E. Jakilaitis pasakoja, kad „Delfi Plius“ prenumeratorius kas antrą antradienį pasieks skirtingo tipo turinys.

„Viena dalis yra pokalbiai apie karybą su Kęstučiu Kilinsku, karo istoriku, mokslų daktaru, dirbančiu Vilniaus universitete, kuris yra keliolika metų tarnavęs ir Lietuvos kariuomenėje, ir įvairiuose slaptuose padaliniuose, buvęs vienu pirmųjų karių misijose Afganistane, Irake ir tt. Antras dalykas, ne mažiau įdomus, yra video žurnalas apie ginklus. Mes bandysime ginklus, pristatysime įvairiausius ginklus, rengsime eksperimentus, paneiginėdami įvairius mitus, kurie susiję su skirtingais ginklais“, – sako jis.

„Man atrodo, šitas turinys yra aktualiausias tiems žmonėms, kurie domisi pasaulio politika, nacionaliniu saugumu, kuriems įdomi karybos istorija, taip pat žmonėms, kurių tarnybos dalis yra ginklai, kurie domisi technologijomis ir mokslo pasiekimais. Tad, manau, kad nors tai yra ir tam tikras nišinis, specifinis turinys, bet jis gali sudominti didelę auditoriją – yra daug žmonių, kuriems tos temos yra aktualios“, – svarsto E. Jakilaitis.

Pirmąją pokalbių laidą apie karybą galite pamatyti čia.

„Tai yra tokie žmonės, kurie domisi šiomis temomis, pradedant nacionaliniu saugumu, baigiant ginklais ir ginklų technologijomis. Lietuvoje vien ginklų savininkų galime suskaičiuoti apie šimtą tūkstančių – tų, kurie fiziškai turi ginklus – o jei dar prisimintume, kiek Lietuvoje yra buvusių ir esamų pareigūnų, kiek yra tarnavusių Lietuvos kariuomenėje per visą nepriklausomybės laikotarpį ir kiek jų dabar tarnauja, kiek yra buvusių karių savanorių ir esamų, kiek yra Lietuvoje šaulių ir žmonių, besidominčių panašiomis temomis – manau, kad mes kalbame apie potencialią kelių šimtų tūkstančių žmonių auditoriją, kuriai toks turinys gali būti aktualus“, – komentuoja E. Jakilaitis.

Dr. K. Kilinskas neslepia, kad kalbėti plačiajai visuomenei jam yra nelengvas uždavinys, tačiau tiki, kad jai tai tikrai gali būti labai įdomu: „Karas yra labai įdomus reiškinys, ir šiuo atveju iššūkiai yra dvejopi. Vienas dalykas, rasti pjūvių, kurie gali būti įdomesni pačiai visuomenei, o kitas dalykas yra juos įdomiai pateikti, tai čia tuos iššūkius ir pamėginsime suderinti“.

Marius Šulga, kuris yra ne tik ginklų ekspertas, karys, šaulys, bet ir lietuviško pusiau automatinio karabino „Vytis“ kūrėjas, sako, kad jie kartu su E. Jakilaičiu kalbės apie ginklus, jų istoriją, su tuo susijusius įvairius atsitikimus populiariąja, plačiajai visuomenei prieinama kalba.

„Taip pat tame turinyje bandysime įnešti šiek tiek švietėjiškos veiklos. Tai reiškia, mėginsime pamokyti visuomenę apie tuos dalykus: mokytis naudotis reikiamais terminais, mokytis nebevartoti, taip sakykime, iš buvusių imperijų pas mus likusio šlamšto, erzinančio kalboje, taip pat pateikti kažkokios daugiau informacijos tiems, kurie naudojasi ginklais savo kasdieniame gyvenime, tai yra pareigūnai, policininkai, kariai. Norime parodyti jiems ir kitas tų daiktų puses, galbūt istorijas, kurių jie nėra girdėję“, – pasakojo M. Šulga.

„Man atrodo, kad kokybiškai parengtas turinys, kuris nėra skirtas absoliučiai visai auditorijai, o tam tikrai auditorijos daliai, kuri vertina profesionalų turinį, turi būti tokiose platformose kaip „Delfi Plius“, nes tai ir yra būdas žmonėms prenumeruojant jiems įdomų turinį prisidėti prie tokio turinio kūrimo. Kito kelio gauti gerą kokybišką turinį, neprisidedant prie jo kūrimo, bent aš nematau“, – sako E. Jakilaitis.

„Delfi Plius“ yra nepriklausomų turinio kūrėjų platforma, tarp kurių yra tokie žinomi autoriai kaip Dailius Dargis, Tautvydas Marčiulaitis, Giedrius Drukteinis, Jurga Jurkevičienė, Milda Matulaitytė-Feldhaussen, Saulius Čaplinskas, Arūnas Spraunius, Rytis Zemkauskas, Andrius Užkalnis, Vaidas Čeponis, Vaida Kurpienė, Rimas Šapauskas, Audrius Bačiulis ir Algis Ramanauskas-Greitai ir kt.