Būdų, kaip paruošti avieną, – daugybė. Tereikia žinoti, kurią avienos dalį kokiems patiekalams pasirinkti, kaip ją geriausia paruošti, ir ši mėsa atskleis pačias geriausias savo skonines savybes. Juk ne veltui sakoma, kad avienos šašlykai – patys geriausi ir skaniausi, o tikri kibinai – tik su aviena. DELFI siūlo atlikti testą ir pasitikrinti, kiek jūs žinote apie šią itin sveiką žmogaus organizmui mėsą, ir ar žinotumėte, kaip pasigaminti pačius populiariausius patiekalus.

Kumpis – kietoka mėsa, todėl reikia turėti omenyje, kad jo ruošimas gali užtrukti ilgiau laiko. Geriau nesirinkti itin didelio gabalo, kadangi mėsa gali ir neiškepti. Geriausią kumpį troškinti arba ilgai kepti orkaitėje.

Kaip ir plovui, kibinams taip pat labiausiai tinkamas avienos kumpis. Kibinams mėsą galima malti, tačiau jeigu norite pasigaminti tikrų kibinų – geriausia avieną kapoti gana stambiais gabalais.

Avienos mentė, krūtininė pagal tinkamumą patiekalams laikoma 2-os rūšies mėsa, kaklas – 3-os, kadangi pastaroji avienos dalis puikiai tinka šaltienoms, sriuboms. Šios dalys puikiai tiks sultingiems avienos troškiniams, kaklo mėsa – čenachams.

Iš nugarinės gausite patį gardžiausią šašlyką, kadangi ši mėsa yra pakankamai minkšta ir sultinga. Žinoma, šašlyką galite kepti ir iš kitų avienos dalių, pavyzdžiui, išpjovos, mentės ar kumpio, tačiau pasirinkę nugarinę – neapsiriksite. Kepant nugarinę reikia atidžiai stebėti laiką ir jokiu būdu neperkepti, kad mėsa netaptų sausa, it guminė.

O jeigu norėsite pasigaminti gruzinišką charčio sriubą, tačiau jautieną nuspręsite keisti aviena, tam puikiai tik avienos šonkauliai ar kita kaulinga avienos mėsos dalis, pavyzdžiui, kulnas. Ši aromatinga, rūgštoka, tačiau kartu ir aitroka sriuba – puikus pasirinkimas, kai orai vis labiau vėsta ir norisi susišildyti gardžiu patiekalu.