• Psichologinė savijauta
  • Grožis
  • Šeimos sveikata
  • Imunitetas

Štai 5 svarbiausi įpročiai ir patarimai, kuriuos D. Buettneris praktikuoja kiekvieną dieną, kad liktų laimingas, sveikas ir užtikrintų ilgaamžiškumą.

1. Pasinaudokite galimybe gyventi vietoje, kurioje viską pasieksite pėsčiomis

Pasivaikščiojimai mieste, asociatyvi nuotr.

„Žmonės gyvena ilgą laiką ne todėl, kad turi kasdienę rutiną, o todėl, kad susikūrė sau aplinką arba gimė aplinkoje, kuri skatina juos daugiau judėti“, – sako D. Buettneris.

Šis suvokimas įkvėpė D. Buettnerį persikelti į pietinę Majamio pakrantės pusę, „kurioje viską galima pasiekti pėsčiomis“. Jis gyvena šalia vandenyno, kuriame dažnai maudosi ir gali lengvai apvažiuoti apylinkes dviračiu.

„Galiu gyventi aktyvų gyvenimą, to net neplanuodamas“, – sako D. Buettneris.

2. Valgykite daugiausia augalinės kilmės maistą

Augalinė mityba, asociatyvi nuotr.


D. Buettnerio mityba vaidina didžiulį vaidmenį jo sveikos gyvensenos kelyje: vyras visai nevalgo mėsos, o jo mitybą sudaro „apie 98 proc. augalinės kilmės“ produktų. D. Buettneris valgo du kartus dienoje, o laiko tarpas tarp patiekalų sudaro 10–12 valandų.

„Paprastai valgau tik du kartus per dieną. Vieną patiekalą – vėlyvą rytą, apie 11 valandą, kitą – vakare, apie 19 valandą“, – pasakoja jis.

Vienas iš D. Buettnerio nuolat vartojamų maisto produktų pusryčiams ir vakarienei yra pupelės. Jis išsiaiškino, kad tie, kurie per dieną suvalgo puodelį pupelių, gyvena maždaug ketveriais metais ilgiau nei žmonės, kurie to nedaro. D. Buettneris taip pat mėgsta špinatus, keptas bulves, tofu ir avinžirnius.

Yra vienas dalykas, kurio jis neatsisakė ir neplanuoja to daryti. 63-ejų vyras beveik kiekvieną vakarą vakarienauja kur nors mieste: „Majamio naktinis gyvenimas tarsi verčia mane tai daryti. O tai jau ne visai yra „mėlynųjų zonų“ bruožas.“

3. Megzkite socialinius ryšius

Bendravimas su draugais, asociatyvi nuotr.


„Kur kas daugiau tyrimų rodo, kad tvirti socialiniai ryšiai padeda mums gyventi ilgiau, lyginant su bet kokiais medicininiais preparatais“, – sako D. Buettneris.

Laimei, jis gyvena bendruomenėje, kurioje „nuolat susiduria su žmonėmis“. Kalbėdamas su „CNBC Make It“ jis atviravo, kad kasdien lankosi vienoje kavinėje, kur dažnai susiduria su trimis žmonėmis, iš kurių du jau tapo jo draugais. Rašydamas jis didžiąją dienos dalį praleidžia vienas, tačiau jis pabrėžia: „Kiekvieną vakarą susiplanuoju būti su žmonėmis ir būtent tada mezgu svarbius socialinius ryšius.“

Neretai D. Buettneris draugus kviečiasi ir į svečius: „Sąmoningai išleidau daugiau pinigų, kad nusipirkčiau vietą, į kurią galėčiau juos pasikviesti.”

4. Niekada nedirbkite po 17 valandos

Darbas, asociatyvi nuotr.


Vienas iš D. Buettnerio neginčijamų įsitikinimų yra manymas, kad po 17 valandos dirbti šiukštu negalima: „Tik pats Dievas galėtų mane priversti dirbti po 17 val. Remiantis mano surinkta informacija, net jei dirbant galiu uždirbti daugiau pinigų, daugiau laimės tai neatneš.“

Gebėjimas baigti visus darbus iki nustatyto laiko D. Buettneriui padeda valdyti stresą. O be to, „laikas po 17 val. yra skirtas fiziniam aktyvumui ir socialiniam gyvenimui.“

5. Kiekvieną dieną užsiimkite fizine veikla

Fizinė veikla, asociatyvi nuotr.

„Norėčiau pasakyti, kad kasdien medituoju, bet to nedarau“, – sako D. Buettneris. Vietoj to jis kasdien užtikrina bet kokią kitą fizinę veiklą. Jam patinka irklenčių sportas, važiavimas dviračiu, piklbolas (stalo teniso, lauko teniso ir badmintono mišinys), grupinė joga, treniruotės su draugais.

„Aš nedarau nieko, kas man nepatinka. Aš nemėgstu kardio ir nemėgstu pernelyg intensyvių treniruočių“, – aiškina jis.

O po ilgos dienos D. Buettneris visada miega aštuonias valandas. „Jei gerai išsimiegate, patiriate daug mažiau streso“, – sako jis.

Versta iš: https://www.cnbc.com/2024/03/21/ive-spent-20-years-studying-longevity-daily-habits-for-a-long-life.html