Baigiantis šiuo metu pareigas einančios LRT generalinės direktorės Monikos Garbačiauskaitės-Budrienės kadencijai, šiuo metu yra paskelbtas konkursas naujai penkerių metų LRT generalinio direktoriaus kadencijai.

Iš kandidatų reikalaujama būti Lietuvos Respublikos piliečiu; būti įgijusiam aukštąjį universitetinį arba jam prilygintą išsilavinimą, turėti magistro kvalifikacinį laipsnį arba jam prilygintą aukštojo mokslo kvalifikaciją; turėti ne mažesnę kaip 5 metų vadovaujamo darbo patirtį; būti nepriekaištingos reputacijos, kaip nustatyta Lietuvos Respublikos valstybės tarnybos įstatyme; atitikti Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos įstatymo 13 straipsnio 4 dalyje nustatytus reikalavimus.

Žurnalistė Rita Miliūtė socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalino įrašu, kuriame stebėjosi, kodėl pretendentams į tokias pareigas nebekeliamas reikalavimas mokėti užsienio kalbą.

LRT tarybos vadovas Eugenijus Valatka teigė, kad taip norėta sudaryti vienodas sąlygas visiems kandidatams.

„Taryba, rengdama viešojo konkurso eiti LRT generalinio direktoriaus pareigas aprašą, daug dėmesio skyrė kandidatams keliamiems reikalavimams aptarti. Išsamiai diskutuota apie įvairių specialiųjų reikalavimų, tokių kaip anglų ir kitų kalbų žinojimas, visuomenės informavimo teisinės bazės ar LRT strateginių dokumentų išmanymas, galimą įtraukimą į konkurso aprašą. Galutiniame aprašo variante, kurį patvirtino Taryba, buvo atsisakyta specialiųjų reikalavimų ir apsiribota tik bendraisiais, kurie įtvirtinti LRT įstatyme. Toks sprendimas priimtas siekiant visiems kandidatams sudaryti vienodas sąlygas dalyvauti konkurse ir vengiant galimų interpretacijų dėl papildomų reikalavimų pagrįstumo. Na, o anglų kalbos žinojimas, mano nuomone, yra tik viena iš daugelio kompetencijų, kurios būtinos asmeniui, siekiančiam tapti LRT generaliniu direktoriumi ir aukščiausiu lygiu atstovauti šiai organizacijai šalyje ir tarptautinėje erdvėje“ , – komentavo jis.

Teikdamas dokumentus dalyvauti viešajame konkurse, pretendentas užimti LRT generalinio direktoriaus pareigas turi raštu patvirtinti, kad nėra jokių aplinkybių, dėl kurių gali kilti abejonių dėl jo reputacijos.

Dokumentai yra priimami 30 kalendorinių dienų nuo konkurso paskelbimo dienos, tai yra, iki 2023 m. kovo 3 d., 17 val.

Pretendentai atrenkami pagal jų pristatytą 5 metų veiklos programą ir atsakymus į LRT tarybos narių klausimus. Pristatyti programą ir atsakyti į LRT tarybos narių klausimus kviečiami tik nurodytus reikalavimus atitinkantys ir laiku dokumentus pateikę pretendentai.

Nustatytas LRT generalinio direktoriaus pareiginis darbo užmokestis yra 7628 eurų neatskaičius mokesčių.