Menininkas S. Weckertas, anot naujienų portalo „Vice“, vaikščiojo Berlyno gatvėmis, paskui save vilkdamas raudoną vežimėlį. Visur, kur jis eidavo, „Google Maps“ rodė spūstį. Vartotojai matė storą raudoną liniją, signalizuojančią apie spūstis kelyje – net tada, kai eismas apskritai nevyko. Kiekviename iš tų 99 telefonų buvo aktyvuota „Google Maps“ programėlė, kūrusi virtualią iliuziją, kad keliai – užkimšti.

„Gabendamas išmaniuosius telefonus gatve, aš galiu sugeneruoti virtualų srautą, kurio pagalba realūs automobiliai bus nukreipti kitu maršrutu“, – „Twitter“ tinkle pasakojo S. Weckertas. „Ironiška, kad kokioje nors kitoje miesto vietoje gali susidaryti tikra automobilių spūstis“.

S. Weckertas „Motherboard“ aiškino, kad sukūrė „hack“ tipo meninę instaliaciją, norėdamas priversti žmones susimąstyti apie erdvę, kurią suteikiame automobiliams viešumoje, ir informaciją, kuria patikime kasdien.

„Argi ne beprotiška, kokia miesto dalis yra skirta automobiliams, lyginant su realiu jos išnaudojimu?“, – skatino susimąstyti menininkas. „Šis projektas puikiai parodo, ką gali technologijos ir kuo mes pasitikime“.

Siekdamas įgyvendinti triuką, menininkas išsinuomojo 99 išmaniuosius telefonus, visus su „Android“ programinėmis įrangomis, ir internetu jiems nupirko 99 SIM korteles. Skirtingose vietose jis žadėjo praleisti po valandą ar dvi, vaikščiodamas pirmyn ir atgal ta pačia gatve, kad susidarytų spūstis. „Man pasirodė, šio trumpo laiko pilnai pakako tam, kad pasikeistų gatvės eismas“, – kalbėjo jis.

„Žemėlapis nėra reali teritorija... o dar viena tikrovės versija“, – tvirtino vyras, cituodamas semantiką Alfredą Korzybskį. „Tam tikrus duomenis atvaizduojantys paveikslėliai, sąrašai, grafikai ir žemėlapiai yra tik interpretacijos. Duomenys visada yra renkami konkrečiam tikslui, kuriam įgyvendinti pajungiami žmonės, technologijos, pinigai, prekyba ir vyriausybė“.

Duomenys nėra objektyvūs, o patys žemėlapiai turi paklaidų. Atskleidimas visuomenei, kaip juos galima nulaužti ir jais manipuliuoti, tarsi parodo, kad „imperatorius yra be drabužių“.