Naują politinę laidą „Pagauk politiką“ ves žurnalistė Greta Klimkaitė ir politologė Rima Urbonaitė. Pirmose dviejose laidose dalyvaus kandidatai į Lietuvos prezidentus, o likusiose kitose – į Europos Parlamentą.

Žurnalistė G. Klimkaitė pakviestiems kandidatams užduos atvirus klausimus, susijusius su jų programomis, pažadais ar viešais pasisakymais, o politologė R. Urbonaitė, reaguodama į pašnekovų kalbėjimą, juos stabdys, jei pateikiama informacija neatitinka tikrovės ar yra neįgyvendinama dabartinėmis sąlygomis.

„Melo detektorius“ redaktorė Aistė Meidutė sako, kad laidos „Pagauk politiką“ idėja gimė mėginant įsigilinti ir suprasti, su kokiais iššūkiais susiduria rinkėjai prieš rinkimus ir kaip galima jiems pagelbėti.

„Rinkimai – įtemptas metas ne tik kandidatams, bet ir rinkėjams, kurie balsuodami išreikš savo valią. Šiuolaikiniai skaitytojai kiekvieną dieną yra atakuojami manipuliacijomis, melaginga informacija ir klaidingomis interpretacijomis, todėl suprasti politinius procesus ir objektyviai vertinti kandidatus darosi vis sunkiau“, – kalbėjo pašnekovė.

Anot jos, Delfi siekia, kad rinkimų periodas taptų patikimos ir patikrintos informacijos švente, o žmonės galėtų priimti informuotus sprendimus, grįstus pasitikėjimu. Taigi laidoje „Pagauk politiką“ žiūrovai turės progą atidžiau įvertinti kandidatų dalinamus pažadus ir ketinimus.

„Atskleisime, kas ir kodėl galbūt sako netiesą ar gražbyliauja ir padėsime suprasti politiką bei politikus“, – pabrėžia A. Meidutė.

Viena iš laidos „Pagauk politiką“ vedėjų žurnalistė G. Klimkaitė sako, kad jos ir politologės R. Urbonaitės užduotis bus kritiškai reaguoti į politikų žodžius. Ji neabejoja, kad naujas laidos formatas žiūrovus turėtų sudominti ir intriguoti.

Greta Klimkaitė

„Politikai kalba daug ir turi laisvę sakyti, ką nori. Visgi ne visuomet patikrinama, ar tai, ką jie sako, atitinka realybę. Mūsų tikslas – atkreipti dėmesį į politikų teiginius ir „pagauti“, kai iškraipoma tiesa, išsakoma priešinga nuomonė, nei kalbėta anksčiau. Taip pat išsamiau įvertinsime jų retoriką – kodėl ir kaip jie kalba įvairiomis temomis“, – sakė G. Klimkaitė.

Politologė R. Urbonaitė sako, kad „pagauti“ politiką yra įmanoma, jei jis yra linkęs atsakyti į užduodamus klausimus ir tą daro sąžiningai.

„Tokiu atveju galima panaudoti jo citatas ir vertinti, kaip jas aiškina dabar. Neretai politikai yra linkę pakeisti savo nuomonę arba pradėti skirtingai interpretuoti tam tikrus dalykus“, – pabrėžė pašnekovė.

R. Urbonaitė prasitarė, kad pirmosios laidos „Pagauk politiką“ pašnekovas nebuvo linkęs atsakyti į klausimus ir naudojo manipuliacines technikas.

Rima Urbonaitė

„Aš manau, kad akylas ir kritiškas žiūrovas labai aiškiai pamatys, ar politikai atsako į jiems užduodamus aštresnius klausimus ar imasi kitokių, netgi primityvių priemonių norėdami išsisukti. Kartais nebūtina „pagauti“ tiesiogiai, nes politikai yra linkęs gintis iki paskutiniosios ir nepripažinti savo klaidos, bet aštrus ginčas ir pamatymas, kaip jie bando išsisukti, labai aiškiai gali parodyti, ar yra „pagautas“, – intriguoja politologė.

R. Urbonaitės tikinimu, informacijos ir argumentų mūšis reikalauja tam tikrų aplinkybių, todėl žurnalisto ir politologo tandemas sukuria visai kitokį laidos formatą.

Laida „Pagauk politiką“ portale Delfi.lt kas antrą savaitę bus transliuojama nuo balandžio 18 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)