„Iki spalio 10(-os) dienos leidžiame vartoti „įtakoti“. Jeigu per tą laiką lietuvių kalba neišnyks – įteisinsime šį žodį“, – tokie ir panašūs įrašai skelbiami VLKK feisbuko profilyje, o trumpinys, kaip skelbia jį iliustruojanti nuotrauka, šifruojamas kaip visuotinė lietuvių kalbos komisija. Nors pirmasis žodis ir skiriasi nuo Valstybinės lietuvių kalbos komisijos, kai kurie šio profilio lankytojai skirtumo nepastebi ir patiki, kad, pavyzdžiui, šiai paskyrai surinkus tūkstantį „patinka“, nuo šiol bus leidžiama po „kad“ naudoti bendratį.

Tikrosios VLKK pirmininkas Audrys Antanaitis pasakojo šią paskyrą pirmą kartą pastebėjęs dar pavasarį – tada jis pranešė feisbuko administracijai ir ji kuriam laikui buvo išnykusi. Tačiau ilgai netrukus paskyra vėl grįžo.

„Kurį laiką tas puslapis lyg ir buvo išnykęs, bet mes neseniai vėl jį pamatėme. Jis nepaprastai klaidina visuomenę, todėl dabar mes jau kreipėmės į policiją ir į Valstybės saugumo departamentą. Manome, kad tai yra juodosios technologijos: padaryta panaši į valstybinės institucijos paskyra, naudojant oficialų valstybės herbą, santrumpa ta pati – VLKK – ir iš tikrųjų daugybė žmonių neskiria, kad tai yra netikras puslapis“, – kalbėjo A. Antanaitis.

A. Antanaitis pasakojo, kad kartais net iš žurnalistų ar kolegų kalbininkų sulaukiantis komentarų, kad jie jau pakeitė kai kurias taisykles ar pranešė naujienas, ko iš tikrųjų nebuvo. „Tada man tenka aiškintis, kad tas puslapis nieko bendro su mumis neturi. Jis padarytas, beje, ganėtinai įdomiai, nes klaidina ne tik herbas, bet ir, pavyzdžiui, įdėtas interviu su manimi: realus interviu, kurį daviau portalui alfa.lt. Taip kad aš labai tikiuosi, kad policija, į kurią kreipėmės, išaiškins, kas tai daro, nes padaryta ganėtinai profesionaliai, akivaizdžiai stengiantis klaidinti visuomenę ir vesti kalbos politikos klystkeliais“, – sakė jis.

Lietuvos policijos komunikacijos vadovas Ramūnas Matonis sakė, kad policija neturi teisės užblokuoti „Facebook“ puslapio. „Policija gali kreiptis į puslapio administratorių, nurodydami, kad tam tikras puslapis pažeidžia jų taisykles, jo pagalba vykdomos nusikalstamos veikos ar pan. Tą patį gali padaryti ir pati organizacija ar piliečiai“, – sakė jis.

VSD patvirtino, kad yra gavę VLKK kreipimąsi, tačiau, kol nėra parengę atsakymo (tai žada padaryti per 10 darbo dienų), plačiau šio atvejo nekomentuoja.

Beje, Valstybinė lietuvių kalbos komisija savo tikros paskyros feisbuke iki šiol neturi, tačiau žada ją susikurti. „ Mes svarstėme, ką daryti, kad galėtume geriau komunikuoti su visuomene ir ją informuoti. Prašėme Seimo, kad mums leistų įsivesti atstovo spaudai etatą, bet jis su tuo nesutiko, nors kitos institucijos lyg turi šituos dalykus, bet mums kažkodėl neleido. O feisbuko paskyra yra gana atsakingas dalykas, prie jos reikia daug ir gerai dirbti, papildyti ir atnaujinti, o tai mums pradėjus kadenciją buvo ne pats pirmasis uždavinys. Mes išgelbėjome terminų banką, parengėme ir Seimas patvirtino kalbos politikos gaires – tai yra tokie dalykai, kurių nebuvo dešimtmečius. O dabar labai rimtai galvojame, kad paskyrą feisbuke mes turėsime, bet dar duokite mums kokį mėnesį ar du geriau pasiruošti“, – sakė A. Antanaitis.