Universitetui pasiūlė kreiptis į dvi institucijas

Delfi susipažino su 11 VU Žurnalistikos bakalauro studijų programos komiteto narių kreipimųsi į Komunikacijos fakulteto dekanę prof. dr. Renatą Matkevičienę ir fakulteto Tarybą. 2023 03 27 išsiųsto rašto kopija taip pat pateikta Vilniaus universiteto rektoriui Rimvydui Petrauskui ir VU Centrinei akademinės etikos komisijai.

Iš 11 raštą pasirašiusių komiteto narių 5 yra susiję su LRT. Tarp raštą pasirašiusių asmenų – LRT generalinė direktorė M. Garbačiauskaitė-Budrienė, LRT Tarybos narys Deimantas Jastramskis, LRT portalo vyr. redaktoriaus pavaduotoja Aleksandra Ketlerienė, LRT žurnalistai Edvardas Kubilius ir Rūta Kupetytė.

2 komiteto nariai – pirmininkas doc. dr. Andrius Gudauskas ir doc. dr. Lina Murinienė rašto nepasirašė.

Rašte rašoma, kad praėjusį gruodį ir sausį vykusiuose trijuose studijų programos komiteto posėdžiuose buvo svarstomas klausimas dėl VU doc. dr. J. Mažylės dalyvavimo „OpTv“ laidoje. Posėdžiuose keltas klausimas dėl laidoje išsakytų docentės pasisakymų.

Posėdžiuose aštriausiai J. Mažylės atžvilgiu pasisakė LRT generalinė direktorė M. Garbačiauskaitė-Budrienė. Ji prašė vertinti J. Mažylės apsisprendimą dalyvauti laidoje ir siūlė kreiptis į VU Centrinę akademinės etikos komisiją. Galiausiai tai ir buvo padaryta.
Monika Garbačiauskaitė-Budrienė

Delfi jau rašė, kad kreipimąsi išnagrinėjusi etikos komisija nusprendė, kad J. Mažylė, dalyvaudama laidoje, pažeidimų nepadarė. Sprendime pažymima, kad konstatuoti pažeidimą vien tik dėl dalyvavimo laidoje negalima. Svarbu įvertinti ir dėstytojos pasisakymų turinį. Tačiau to komisijai padaryti nepavyko, nes Žurnalistikos bakalauro studijų programos komiteto pirmininko dr. A. Gudausko atsiųsta laidos nuoroda neveikė.

Tačiau nors etikos komisija pažeidimo ir nenustatė, J. Mažylei problemos tuo nesibaigė. Kaip dėstoma 11 komiteto narių prašyme, J. Mažylei susipažinti buvo atsiųsti komiteto posėdžių vaizdo įrašai.

„Tačiau buvo nurodyta, kad dokumentai perduodami susipažinti, jų negalima kopijuoti, platinti ar perduoti tretiesiems asmenims. Nepaisant to, kaip matyti iš viešo Lietuvos žurnalistų sąjungos pareiškimo, komiteto posėdžių vaizdo ir garso įrašus doc. dr. J. Mažylė pateikė Lietuvos žurnalistų sąjungai, vėliau jų iškarpytos ir tendencingai sudėliotos ištraukos paskelbtos ir tebėra paskelbtos „OpTv“ Youtube kanale“, - dėstoma 11 komiteto narių pasirašytame rašte.

Rašto autoriai nuogąstauja, kad taip buvo pažeistas jų privatumas: „Minėtų komiteto posėdžių garso įrašų ištraukose matomi mūsų atvaizdai, minimi vardai ir pavardės, pareigos, rodomi pasisakymai, viešojoje erdvėje vienareikšmiškai traktuojant ir įvardijant juos kaip mobingą doc. dr. J. Mažylės atžvilgiu, o mes patys vadinami docentės persekiojimą vykdančiais asmenimis, įvardijami pačiais bjauriausiais epitetais, nors pats Komunikacijos fakultetas vertino komiteto posėdžius ir mūsų vaidmenį jame kaip indėlį į diskusijas įnešusius asmenis.“

Dėl to esą buvo „ne tik itin grubiai pažeistas mūsų privatumas, bet ir VU nustatyta susipažinimo su komiteto posėdžių medžiaga tvarka, aiškiai pažeisti Bendrojo duomenų apsaugos reglamento reikalavimai“.

Ir čia pat dėstoma toliau: „Ne mažiau svarbu, kad doc. dr. J. Mažylė buvo įspėta apie draudimą naudoti jai pateiktus mūsų asmens duomenis juos atskleidžiant tretiesiems asmenims, tačiau dėl asmeninių interesų ir tikslų sąmoningai ir grubiai pažeidė aukščiau išdėstytus reikalavimus, padarė ir tebedaro itin didelę žalą mūsų privatumui.“
Jolanta Mažylė

Raštą pasirašę komiteto nariai mano, kad dėl paviešintų vaizdo įrašų universitetas turėtų imtis priemonių ir ginti esą pažeistas pareiškėjų teises.

„Dėl išdėstytų priežasčių manome, kad VU, kaip mūsų asmens duomenų valdytojas, duomenų gavėjai doc. dr. J. Mažylei grubiai tyčia ir sąmoningai pažeidus asmens duomenų apsaugos, privatumo ir paties VU nustatytus reikalavimus, turėtų imtis priemonių, kad doc. dr. J. Mažylė dėl šių neteisėtų veiksmų atsakytų teisės aktų nustatyta tvarka, aiškiai neteisėtam mūsų asmens duomenų tvarkymui, pažeidžiančiam mūsų privatumą, būtų užkirstas kelias, o neteisėti veiksmai nutraukti, nes priešingu atveju VU darbuotojai, studentai ir socialiniai partneriai ateityje negalės nevaržomai ir nebijodami visiškai nepagrįsto ir neadekvataus puolimo dalyvauti VU organų veikloje“, - dėstoma Komunikacijos fakulteto vadovams adresuotame rašte.

Galiausiai Fakulteto vadovybei jie pateikė du prašymus: 1) inicijuoti doc. dr. J. Mažylės veiksmų, perdavus jai susipažinti Žurnalistikos bakalauro studijų programos komiteto posėdžių vaizdo ir garso įrašus tretiesiems asmenims, tyrimą, o nustačius pažeidimų imtis poveikio priemonių; 2) kreiptis į asmens duomenų apsaugos pažeidimus tiriančias institucijas (Valstybinę duomenų apsaugos inspekciją, Žurnalistų etikos inspektorių) dėl neteisėto mūsų asmens duomenų tvarkymo, privatumo pažeidimo, siekiant, kad pažeidimai nebebūtų tęsiami, o kaltieji asmenys atsakytų teisės aktų nustatyta tvarka.“

Kodėl į Valstybinę duomenų apsaugos inspekciją nesikreipė patys?

Delfi su klausimais kreipėsi į LRT generalinę direktorė M. Garbačiauskaitę-Budrienę, kuri studijų programos komiteto posėdžiuose aštriausiai pasisakė J. Mažylės atžvilgiu.

Jos paklausėme, kas konkrečiai inicijavo kreipimąsi į Komunikacijos fakulteto vadovybę ir universiteto rektorių. Taip pat paklausta, ar jau yra gauta informacija iš rašto gavėjų, ar jie tenkins raštą pasirašiusių asmenų reikalavimą svarstyti J. Mažylės elgesį dėl galimo vaizdo įrašo nutekinimo ir ar kreipsis į Valstybinę duomenų apsaugos inspekciją ir Žurnalistų etikos kontrolierę.

Taip pat paklausta, ar raštą pasirašę asmenys nesvarstė galimybės patiems kreiptis į Valstybinę duomenų apsaugos inspekciją ir Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą.

Ar raštą pasirašę asmenys surinko pakankamai duomenų, leidžiančių teigti, kad komiteto posėdžių vaizdo įrašus nutekino būtent J. Mažylė?

Svarbu paminėti ir tai, kad Žurnalistikos bakalauro studijų programos komiteto 5 nariai yra susiję su LRT. M. Garbačiauskaitės-Budrienės paklausėme, ar jai neatrodo, kad tokiu būdu LRT administracija komitete įgauna ganėtinai didelę įtaką?

Atsakymą Delfi perdavė LRT atstovė Rūta Putnikienė.

„Komunikacijos fakulteto komitetų narius siūlo fakulteto dekanas ir tvirtina fakulteto taryba. Todėl į šiuos klausimus turėtų atsakyti fakulteto administracija, kuri skiria narius. Pridedame prie laiško fakultetui vadovaujančią prof. dr. R. Matkevičienę.

Atsakant į klausimą, ar surinkta pakankamai duomenų, jog duomenis nutekino J. Mažylė, pridedame ištrauką iš LŽS oficialaus kreipimosi, kuriame aiškiai pasakyta, kad „Dėstytoja pateikė Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos bakalauro studijų programos komiteto oficialius posėdžių vaizdo ir garso įrašus, taip pat posėdžių išrašus ir komiteto kreipimąsi į VU centrinę etikos komisiją“”, - nurodė R. Putnikienė.

Delfi buvo pateikęs ir daugiau klausimų, paminėtų aukščiau, tačiau į juos atsakymų negauta.

J. Mažylė Delfi teigė, kad šiuo metu ją ginantys advokatai atlieka situacijos vertinimą, dėl to ji komentuoti negali.

D. Radzevičius: ši medžiaga tenkina viešąjį interesą

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius Delfi teigė, kad sąjunga yra gavusi universiteto prašymą ištrinti turimą komiteto posėdžių vaizdo medžiagą. Tačiau D. Radzevičius teigė, kad tai nebus padaryta, nes, jo teigimu, tai yra įrodymai tiriant galimus žmogaus teisių pažeidimus.

„Esame gavę raštą iš universiteto su prašymu ištrinti posėdžių įrašus. Tačiau aš pirmiausia atkreipsiu dėmesį, kad šita medžiaga gauta dėl galimų žmogaus teisių pažeidimų. Šiuo atveju konkrečiai kalbama apie docentės J. Mažylės atžvilgiu galimus teisių pažeidimus. Tai yra neatsiejama medžiaga, kuri yra kaip įrodymai, skirti, visų pirma, mums, kaip profsąjungai, kuri turi ginti. Mums svarbu tą medžiagą išlaikyti tol, kol bus atliktas tyrimas, kuris neišvengiamai universitete turi įvykti. Lietuvos žurnalistų sąjungos ir J. Mažylės advokatai oficialiai kreipėsi į universitetą, kad būtų informuota, kokių buvo imtasi priemonių apginant ir apsaugant docentės J. Mažylės asmenį nuo persekiojimo. Taip pat tos medžiagos gali prireikti, jeigu tyrimas persikels į Valstybinę darbo inspekciją. Aš nežinau, kaip viskas pakryps. Todėl nei mes, nei aš tikiu, J. Mažylė, tos medžiagos ištrinti neturi nei teisės, nei galimybės, nes tai būtų sunaikinti dokumentai, įrodymai“, - teigė D. Radzevičius.
Dainius Radzevičius

Taip pat jis teigė, kad komiteto posėdžiai yra atviri ir laikėsi pozicijos, kad jokie asmens duomenys nebuvo atskleisti.

„Antras dalykas, jeigu gerai pamenu, komiteto posėdžiai yra atviri. Aš neįsivaizduoju, kas tuose posėdžiuose buvo tokio privataus. Galvojau, gal ten asmens tapatybės dokumento duomenys yra paviešinti, gal banko sąskaitos numeris, gal nepilnamečio kokia nuotrauka. Tačiau iš tos medžiagos nesupratau, kokį privatumą reikėtų saugoti. Juolab tai yra oficialus posėdis, kuriame turi būti nagrinėjami tik tie klausimai, kurie turi reikšmę studijų programoms. Nieko slapto, nieko privataus šiaip ir neturėtų būti nagrinėjama. Jeigu kažkas kvestionuoja privačius dalykus, aš bent jau nežinau apie kokius privačius dalykus čia galima kalbėti.

Aš šitoje medžiagoje nematau jokio privatumo, matau tik viešąjį interesą tenkinančius dalykus. Jeigu kažkas galvoja, kas čia yra privatus vakarėlis, tai atkreipsiu dėmesį, kad į studijų komitetų posėdžius kviečiami ne privatūs asmenys, o pareigas užimantys asmenys, pavyzdžiui, pareigas užimantys socialiniai partneriai, tarkime, LRT generalinė direktorė. Arba socialiniai partneriai – universiteto studentų atstovai, kurie irgi nėra privatūs asmenys – ne šiaip studentai, jie yra oficialūs atstovai. Taip pat dėstytojai, kurie yra oficialūs darbuotojai. Tai nėra privačių žmonių privatus vakarėlis“, - teigė D. Radzevičius.

Galiausiai jis teigė, kad pats universitetas turėtų įvertinti komiteto posėdžius: „Per posėdžius ir ypač po posėdžių buvo tam tikros priemonės, dėl kurių mes kreipėmės į universitetą. Labai svarbu, kad pats universitetas ištirtų situaciją ir užtikrintų saugią aplinką tiek studentams, tiek dėstytojams. Yra VU Centrinės akademinės etikos komisijos sprendimas, kad J. Mažylės veiksmuose nebuvo jokių etikos pažeidimų dėl nuėjimo į tą kanalą.

Tai žinant, kad teisiškai nebuvo jokio pažeidimo iš docentės pusės, universitetui papildomai grasinti, kai posėdyje, kuriame tas klausimas, dabar jau akivaizdu, buvo nepagrįstai keliamas, nesuprantu, kodėl taip elgiamasi.

Šio komiteto veikloje buvo akivaizdžiai užprogramuotas didžiulis konfliktas, jeigu balsuojant tokio svarbumo klausimu, komiteto pirmininkas apskritai nusišalino nuo balsavimo. Jis turėjo atskirąją nuomonę, sakydamas, kad tai yra ne jų kompetencija. Galų gale tai galėtų būti puiki medžiaga pačiam universitetui sprendžiant dėl studijų komiteto sudėties, darbo organizavimo. Šita medžiaga turi viešąjį interesą. Pačiam universitetui svarbu įsivertinti, kad ateityje nei šitam komitete, nei kitame nebūtų tarpusavio sąskaitų suvedinėjimo, nepagrįstų sprendimų priiminėjimo, kad komiteto nariams nereikėtų konfliktuoti tarpusavyje, ar kviesti svarstomus dėstytojus.“

Atliekamas vidinis tyrimas

11 komiteto narių pasirašytas raštas buvo nusiųstas ir VU Centrinei akademinės etikos komisijai, kuri jau yra nusprendusi, kad dalyvaudama „OpTv“ laidoje J. Mažylė pažeidimo nepadarė.

Šios komisijos pirmininkė prof. dr. Vigita Vėbraitė Delfi teigė, kad komisijai raštas buvo siunčiamas tik susipažinti. Ir kol nebus gauta oficialaus skundo, komisija situacijos netirs: „VU Centrinės akademinės etikos komisija gavo šį raštą tik kaip informaciją. Tad kol nebus kreiptasi į CAEK formaliai su skundu, mes netirsime situacijos. Dėl kitų asmenų veiksmų aš nežinau. Taip pat nežinau, ar šis klausimas jau yra svarstomas padalinio akademinės etikos komisijoje.“

Komunikacijos fakulteto dekanė prof. dr. R. Matkevičienė Delfi teigė, kad dėl informacijos nutekinimo Vilniaus universitete yra atliekamas vidinis tyrimas, „kad išsiaiškintume kas tiksliai ir kokiomis aplinkybėmis paviešino konfidencialius vaizdo įrašus“.

Kaip jau minėta, Žurnalistikos bakalauro studijų programos komiteto 5 nariai yra susiję su LRT. „Ar Jums neatrodo, kad tokiu būdu LRT administracija įgauna ganėtinai didelę įtaką? Ar komitete nėra per siauras socialinių partnerių ratas, kai vien tik LRT socialiniai partneriai deleguoja savo atstovus į komitetą? Galbūt yra planų plėsti komitete dalyvaujančių socialinių partnerių skaičių?“ – paklausėme dekanės.

R. Matkevičienė pateikė štai tokį atsakymą: „Studijų programų komitetai sudaromi vadovaujantis Vilniaus universiteto studijų programos komitetų nuostatais, kuriuose nurodoma, kad studijų programų komitete turi būti ne mažiau kaip vienas socialinių partnerių atstovas.

Žurnalistikos bakalauro studijų programos komitetas sudarytas laikantis šių nuostatų. Fakultete taip pat sudaroma darbo grupė rekomendacijoms dėl studijų programų komitetų ir jų veiklos organizavimo parengti.

Kaip socialiniai partneriai Žurnalistikos bakalauro studijų programos komitete yra LRT generalinė direktorė ir LRT naujienų portalo vyr. redaktoriaus pavaduotoja. Kiti LRT darbuotojai komitete dirba kaip VU Komunikacijos fakulteto dėstytojai, doktorantai.“

R. Matkevičienė teigė, kad pagal galiojančius nuostatus, kuriais vadovaujasi studijų programų komitetai organizuodami savo veiklą, studijų programų komitetų posėdžiai yra atviri.

„Dėl svarstomo klausimo komiteto pirmininkui ar komiteto nariui pareikalavus, gali būti skelbiamas uždaras komiteto posėdis. Pastaruoju metu vykę Žurnalistikos bakalauro studijų programos komiteto posėdžiai buvo atviri. Studijų programų komitetų posėdžių įrašai buvo daromi tik vidiniam naudojimui, jie neviešinami“, - teigė R. Matkevičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)