Pirmajame Lietuvoje socialinės medijos festivalyje „Herojai 2017“ susitiksiantys vlogeriai neslepia – kol vieni juos laiko iš savo kambario ar namų rūsio transliuojančiais nesusipratėliais, kiti jais žavisi, pasitiki jų įžvalgomis bei rekomendacijomis, o jie patys aiškiai supranta, kad netrukus tinkamai pasinaudoję savo populiarumu jau turės daug įtakos net ir politiniam šalies gyvenimui.

Neįvertinta karta

Daugiau nei 80 tūkst. sekėjų Youtube turintis Gediminas Gabalis, savo veiklą pradėjęs nuo kompiuterinių žaidimų komentavimo, tvirtina, kad nepaisant daugybės mitų Lietuvoje aktyviai formuojasi vlogerių bendruomenė, tačiau nei tradiciniai informacijos kanalai, nei prekių ženklai dar neskuba jų pripažinti turinio bei pridėtinės vertės kūrėjais.

„Visuomenė mus mato labai keistai, daug visokiausių stereotipų turi, jiems dar sunku suprasti, ką mes veikiame ir kodėl mus žmonės stebi internete. Net mūsų tėvai ne visada supranta, kam to reikia“, – šypsosi Gediminas, internete geriau žinomas kaip Vėjavaikis.

Pasak jo, daugelis ypač vyresnių vlogerių žino, kad iš kuriamo turinio gali užsidirbti pragyvenimui, o ambicingesni suvokia, kad jų balsas netrukus bus svarbus ir sprendžiant visuomenės problemas, atstovaujant jaunimo interesams.

„Kad ir ką manytų vyresnė karta, jaunimas auga ne tik su visai kitokiais informacijos vartojimo įpročiais, bet ir besikeičiančiu mentalitetu. Įsivyrauja ne konkuravimo, bet bendradarbiavimo logika, supratimas, kad su bendraminčiais visada gali pasiekti daugiau. Juk populiarumas nėra nulinės sumos žaidimas. Priešingai, pasinaudodamas žinomumu gali siekti ir labai svarbių tikslų, įkvėpti kitus ir net turėti įtakos politikams“, – įsitikinęs Gediminas, jau bendradarbiaujantis su valstybės institucijomis.

Privatumo ribos ir gyvenimas internete

Dar vienas festivalio „Herojai 2017“ dalyvis Tomas Butavičius, žinomas kaip Butomis Media, savo aistrą automobiliams pavertęs ne tik hobiu, bet ir veikla, iš kurios užsidirba pragyvenimui.

„Kai žmonės mato tokius kaip aš, einančius gatve su kamera ir gyvai transliuojančius į internetą, jie dažnai nesupranta, kas čia vyksta. Tačiau aš pats į tai jau nebekreipiu dėmesio. Kitas dalykas, kai sako, kad mes neturime jokių ribų, transliuojame iš savo namų, nepaisome jokio privatumo arba gyvename tik internete, irgi nėra tiesa. Egzistuoja ir asmeninė erdvė ir privatumo ribos, kurios dėl populiarumo peržengtos nebus“, – sako Tomas.

G. Gabalis taip pat įsitikinęs, kad žmonės pervertinta internete pateikiamos informacijos atitikimą realybei.

„Auksinė taisyklė – viskas, ką matai internete yra tai, ką žmonės nori, kad tu matytum. Tai galioja feisbukui, instagramui, youtube. Kaltinimas, kad gyvenimas, kurį rodome, nėra tikras, skamba absurdiškai, nes jis ir nėra gyvenimas – tai ta gyvenimo dalis, kurią norime parodyti kitiems. O tiems, kuriuos nuo gražių svetimo gyvenimo vaizdų instagrame apima depresija turiu tik vieną patarimą – niekada to, ką matai, nepriimk už visišką tiesą“, – pataria Vėjavaikis.

Laisvė, o ne kriterijai ir schemos

Festivalį „Herojai 2017“ organizuojančios išmaniosios komunikacijos agentūros „Idea prima“ komunikacijos konsultantas Paulius Tamulionis sako, kad turinio bei informacijos vartojimo poreikiai ir įpročiai pasikeitė taip smarkiai, kad skirtingoms kartoms jau tampa sunku suprasti vieniems kitus.

„Iš savo kambario apie makiažo subtilybes pasakojanti 13 metų mergaitė arba tiesioginę transliaciją tiesiog iš gatvės surengęs jaunuolis akimirksniu sugeba pritraukti kelių dešimčių tūkstančių žmonių auditoriją. Iš pirmo žvilgsnio – tai turinys, klasikine prasme neatitinkantis jokių žanro taisyklių, informacijos vertės kriterijų. Tačiau tai rodo, kad vis daugiau žmonių nuolat leidžia laiką, tiesiog gyvena internete ir visada ten yra pasiekiami. Ir laimės tie, kurie pirmieji tai priims kaip naują komunikacijos ir informacijos srities realybę“, – teigia P. Tamulionis.

Būtent laisvė rinktis turinį, galimybė jį vartoti čia ir dabar bei nuolat gauti atgalinį ryšį yra naujosios interneto eros gyventojų realybė.

Lapkričio 18 d. Menų fabrike „Loftas“ vyksiančiame pirmajame socialinių medijų festivalyje „Herojai 2017“ susitiks ir savo istorijomis, patirtimis ir idėjomis dalinsis bei linksminsis ne tik jaunosios interneto žvaigždės, bet ir tikri socialinių medijų vilkai – Andrius Užkalnis, Andrius Baranauskas, Mykolas Kleck, Rimvydas Valatka. Vakarėlio atmosferą kurs muzikiniai Beatrich ir „Colours of Bubbles“ pasirodymai.

Informacija apie festivalį: socialmediafest.lt