Konkursas skirtas išrinkti geriausias einamaisiais metais šalies nacionaliniuose, regioniniuose ir vietiniuose laikraščiuose, žurnaluose, nacionalinių, regioninių ir vietinių transliuotojų radijo ir televizijos laidose, internete ir atviro turinio platformose skelbtas publikacijas, reportažus ir kitą viešąją informaciją tema „Žmogus ir aplinka“.

Pagrindiniai vertinimo kriterijai: temos aktualumas nacionaliniu ir tarptautiniu mastu, kūrybiškumas (autoriaus kuriamojo darbo požymiai publikacijoje), temos atskleidimo savitumas, sklandi ir raiški kalba.

Pateiktus darbus atrinko ir įvertino komisija iš keturių Lietuvos žurnalistų sąjungos ir trijų Aplinkos ministerijos atstovų.

Nuo 2002-ųjų metų Aplinkos ministerijos ir LŽS rengiamas konkursas „Žmogus ir aplinka“ siekia didinti visuomenės informuotumą apie aplinką, keisti mąstymą ir vartojimo kultūrą, kelti svarbiausias šios srities problemas, atkreipti gyventojų dėmesį į aplinkos kokybę, ugdyti jų ekologinį sąmoningumą, skatinti pilietines iniciatyvas tausoti gamtą.

T. Janoniui diplomas įteiktas už straipsnių ciklą naujienų portale „Delfi“ apie aplinkosauginius pažeidimus Gulbinų kvartale.

Žurnalisto tyrimą galite rasti paspaudę čia.

Š. Meškiui diplomas įteiktas už publikaciją naujienų portale „Delfi“: „Mokslininkai: dėl prasidėjusių procesų Antarktidoje iki 2100-ųjų po vandeniu atsidurs reikšminga dalis Lietuvos“.

Publikaciją galite rasti paspaudę čia.

Dvidešimt pirmąjį kartą surengto žurnalistų kūrybinio konkurso „Žmogus ir aplinka“ pirmąją vietą pasidalijo Kėdainių rajono laikraščio ir naujienų portalo „Rinkos aikštė“ žurnalistė Rasa Jakubauskienė už publikaciją „Net nežinia, ar „Lifosa“ mažiau tarši dirbdama, ar sustabdžiusi veiklą“ ir „Žinių radijo“ laidos „O koks tavo CO2 pėdsakas?“ kūrėja ir vedėja Rima Aukštuolytė.

Šiais metais taip pat skirtos dvi antrosios ir dvi trečiosios vietos. Antroji vieta atiteko žurnalistams Tomui Janoniui ir Monikai Augustaitytei, o trečioji – Šarūnui Meškiui ir Jurgitai Ulkienei.

Aukščiausius įvertinimus pelniusių konkurso dalyvių darbai atspindėjo svarbiausias Lietuvos ir pasaulio aplinkosaugines aktualijas – klimato kaitos ir prisitaikymo prie jos, aplinkos taršos, vartojimo mažinimo, žiedinės ekonomikos, biologinės įvairovės išsaugojimo.

„Delfi.lt“ žurnalistas Tomas Janonis įvertintas už 12 straipsnių ciklą apie aplinkosauginius pažeidimus Gulbinų kvartale: „Prieš įtakingiausius šalies verslininkus valstybė bejėgė: situacija ežero pakrantėje tiesiog bado akis“, „Teko kviesti pareigūnus: Delfi žurnalistai ir Skirmantas Malinauskas išvyti iš prabangiausio Lietuvoje Gulbinų kvartalo“ ir kitus.

Įtraukiosios žurnalistikos platformos „bendra.lt“ žurnalistė Monika Augustaitytė apdovanojimą pelnė už publikaciją „Jūros pradžia – tualete arba iš kur žuvis gauna ibuprofeno“.

Trečiosios vietos laimėtojai – „Delfi.lt“ autorius Šarūnas Meškys įvertintas už darbą „Mokslininkai: dėl prasidėjusių procesų Antarktidoje iki 2100-ųjų po vandeniu atsidurs reikšminga dalis Lietuvos“, o laikraščio „Ignalinos diena“ žurnalistė Jurgita Ulkienė už straipsnį „Aukštaitijos parkai – gamtos ir tradicijų puoselėtojai“.

Speciali aplinkos ministro Simono Gentvilo padėka ir aplinkosauginis prizas įteikti dokumentinio filmo „Pakalbėkime apie tvarumą“ žurnalistui, scenaristui Erikui Kudreckui ir kūrybinei komadai.

„Nebėra dienraščio, savaitraščio, portalo, kuriuose nebūtų skilties žaliajam kursui, ekologijai ar aplinkosaugai. Ši informacija pasiekia žmones jūsų, kurie apie tai rašo ar kalba, deka, todėl ačiū, kad kartu su mumis buvote šiose temose. Šiemet komisija vertino 66 darbus, ir džiugu, kad ši kreivė kasmet kyla aukštyn“, – sakė Simonas Gentvilas.

Konkurse dalyvavo 26 autoriai, iš viso pateikti 66 darbai, kurie 2023 m. buvo paskelbti spaudoje, radijuje, internetinėje žiniasklaidoje, nepriklausomo turinio platformose. Kūrinius vertino iš septynių Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Aplinkos ministerijos atstovų sudaryta komisija.

Konkurso laimėtojams įteikti piniginiai prizai ir nugalėtojų diplomai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)