Pritaikė meninius talentus

K. Pocytė-Medutė dabar yra žinoma kaip žurnalistė, laidų vedėja, tačiau tarp jos pasiekimų yra ir Vilniaus dailės akademijos diplomas, tad sulaukusi pasiūlymo prisijungti prie šios akcijos ji nedvejojo: „Juk tai dar vienas būdas prisidėti prie to, kad ukrainiečiai dar stipriau gintų savo namus“.

„Akcijos mintis „Grįžtantiems paukščiams – namai, o Ukrainos kariams – sparnai“ įkvėpė idėją, kaip norėčiau dekoruoti inkilą. Pasirinkau tik dvi spalvas – Ukrainos vėliavos. Grįžtantys paukščiai juk visiems asocijuojasi su pavasariu, pavasaris – su Velykomis, o jos – su margučiais. Kiaušinyje slypi gyvybė, o gyvybė yra ir saulė, ir šviesa, ir gausa. Čia galima pridėti ir gyvastingą jėgą, drąsą, ryžtą, kurį demonstruoja ukrainiečiai, gindami savo Tėvynę. Visa tai susisieja, todėl inkilą dekoravau margučio raštais. Tai lyg siekis įpūsti dar daugiau drąsos ir tikėjimo“, – pasakojo žurnalistė.

„Siekdama inkilo ir margučio susiejimo, inkilą dekoravau ne teptuku, o adatėlės galvute. Taip, lyg dekoruočiau margutį karštu vašku, tik čia adatėlės galvute tepiau dažus. Tad ir spalvos, ir raštai susieja ir Ukrainą, ir mus, lietuvius“, – sakė K. Pocytė-Medutė.

I. Perveneckaitė pasakojo, kad kolegų pasiūlymas prisijungti prie šio kilnaus projekto savo kūryba buvo toks viliojantis, kad tą pačią akimirką žinojo – taip: „Tereikėjo rasti laiko. O kai rūpi, laiko randi“.

„Kūryba man yra antras kvėpavimas ir lydi mane nuo pat vaikystės. Esu meno atstovė, turiu aukštąji menininį-inžinerinį išsilavinimą. Nuo 2007 m. metų dalyvauju grupinėse dailės parodose, esu surengusi tris personalines parodas. Buvusi aktyvi savo menine veikla, prasidėjus karui sustingau. Esu tas žmogus, kuriam kurti reikia harmonijos, šviesos ir ramių minčių. Sunku buvo ir yra suvokti tuos baisumus. Supranti, kad negali likti abejingas, kad reikia veikti taip, kaip sugebi ir gali. Tad šis projektas dar viena puiki galimybė išreikšti save prasmingai“, – kalbėjo I. Perveneckaitė.

„Dažniausiai tapau ant drobės. Inkilus dekoruoti buvo nauja, nepatirta ir smalsu. Ilgajį savaitgalį ore tvyrojo Kaziuko mugės ir Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo šventės energija. Paėmusi į rankas inkilą, lytėdama medį, supratau, kad noriu keliauti šią kelionę su lietuvių tradicinio meno vaizdu. Abu inkilai dekoruoti vaizduojant Gyvybės medį. Kiekvienas jų pasakoja savo istoriją. Vienas apie šviesius, gražius siekius – Tik aukštyn! Toks ir „Delfi“ darnaus kolektyvo, kuris labai palaiko šį projektą, šūkis – skelbiantis veržlumą, laisvę ir galimybes. Kito inkilo Gyvybės medžio pavadinimas – Vienybė težydi. Stiprios it ąžuolas tautos tradicijos suburia vieningą tautą – inkilą juosia taikūs žmonės rankose laikantys gėles, kuriuos saugo angelai“, – pasakojo ji.

I. Perveneckaitė sakė nuo idėjos iki išpildymo ramiai kurdama užtrukusi porą dienų: „Tikiuosi, parskrendantiems paukščiams bus puiki dovana juose įsikurti, o inkilus išsirinkęs žmogus bus laimingas prisijungęs prie Laisvę nešančios idėjos“.

Siųs dronus „varnėnus“ į Ukrainą

Paramos akciją „Laisvės paukščiai“ organizuoja „Pakruojo dvaras“ drauge su organizacija „Stiprūs kartu“. Pakruojo dvaras kreipiasi į visus geros valios žmones, moksleivius, organizacijas, bendruomenes, menininkus ir visuomenės veikėjus ir kviečia sukurti laisvės paukščiams inkilus, paverčiant juos savo vardiniais meno kūriniais, suteikiančiais tikėjimą Ukrainos tautai. Paramos akcija „Laisvės paukščiai“ – tai tikėjimo pavasario šviesa akcija.

Savo paruoštus, nuspalvintus inkilus akcijai galite atsiųsti/atvežti į Pakruojo dvarą, o šis juos iškels festivalio inkilų ekspozicijoje. Visus inkilus bus galima apžiūrėti tulpių ir pavasario gėlių festivalio metu Pakruojo dvare.

Daugiau kaip 1000 inkilų bus senoviškai iškelta ant 3-4 metrų karčių pavasariškai žydinčiame dvaro parke ir Obelų sode ant Kruojos upės kranto – bus sukurta didžiulė jų ekspozicija po atviru dangumi.

Kiekvienas inkilas – svarbi žinia ir tiesioginė parama Ukrainai – visus inkilus bus galima įsigyti specialiame puslapyje, o už juos surinkti pinigai bus skirti už laisvę kovojančiai Ukrainai.
Kadangi akcija rengiama pavasarį, ji truks iki balandžio pabaigos, o Lietuvos įmonės „RSI Europe“ gaminami mažieji koviniai FPV dronai pavadinti „varnėnais“.

Prisidėti prie akcijos galima trumpuoju numeriu 1409 arba pavedimu. Visa informacija pateikiama laisvespauksciai.lt.