Juk dažnai vaikams patiekiame ne sočius ir maistingus pusryčius, o tokį maistą, kuris yra greitai pagaminamas. Būtent todėl dažnai vaikai pusryčiauja paskubomis, neretai suvalgo tik sūrelį arba saldintų dribsnių su pienu. Dar blogiau, jei vaikai išskuba į darželius ar mokyklas visai nepusryčiavę.

Ar tokie įpročiai gali turėti įtakos vaiko sveikatai?

Dietologai vienareikšmiškai tvirtina, jog pusryčiai svarbu tiek jaunam, tiek vyresniam. Visgi augančiam organizmui maistingi, energijos suteikiantys pusryčiai yra dar aktualesni.

Išskyrėme pagrindinius faktus, kurie patvirtina, jog kiekvienam vaikui pusryčiai yra būtini:

1. Rinkdamiesi teisingus pusryčius vaikai pasiekia geresnių rezultatų mokykloje - yra darbingesni, turi daugiau energijos, greičiau mąsto. Tai įrodyta oficialiais tyrimais, kurie rodo, jog pusryčius valgantys vaikai mokykloje gauna geresnius pažymius nei nevalgantys.

2. Angliavandeniai, gaunami pusryčių metu, vaikui suteikia energijos, žvalumo, tad vaikas yra aktyvesnis tiek pamokinėje, tiek popamokinėje veikloje.

3. Pusryčiaujančiam vaikui lengviau susikaupti nei tam, kuris nepusryčiavęs pamokų metu galvoja apie maistą. Dažnai tokiems vaikams sunku būna susikaupti iki pietų meto, jie jaučiasi išsiblaškę.

4. Per pietus vaikui gresia persivalgymas, jei šis nevalgo pusryčių, o tai gali skatinti nutukimą.

5. Pusryčių valgymas - savotiškas šeimos ritualas, kuris skatina tvirtesnį šeimos ryšį, nuteikia gerai dienai, skatina pozityvumą.

6. Tyrimais nustatyta, jog pusryčiai mažina stresą, ypač kai kalbame apie sunkumus mokykloje. Anot tyrėjų, vaikai, kurie pusryčiauja, yra linkę ne taip skaudžiai reaguoti į patiriamą stresą.

7. Greitėja vaiko medžiagų apykaita. Valgant pusryčius greitėja medžiagų apykaita, todėl vaikai, susiduriantys su antsvoriu, turėtų kasdien pusryčiauti. Ypač medžiagų apykaitos procesams greitinti padeda įvairios košės.

Geriausi produktai pusryčiams - natūralūs

Verta atminti, jog nors pusryčiai yra būtini augančiam organizmui, vis dėlto tai negali būti bet kokie maisto produktai. Rekomenduojama pusryčių metu maitintis maistu, turinčių angliavandenių, todėl puikiai tinka įvairios grūdinės kultūros, vaisiai, daržovės, baltymai.

Pusryčiams svarbu rinktis tai, kas yra šviežia ir geriausia, jog produktai būtų sezoniniai. Puikiai pusryčiams tinka jogurtas, varškė, košės (avižų, grikių, sorų, miežių ir t.t.). Košes galima gardinti vaisiais, riešutais, sėklomis, prieskoninėmis žolelėmis. Taip pat pusryčiams tinkami kiaušiniai ir sumuštiniai, tačiau juos gaminant būtina atsižvelgti į tai, jog reikėtų vengti įvairiausių riebių sūrių, sviesto, rinktis daržoves.

Mėsos pasirinkimas pusryčiams - ir sotu, ir suteikia energijos

Vaikams tėvai pusryčiams dažniausiai gamina sumuštinius - jie lengvai ir greitai pagaminami, be to suteikia vaikui sotumo jausmą. Specialistai teigia, jog sumuštiniai yra puikus maistas pusryčiams, tačiau reikėtų atidžiai rinktis produktus, kurie sudaro sumuštinį.

Svarbiausias produktas - daržovės, kurių turėtų būti kuo daugiau. Agurkai, pomidorai, avokadai, salotos, paprikos puikiai tinka į sumuštinius, be to, turi būtinų organizmui mineralų, gerina virškinimą, padeda vaiko augimo procesams.

Kadangi ne visi vaikai mėgsta daržoves, nereikia pasiduoti. Būtina sumuštinį padaryti tokį, kokį vaikas suvalgytų jį net ir su daugybe daržovių. Patariama iš daržovių kuo dažniau kurti žaismingus, spalvingus patiekalus, kurie patrauktų vaiko dėmesį.

Pavyzdžiui, sumuštinis gali būti šuniuko ar vabalo formos – tai masins vaiką jį paragauti. Geriausiai sumuštinių gamybai tinka lengviau virškinama, liesa mėsa - vištiena, kalakutiena. Tokia mėsa neapsunkins vaiko organizmo, o iš mėsos gautų baltymų dėka organizmas bus aprūpintas visomis pagrindinėmis aminorūgštimis, kurios būtinos imuninės sistemos veiklai.
Linksmasis sumuštinis

Vienas naudingiausių pusryčių produktų - košės

Neretai tėveliai, taupydami laiką, renkasi kur kas mažiau laiko atimančių pusryčių gaminimą tiek sau, tiek savo vaikams. Daugelis tėvelių patvirtins, jog populiarieji sausi pusryčiai, javainiai, bandelės ar sausainiai yra pats greičiausias ir kone dažniausiai patiekiamas pusryčių variantas.

Vienas iš populiariausių pusryčių variantų – varškės sūreliai, kurie yra labai mėgiami vaikų. Būtina įsidėmėti, jog sūreliuose esanti varškė turi naudingų aminorūgščių, vertingų pieno baltymų ir yra puikus kalcio šaltinis.

Dar vienas populiarus pusryčių patiekalas – košės, kurios suteikia energijos ir papildo organizmą naudingais vitaminais bei mineralais. Be to, tai puikus skaidulinių medžiagų šaltinis.

Pusryčiams taip pat patariama rinktis geležies ir baltymų turintį maistą - sumuštinius su mėsa, neriebiu sūriu, daržovėmis, taip pat omletą, virtą kiaušinį, varškėčius.

Ką Lietuvos tėveliai duoda vaikams pusryčiams - atskleidžia klausimėlis gatvėje: