LSMU Farmacijos fakulteto, Vaistų technologijos ir socialinės farmacijos katedros vedėja prof. Jurga Bernatonienė teigė, kad rinkoje galima rasti platų įvairių farmacinių formų, kurios gali būti tiek vaistai, tiek vitaminai ar maisto papildai, spektrą: tai ir skysčiai, pavyzdžiui, sirupai, geriamieji tirpalai, lašai, ir kietosios formos – tabletės, kapsulės, geriamieji milteliai, ir injekciniai preparatai.

Profesorė pabrėžia, kad tokia įvairovė yra dėl kelių priežasčių. Viena iš jų, kad yra pacientų, kurie turi rijimo sutrikimų ir dėl to jiems tinkamiausia bus injekcinė ar skystoji geriamoji farmacinė forma. Tiesa, pašnekovė pabrėžia, kad skystųjų preparatų transportavimas kelia daugiau iššūkių nei kietųjų, todėl tiek vaistų gamintojai, tiek ir potencialūs pacientai dažnai mieliau rinksis tabletes ar kapsules.

„Ar skirtingos farmacinės formos vienodai yra pasisavinamos organizme? Veikliosios medžiagos pasisavinimą ir greitį lemia vaisto gamybos technologija. Pavyzdžiui, tos pačios veikliosios medžiagos tabletė ar kapsulė gali būti pagaminta iš mikrokapsulių, liposomų, granulių, ekstraktų ar paprastų veikliosios ir pagalbinės medžiagos miltelių. Išoriškai bus ta pati tabletė ar kapsulė, tačiau veikliosios medžiagos pasisavinimas organizme bus skirtingas.

Geresnį vaistinės medžiagos įsisavinimą turėsime iš tablečių ar kapsulių, kurios pagamintos iš mikrokapsulių ar liposomų. Kodėl? Todėl, kad mikrokapsulės yra mikrodydžio sferinės dalelės, sudarytos iš natūralių fosfolipidų, kurių sudėtis labai panaši į ląstelės sienelės sandarą. Moksliniai tyrimai rodo, kad panašumas į ląstelės membranas lemia reikšmingai efektyvesnį įvairių vaistinių medžiagų ar vitaminų pasisavinimą organizme lyginant su pagal tradicinį metodą pagamintą vaistą“, – komentavo prof. Jurga Bernatonienė.

Kitokia technologija – kitoks efektyvumas

LSMU mokslininkė aiškino, kad įkapsuliacija padeda apsaugoti vitaminus A, B grupės, C, D, E ir K nuo oksidacijos ir didina cheminį stabilumą. Ji pabrėžė, jog galime rasti įvairių vitaminų ir liposomų pavidale.

„Liposomų technologija yra unikali ir didina veikliųjų medžiagų pasisavinimą. Liposomose esantys fosfolipidai užtikrina, kad veiklioji medžiaga pasiektų kraujotaką ir reikiamas ląsteles. Tos pačios liposomos gali būti ir tirpale. Akivaizdu, kad veikliosios medžiagos iš liposominio tirpalo bus geriau pasisavinamos nei iš paprasto geriamojo tirpalo.