Svarbiausia ir aktualiausia informacija

Nuo 2007 m. veikiančio „Delfi RU“ vyriausiasis redaktorius Oleg Jerofejev pasakoja, kad portale skaitytojams rusų kalba pateikiama nešališka ir kruopščiai patikrinta informacija apie svarbiausius Lietuvos ir viso pasaulio įvykius. Be to, čia galima atrasti ne tik lietuviškoje „Delfi“ versijoje talpinamas žinias, bet ir sužinoti dar daugiau naujienų apie situaciją mūsų kaimynystėje.

„Mūsų misija – Lietuvoje gyvenantiems rusakalbiams ar rusų kalba skaitantiems žmonėms atskleisti platesnį kontekstą ir padėti geriau suvokti, kokią vietą regiono ar viso pasaulio kontekste užima mūsų šalis. Tuo tarpu skaitytojams iš užsienio rodome jų pačių gyvenimą ir pristatome Lietuvos aktualijas bei poziciją.

Visa tai stengiamės daryti objektyviai ir operatyviai. Taip pat „Delfi RU“ ypač svarbi patikima ir įvairiapusė informacijos analizė, todėl auditoriją pasiekia tik patikrintos, skirtingas nuomones atspindinčios žinios“, – mintimis dalijasi O. Jerofejev.

Portale gausu aktualiausių naujienų, išskirtinių interviu, įvairias temas gvildenančių nepriklausomų autorių straipsnių bei vaizdo turinio. Be to, Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, iki tol kartą per savaitę „Delfi RU“ redakcijos ruošta aktualijų laida per „Delfi TV“ pradėta rodyti kasdien. Kiekvieną darbo dieną 13 val. eteryje apžvelgiama, kaip keičiasi įvykiai Ukrainoje ir kaip į juos reaguoja pasaulis. O platesnį situacijos kontekstą nušviesti padeda žurnalistų, politikų, ekonomistų, ekspertų komentarai bei įvykių liudininkų pasakojimai.

Dėmesys įvairiems skaitytojams

„Delfi RU“ vyriausiojo redaktoriaus teigimu, didelę portalo auditorijos dalį sudaro skaitytojai iš kaimyninių šalių. Auditorijos analizės duomenys rodo, kad per mėnesį svetainėje apsilanko apie 1,5 mln. vartotojų. Maždaug trečdalis jų yra iš Lietuvos. Tuo tarpu lankytojų iš Ukrainos dalis siekia 15–20 proc., o iš Baltarusijos dar apie 15 proc.

Pasak pašnekovo, būtent Rusijos ir Baltarusijos gyventojams ypač svarbu sužinoti apie tai, kas vyksta jų šalyse. Nors Lietuvos teritorijoje jau neberetransliuojamos rusiškos propagandinės televizijos, tačiau mūsų kaimynystėje jos dominuoja, o nepriklausomi informacijos šaltiniai yra blokuojami. Todėl „Delfi RU“ iš pirmų lūpų svarbiausias žinias teikia tiems, kurie nori suvokti tikrąją situaciją pasaulyje.

Be to, svarbią misiją „Delfi RU“ atlieka ir Lietuvoje augant nuo karo Ukrainoje pabėgusių žmonių skaičiui. Rusų kalba yra geriausia tarpininkė bendrauti su iš Ukrainos, Baltarusijos ar Rusijos pasitraukusiais gyventojais. Todėl portale dalijamasi atsakymais į jiems aktualiausius klausimus ir pateikiama naudinga informacija apie tai, kur ir dėl kokių paslaugų bei pagalbos galima kreiptis.

„Mūsų kaip žiniasklaidos priemonės funkcija yra ne tik pasakoti apie svarbiausius įvykius, bet ir pagelbėti skaitytojams susiorientuoti. Siekiame informuoti apie tai, kokios galimybės laukia į Lietuvą atvykusių žmonių, ir taip padėti spręsti jiems iškylančias problemas“, – pažymi pašnekovas.
Nauji iššūkiai

„Delfi RU“ vyriausiojo redaktoriaus teigimu, sudėtinga geopolitinė situacija išaugino ne tik auditorijos srautus, bet ir būtinybę dar aktyviau kovoti su melagienomis ir propaganda bei skleisti patikimas, plataus spektro įžvalgas. Pasak pašnekovo, dėl to portalas pakliuvo ir į Rusijos cenzūros akiratį.

„Kilus karui stipriai išaugo naujienų kiekis, o kartu ir dar labiau sustiprėjo dezinformacijos banga. Tuo tarpu mūsų pateikiama objektyvi informacija apie tai, kas vyksta Ukrainoje ir Rusijoje, šios šalies institucijoms nenaudinga, todėl jie bando apriboti priėjimą prie mūsų portalo. Tačiau nepaisant trikdžių, skaitytojai iš įvairių Rusijos kampelių mums rašo, kad vis dar gali susipažinti su „Delfi RU“ talpinamu turiniu“, – tikina O. Jerofejev.

Karas taip pat pakoregavo ir žurnalistų kasdienybę. Tam, kad skaitytojams pateiktų visas svarbiausias žinias, darbą jie pradeda anksti ryte, o baigia tik vėlai vakare. Glaudžiai bendradarbiaudama su kolegomis iš lietuviškos redakcijos, „Delfi RU“ komanda nuolat seka naujienų srautą Ukrainoje bei kitose įvykių epicentre atsidūrusiose šalyse ir apie tai operatyviai praneša auditorijai.

Vyriausiasis redaktorius taip pat priduria, kad dabar skaitytojai visas šias žinias ir situaciją Ukrainoje nesudėtingai gali sekti naudodamiesi mobiliąja „Delfi RU“ programėle išmaniuosiuose įrenginiuose. Pasak jo, tai pats populiariausias būdas gauti patikrintas, patikimas ir nešališkas portalo žurnalistų paruoštas naujienas rusų kalba.