2023-ieji tikrai nepašykštėjo nutikimų, atsidūrusių po padidinamuoju stiklu ir sulaukusių išskirtinio visuomenės dėmesio. Štai šiemet įvyko NATO viršūnių susitikimas Vilniuje, kilo karas tarp Izraelio ir islamistų grupuotės „Hamas“, o kur dar neseniai priimtas lemiamas sprendimas „MG Baltic“ byloje ir Lietuvos bei Vokietijos susitarimas dėl brigados dislokavimo.

Ir tai toli gražu ne viskas, kas šįmet atsidūrė žiniasklaidos puslapiuose.

2023-ieji buvo išskirtiniai ir žinomiems Lietuvos žmonėms. Jų pakilimai ir nuopoliai ypač masino skaitytojus, o tai įrodo rekordiniai prenumeratų skaičiai.

Šiame straipsnyje Delfi redakcija dalinasi šįmet labiausiai prenumeruotų Delfi tekstų ir laidų sąrašu.

Viena paslaptingiausių asmenybių kriminaliniame pasaulyje laikomas Klaipėdos mafijos tėvas Sigitas Gaidjurgis, kuris yra įkalintas dėl 16 žmonių nužudymo, pirmą kartą gyvenime ryžosi sėstis prieš kamerą – išskirtiniame interviu Delfi žurnalistui Dainiui Sinkevičiui jis kalbėjo ne tik apie savo gyvenimą kalėjime, bet ir legendomis apipintą kruviną praeitį.

Tai skandalinga išpažintis – praėjus daugiau kaip 20 metų po sulaikymo garsus nusikaltėlis pirmą kartą pasakė tai, ko iki šiol negirdėjo net jo nusikaltimus tyrę policijos kriminalistai. „Padariau tūkstančius nusikaltimų“, – išpažinčiai ryžosi S. Gaidjurgis.

Tekstą ir vaizdo įrašą rasite čia.

Sigitas Gaidjurgis

Ne ką mažesnio skaitytojų dėmesio sulaukė ir interviu su Robertu Raulynu, nuteistu kalėti iki gyvos galvos. Išskirtinio interviu metu R. Raulynas išsakė šokiruojančius kaltinimus S. Gaidjurgiui.

Apie tai skaitykite ir žiūrėkite čia.

„Mano pozicija yra ta pati: taip, aš vaikui sudaviau diržu, ranka per užpakalį, per uodegą. Kaip žinote, vaiko subinėje nėra smegenų“, – teismo salėje nuskamba žurnalistams skirti Gedimino Kontenio žodžiai. Šie žodžiai Lietuvą šokiruoja savo ciniškumu.

2018 metais jaunas vyras kartu su sugyventine Monika Kaziukaityte buvo teisiamas už brutalų nusikaltimą. Pora neva tai „auklėdama“ vos 4 metų berniukui Matui – M. Kaziukaitytės sūnui – sudavė ne mažiau nei 118 smūgių į įvairias kūno vietas. Matukas žiauraus smurtinio išpuolio neišgyveno.

Užgesdama keturmečio berniuko gyvybė taip sujaudino visuomenę, kad politikai pajuto seniai nematytą spaudimą. Seime vienbalsiai buvo uždraustas smurtas prieš vaikus, o Vaiko teisių apsaugos sistemą išjudino Matuko vardu praminta reforma.

Filmą galite žiūrėti čia.

G. Kontenio ir M. Kaziukaitytės teismas

Ateinančių metų vasario mėnesį Rusijos karas prieš Ukrainą skaičiuos antrus metus. Nepaisant to, ir šįmet Delfi skaitytojai aktyviai domėjosi karo naujienomis ir prenumeravo straipsnius minėta tema. Štai didelio skaitytojų dėmesio sulaukė Delfi straipsnis apie prieš mirtį įrašytą Prigožino interviu, apie permainas Rusijoje, gandus apie Peskovą.

Šįmet prasidėjęs karas tarp Izraelio ir islamistų grupuotės „Hamas“ taip pat atsidūrė po padidinamuoju stiklu. Skaitytojai aktyviai prenumeravo publikacijas apie tolimesnes karo prognozes, galimus karo baigties sprendimus ir Izraelyje kariaujančio kario istoriją.

Rusijos karas prieš Ukrainą

Po šeimyninio konflikto praėjus daugiau nei savaitei, Laurynas Suodaitis apsilankė laidoje „Nepatogūs klausimai“, kur pirmą kartą atvirai papasakojo savo istoriją. Pasak L. Suodaičio, jo ir Viktorijos santykių pokyčius lėmė viena svarbi detalė.

„Mūsų santykiai faini buvo iki tol, kol į tai neįsivėlė dideli pinigai. Iš pradžių mėgavomės žemiškai dalykais. O kai kapitalas šeimoje pradėjo augti, prasidėjo visi bajeriai“, – laidoje atviravo L. Suodaitis.

Visą laidą galite pamatyti čia.

Savo istorijos versiją pateikė ir Viktorija Siegel. Ji prabilo apie neviešintas priežastis, kodėl subyrėjo jos santuoka su Laurynu.

Laidą žiūrėkite čia.

Nijolė Jagelavičienė, praėjusiais metais mirusios Agnės Jagelavičiūtės mama, sutiko atvirai papasakoti apie tai, kaip jos dukra ir ji gyveno pastaruosius dvidešimt metų, po to kai Agnė pasirinko viešumo kelią.

Tai, ką išvysite dokumentiniame filme, nėra paprasta istorija apie žinomą nuomonės formuotoją. Dokumentikoje N. Jagelavičienė pirmą kartą atvirai pasakoja, koks ypatingas gyvenimas šalia žinomo asmens ir kokia jo kaina.

Filmą galite žiūrėti čia.

Prakalbęs apie santykius su Viktorija Siegel, verslininkas Ignas Jomantas netruko sulaukti žiniasklaidos dėmesio dėl savo vykdomų veiklų. Panašu, kad verslininko karjeroje ne viskas taip gražu, kaip atrodo.

„Aš pats sau idealas“, – vienoje laidoje yra sakęs I. Jomantas, save pristatantis kaip verslo genijų. Tačiau realybė – kur kas kitokia: vėluojantys projektai, nepatenkinti klientai, neišpildyti pažadai, keisti bankrotai, pralaimėjimai teismuose ir prokuratūros tyrimai. Apie tai rašė Delfi teisėsaugos aktualijų žurnalistas Vytenis Miškinis.

Visą tekstą skaitykite čia.

Ignas Jomantas

43-ejų metų Inga iki 14 metų gyveno Lietuvoje, po to su tėvais išvyko į gimtąją Ukrainą, o šiandien vėl grįžo į Lietuvą. Tėvynėje ji stojo ginti savo šalies, buvo paimta į nelaisvę, kur patyrė protu nesuvokiamus žiaurumus. Inga sako atvirai: jei šiandien prieš ją kas nors sustatytų tas žmogystas, kurios ją kankino, be gailesčio paimtų ginklą į rankas. Taip ją pakeitė karas ir patirtis jame.

Visą tekstą ir dokumentinį filmą rasite čia.

Laidoje „Nepatogūs klausimai su Rolandu Mackevičiumi“ apsilankė buvusi Egidijaus Dragūno mylimojo Eleonora Sebrova. Šis interviu su garsia moterimi sulaukė didžiulio Delfi skaitytojų dėmesio.

„Aš labai atvirai kalbėsiu ir galbūt daugelį šokiruosiu. Aš buvau kaip vergas, vergavau Egiui, vergavau Austrijoje, Monake. Nėra ko man pavydėti. Santykiuose su juo buvo psichologinis smurtas, grasinimai ir pan.“ – laidoje pasakojo E. Sebrova.

Ji atvirai prisipažino, kad santykiai su Egidijumi buvo labai sudėtingi, po kurių jai reikėjo daug laiko, kad atsigautų. „Susitvarkiau depresiją, dabar esu rami, gal net per daug laiminga. Pradėjo pildytis tos svajonės, apie kurias net nedrįsau svajoti. Kartais net netikiu, kad tai mano gyvenimas“, – pasakojo pašnekovė.

Visą laidą rasite čia.

Eleonora Sebrova

Šįmet Delfi skaitytojus prikaustė publikacijos apie Gulbinų kvartalą ir ten gyvenančius garsius verslininkus. Tiesa, ši publikacijų serija sulaukė ne tik skaitytojų, bet ir valdininkų dėmesio. Po Delfi tyrimo priimtas istorinis sprendimas – Gulbino ežero pakrantė Verkių regioniniame parke vėl atverta lankymui.

Straipsnį apie garsiuosius Gulbinų kvartalo verslininkus rasite čia.

S. Gaidjurgis nebuvo vienintelis kriminalinio pasaulio atstovas, apie kurį norėjo sužinoti Delfi skaitytojai. Išskirtinio dėmesio sulaukė ir pokalbiai su „Vilniaus brigadininkais“, kovotojo Morkevičiaus mylimąja, taip pat publikacijos apie Tauragės Eskobarą, Lietuvos žvalgų kovas bei neramius laikus Telšiuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)