„Rusija siekia daugybės tikslų – parodyti Lietuvą kaip nepatikimą NATO ir Europos Sąjungos valstybę, valstybę, kurioje nėra demokratijos, teisės viršenybės, valstybę, kurioje garbinami nusikaltėliai, valstybę, kurios kariuomenė korumpuota ir nemotyvuota, valstybę, kurios neverta ginti ar dėl jos aukotis. Rusijos propagandistai siekia parodyti Lietuvą kaip iš esmės žlungančią valstybę. Apie visa tai mes kalbėsime „Dekonstrukcijose“, – pasakoja E. Jakilaitis.

E. Jakilaičio nuomone, ši tema šiuo metu yra per mažai liečiama. „Iš tikrųjų labai daug to propagandinio turinio yra pateikiama vaizdinės medžiagos pavidalu, per įvairius televizijos reportažus, interneto memus, montažus ir visokius kitokius dalykus – televizijoje tai dekonstruoti bus labai įdomu. Be to, man atrodo, visuomenei labai svarbu suprasti ne tik kas slypi pirmame etape, ką norima pameluoti, bet kur tai veda konstruojant kažkokį didesnį vaizdą“, – sako žurnalistas.

E. Jakilaitis viliasi, kad ši laida prisidės prie aiškesnio situacijos matymo ir, galbūt, pavyks pasiekti ne tik pačius laidos žiūrovus, bet ir sukelti platesnę diskusiją.

„Man atrodo, kad kiekvieną visuomenės narį galima pasiekti visiškai skirtingai. Jeigu tą laidą žiūrės, pavyzdžiui, jaunesnioji karta, jie visada gali apie tai kalbėti su savo tėvais, kurie galbūt jau yra paveikti, indokrinuoti Kremliaus propagandos: tai bent jau paskatintų diskusiją šeimose. Jeigu mes kalbame apie vyresnius žmones, kurių vaikai dar gal nesidomi aktualijomis, tai irgi gali veikti. Nebūtina, kad viena laida pakeistų visos Lietuvos požiūrį, bet, tam tikra prasme, ji įneš aiškumo, nes propaganda pati savaime yra tendencingai atrinkta informacija, sumaišyta su tam tikra melo doze, ir taip visuomenė yra klaidinama. Čia tokia tipinė kagėbistinė metodika, kai kiekvienoje propagandos žinutėje yra dalis tiesos, kad ji atrodytų teisinga, bet yra dalis melo, išverstų rankovių, ir tada tu žiūrėdamas į tas išverstas rankoves nelabai įsivaizduoji, koks tas švarkas yra iš tikrųjų. Čia ir yra mūsų užduotis, ištraukti rankoves atgal, kad žmonės matytų visą švarką“, – teigia E. Jakilaitis.

Pirmos laidos tema – neteisėta Lietuvos valstybė. „Ji tikrai turėtų būti įdomi, kaip ir visos kitos. Ketiname kalbėti tiek apie istorinius dalykus, partizanus, Lietuvos nepriklausomybės atgavimo aplinkybes, teritorinius, okupacijos ir aneksijos, energetikos, kariuomenės, įvairius kitus klausimus. Daug yra tokių įdomių temų, kurias galima dekonstruoti ir atitinkamai pristatyti visuomenei, kad ji turėtų aiškesnį, ne tik tokį konkretesnį, bet ir bendresnį vaizdą“, – sako E. Jakilaitis.

Laidą „Dekonstrukcijos“ planuojama rodyti kelis kartus per mėnesį.