Padės dar efektyviau tikrinti informaciją

„Delfi“ tapo EFCSN (European Fact-Checking Standards Network, liet. – Europos faktų tikrinimo standartų tinklas) nariu šių metų kovo 15 d. Vertintojai ir valdybos nariai įvertinę „Delfi“ paraišką nusprendė, kad „Delfi“ taiko itin aukštus žurnalistikos standartus tikrindami faktus tiek lietuvių, tiek rusų kalbomis.

„Delfi“ visuomet prieš paskelbdamas tikrina bet kokią informaciją, kaip tai privalo daryti profesionali, etiška žiniasklaida. „Delfi“ taip pat turi papildomą rubriką „Melo detektorius“, kurioje tikrina socialiniuose tinkluose ar kitur sklindančią informaciją.

„Informacijos tikrinimas šiais laikais – pati reikšmingiausia žiniasklaidos darbo dalis. Socialiniuose tinkluose, apskritai internete pilna sąmoningai platinamos dezinformacijos, klaidinančių faktų ar tiesiog melo, todėl žurnalistui svarbiausia tampa ne tik tiesiog gauti informaciją, bet ir patikrinti, ar išties ji yra teisinga. Žinau, kad „Delfi“ žurnalistai tai visuomet daro profesionaliai – didžiuojuosi, kad dabar tai liudija ir priklausymas EFCSN“, – sako „Delfi“ vyr. redaktorė Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė.

„Melo detektoriaus“ redaktorė Aistė Meidutė prisidėjo rengiant EFCSN standartus – ji dalyvavo darbo komitete, kurį sudarė 15 faktų patikros ir atvirųjų šaltinių žvalgybos organizacijų atstovų. Ši grupė po nuotolinių darbo sesijų ir kelias dienas trukusių gyvų diskusijų Osle parengė faktų tikrinimo organizacijų standartų kodeksą.

„Buvimas EFCSN nariais mums, kaip faktų patikros kanalui, yra ypatingai svarbus. Pirmiausia, tai parodo, kad kovodami su misiformacija ir dezinformacija internete mes vadovaujamės aukščiausiais skaidrumo, šaltinių atsekamumo ir informacijos pateikimo skaitytojams standartais. Tai – aukščiausias įvertinimas, kokį faktų patikros veikla užsiimančios organizacijos gali pasiekti“, – sako A. Meidutė.

Pasak jos, ne mažiau svarbu ir tai, kad ši narystė atveria kelius bendrauti ir keistis informacija su kitomis aukščiausio rango žurnalistikos organizacijomis. „Tik palaikydami tvirtus ryšius su kitomis Europos žiniasklaidos priemonėmis ir specializuotais faktų patikros projektais mes galime efektyviai identifikuoti ir nukenksminti sparčiai plintančius ir didžiausią žalą darančius dezinformacijos naratyvus. Tai ypač svarbu, reaguojant į šiandienos geopolitines įtampas ir siekiant didinti gyventojų atsparumą propagandai bei netikroms naujienoms“, – komentuoja ji.

Aistė Meidutė

Tinklas, kovojantis su dezinformacija

EFCSN tinklas siekia palaikyti ir skatinti aukščiausius faktų tikrinimo standartus, taip pat užmegzti profesionalius ir ilgalaikius ryšius tarp nepriklausomų Europos faktų tikrintojų bendruomenės.
Būdami reprezentatyvus Europos nepriklausomų faktų tikrintojų balsas, tinklas siekia panaudoti savo kolektyvinę galią, kad vyriausybės, interneto bendrovės ir kiti subjektai būtų atsakingi ir kad jų veiksmai prieš dezinformaciją būtų skaidresni, proporcingesni ir veiksmingesni.

Šis tinklas vadovaujasi Europos nepriklausomų faktų tikrinimo organizacijų standartų kodeksu, tai yra, kriterijų rinkiniu, kuriuo siekiama užtikrinti, kad dezinformaciją ir faktus tikrinančios organizacijos laikytųsi aukščiausių metodologijos, etikos ir skaidrumo standartų ir taip geriausiai tarnautų visuomenės interesams. Patikrinus, ar organizacijos atitinka šiame kodekse nustatytus profesinius standartus, jos tampa EFCSN narėmis.

EFCSN

2018 m. pradėjęs veiklą „Melo detektorius“ 2019 m. tapo Tarptautinio faktų tikrintojų tinklo (angl. International Fact-Checking Network, IFCN) nariu, nuo 2020 m. bendradarbiauja su „Meta“ ir padeda kovoti su misinformacija, randama internete ir socialiniuose tinkluose.