Prasidėjus karui tarp Izraelio ir Palestinos, iš pradžių galėjome pastebėti itin ryškų ir vienareikšmišką palaikymą Izraeliui, tačiau tai ganėtinai greitai pasikeitė ir dabar matome, kad jauni žmonės yra labiau linkę palaikyti Palestiną, netgi dalyvauti protestuose už Palestinos laisvę, nors vyresnių kartų atstovai vis dar labiau palaiko Izraelį. Labiausiai ši tendencija, be abejo, pastebima JAV, kur šis klausimas yra itin aktualus, tačiau panašios tendencijos – ir Europoje. Pabandykime išsiaiškinti, kodėl taip nutiko.

Apklausos rodo, kad jaunimas yra linkęs palaikyti Palestiną

Naujausia amerikiečių konsultacijų ir tyrimų bendrovės „Gallup“ apklausa, atlikta JAV, rodo, kad „kūdikių bumo“ kartos atstovai net 46 proc. dažniau palaiko Izraelį o, X kartos atstovai Izraelį palaiko 32 proc. dažniau. Visgi 1980-2000-aisiais gimę jaunuoliai yra pasiskirstę ganėtinai tolygiai: 42 proc. jų labiau simpatizuoja Palestinai, o 40 proc. – Izraeliui. Tikėtina, kad atskyrus šią kartą į gimusius prieš 1990 metus ir po, skirtumas Palestinos naudai būtų dar ryškesnis, o ką jau kalbėti apie Z kartą.

Tai puikiausiai parodo naujausia tyrimų bendrovės „Harvard CAPS / Harris“ apklausa, kurios metu net 36 proc. 18-24 metų amžiaus apklaustųjų atsakė, kad „Hamas“ naujausia ataka nebuvo teroristinis aktas. Palyginimui, tarp 35-44 metų apklaustųjų, taip mano tik 20 proc., o tarp vyresnių nei 65 m., taip galvoja vos 5 proc.

Na, o klausime apie palaikymą Izraeliui ir „Hamas“ (būtent „Hamas“, o ne Palestinai), net 48 proc. 18-24 m. respondentų atsakė, kad palaiko „Hamas“, o ne Izraelį. Kylant amžiaus rėžiams, tendencija smarkiai keičiasi Izraelio naudai: tarp 35-44 m. respondentų, „Hamas“ palaiko vos 22 proc.