Rinksis svarbiausi regiono lyderiai

Jau 30 metų organizuojamame Forume dalyvauja politikos, ekonomikos ir visuomenės lyderiai iš daugiau kaip 60 pasaulio šalių. Jis tarnauja kaip platforma, kurioje svarbiausi Europos politikos ir ekonomikos veikėjai gali keistis nuomonėmis. Kasmet per Forumą priimamos svarbios deklaracijos, todėl jis pritraukia viso pasaulio žiniasklaidą, o jo atgarsiai tarp ekspertų skamba dar ilgai po Forumo uždarymo.

Kaip ir kasmet, Forumo dalyvių laukia turininga programa, kurią sudaro daugiau kaip 300 renginių. Šių metų tema – „Naujos vertybės senajam žemynui – Europa ant pokyčių slenksčio“. Tris dienas į Karpačo kurortą Lenkijoje, kur rengiamas šis Forumas, atvyks svarbiausi šalies ir regiono žmonės: politikos, ekonomikos, savivaldos lyderiai, žymūs kultūros ir mokslo pasaulio atstovai. Debatus nušvies žurnalistai iš visos Europos.

Šiais metais vyks daugiau kaip keturi šimtai debatų su dalyviais iš viso pasaulio. Darbotvarkė apima tokias temas kaip saugumas, energetika ir tarptautinė politika. Panašiai kaip ir ankstesniais metais, į programą įtrauktos tokios nuolatinės programos dalys kaip Sveikatos priežiūros forumas, Regionų forumas, Verslo ir vadybos forumas bei Tvaraus vystymosi forumas.

Ekonomikos forumas

Be to, didelė programos dalis skirta diskusijoms apie Ukrainą – jas visas vienija pavadinimas „Ukrainos atkūrimas“. Diskusijose daugiausia dėmesio bus skiriama Europos ateičiai, Lenkijos ir Ukrainos partnerystei, Ukrainos ekonomikos atstatymo finansavimui ir Ukrainos santykiams su Europos Sąjunga.

Nuo 2018 m. vienas iš svarbiausių Ekonomikos forumo elementų yra ataskaitos, kurią organizatoriai parengė bendradarbiaudami su Varšuvos ekonomikos mokykla, pristatymas. Šiemet bus pristatytas šeštasis ataskaitos leidimas. Leidinyje pateikiama išsami akademinė Lenkijos ir Vidurio Rytų Europos šalių ekonomikos būklės 2023 m. analizė.

Neatsiejama Ekonomikos forumo dalis – apdovanojimų ceremonija, skirta iškiliems asmenims ir organizacijoms, prisidėjusioms prie Europos kūrimo. Programos taryba vėl įteiks apdovanojimus trijose kategorijose: Metų žmogus, Metų įmonė ir Metų nevyriausybinė organizacija.

Atskiras dėmesys žiniasklaidos iššūkiams

Forume visuomet yra paliečiamos ir su žiniasklaida susijusios temos. Vienoje iš suplanuotų diskusijų bus bandoma rasti atsakymus į klausimą, kaip nepaskęsti naujienų sraute. Komunikacijos kanalų, kuriais gavėjas bombarduojamas informacija, vis daugėja. Didelė dalis tos informacijos – menkavertė, lėkšta, o tiek siuntėjo, tiek gavėjo informacijos analizės laikas gerokai sutrumpėjo. Kokių veiksmų turėtų imtis transliuotojai, kad pagerintų savo turinio kokybę, ir kokius apsauginius filtrus turėtų naudoti gavėjai, kad apribotų kontaktą su beverte ar net sąmoningai jais manipuliuojančia medžiaga?

Šioje svarbioje diskusijoje dalyvaus ir Delfi inovacijų ir partnerysčių komandos vadovė Ieva Ivanauskaitė. Kartu su ja nuomonėmis dalinsis Iryna Burovets-Protsyk, Ivano Franko Nacionalinio universiteto Lvive, Ukrainoje, lektorė, Natalia Sawka, žurnalistė, politikos apžvalgininkė iš Lenkijos, Marcinas Bieglukas, Marcinas Bieglukas, „Ringier Axel Springer Polska“ spaudos portfelio generalinis direktorius iš Lenkijos, Sebastianas Bykowski, „PSMM Monitoring & More“ Lenkijoje valdybos pirmininkas.

„Mums didelė garbė, kad buvome pakviesti į tokį svarbų renginį ir turėsime galimybę ne tik išgirsti ekspertines įžvalgas, bet ir išsakyti savo poziciją. Esame skaitomiausias naujienų portalas Lietuvoje ir kasdien tampame liudininkais to, kaip keičiasi žiniasklaidos pasaulis, informacijos vartojimas. Šiuo atveju norime būti ne tik tais, kurie pasakoja, kas vyksta, bet ir patys prisideda prie teigiamų pokyčių įgyvendinimo“, – sako I. Ivanauskaitė.

Ieva Ivanauskaitė

Ekonomikos forume ji žada pasidalinti Delfi redakcijos darbo patirtimi, kuri iliustruoja vykstančius pokyčius.

„Tiek komunikacijos kanalų, tiek apskritai informacijos viešojoje erdvėje nuolat daugėja. Tačiau tuo pačiu metu ryškėja ir šalutinis šio reiškinio padarinys – žmonėms tampa vis sunkiau susigaudyti, kokia informacija yra patikima ir milžiniškame informaciniame triukšme atsirinkti, ką jiems išties svarbu žinoti. Jei lygintume profesionalias žiniasklaidos priemones ir socialinius tinklus – taip, pastaruosiuose kartais naujienos pranešamos greičiau, bet ten niekas netikrina, ar jos yra tikros, dažnai įvykiai iškart apipinami daugybe gandų ir skirtingų versijų. Mūsų, žurnalistų darbas, yra ne tik pranešti informaciją, bet, visų pirma, ją patikrinti, apklausti skirtingas puses, kai reikalinga – paklausti ekspertų nuomonės. Tad nepaisant to, kad visi šiais laikais gali būti informacijos kūrėjais, žurnalistų ir redaktorių svarba niekur nedingsta – jie kuria pridėtinę vertę tiek filtruodami informaciją, tikrindami faktus, tiek pateikdami papildomą kontekstą, kuris gali būti svarbus norint suprasti tikrą naujienos reikšmę“, – sako Delfi vyr. redaktorė Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė.

Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė