiasi ir reikalingas sąmoningumas priimant ekonominius sprendimus bei tolimesnė parama Ukrainai“, – teigia „Global Lithuanian Leaders“ direktorė Marija Šaraitė.

Ambicingi ateities planai

G. Bakūnaitė taip pat sako, kad visuomenei vis labiau priprantant prie karo Ukrainoje, projektas „Rusija. Blogio veidai“ yra labai reikalingas.

„Palaikymas ir informacijos sklaida Ukrainai ir toliau labai svarbūs. Džiaugiuosi, kad „Delfi“ randa laiko ir resursų vykdyti esminę žiniasklaidos funkciją sisteminti, analizuoti ir skaitytojams pateikti svarbiausią informaciją. Smagu, kad galiu prie to prisidėti. Negalime leisti, kad tokie svarbūs įvykiai pasimirštų ir nugultų archyvuose ar istorijos vadovėliuose. Šią skaudžią pamoką žinome iš savo pačių istorinės patirties. Todėl „Rusija. Blogio veidai“ labai prasmingas ir savalaikis darbas“, – mintimis dalijasi daugiau nei aštuonerius metus portale „Delfi“ dirbanti žurnalistė.

Ji papildo, kad projekto komanda jau kuria ir ateities planus. Tarp jų – tikslas, jog „Delfi“ žurnalistų kuriamas turinys sklistų ne tik Lietuvoje, bet ir visame Vakarų pasaulyje, kur Rusijos keliama grėsmė ne visiems tokia pat akivaizdi. Atvirai prieinama informacija galės dalintis ir kiti naujienų šaltiniai, todėl dar daugiau žmonių bus kviečiami susimąstyti apie tai, ką Vakarų demokratijos ir verslai daro ar nedaro, jog karas Ukrainoje baigtųsi.

Projektas „Rusija. Blogio veidai“ naujienų portale „Delfi“ – jau birželio 27 d. Susipažinti su projektu „Rusija. Blogio veidai“ galite ČIA.

Skaityti skiltį „Nusikaltimai“ galite ČIA.

Su Rusijoje dirbančių įmonių sąrašų susipažinti galite ČIA , o į Rusiją plaukiančių pinigų skaičiuoklę rasite ČIA .

Norėdami užsisakyti projekto naujienlaiškį ir gauti žinią, vos tik puslapyje pasirodys pirmieji tekstai ar atnaujinta informacija, tai galite padaryti ČIA.