Siekia ginti teisę reikšti nuomonę

„Mano pozicija nepasikeitė. Apie bylą negaliu kalbėti, nes vyksta posėdis, bet dėl ko aš kreipiausi į teismą, kad aš siekiu apginti savo teises, kurias įtvirtino LR Konstitucija, tai yra, teisę turėti nuomonę ir ją viešai reikšti, teisę kritikuoti valdžią ir už tai nebūti persekiojamam“, – posėdžio išvakarėse Delfi sakė jis.

„Tikiuosi laimėti, kitaip nebūčiau kreipęsis, jei būčiau nusivylęs teismų sistema. Čia yra klausimas konstitucinės normos, ar jos yra garantuojamos, ar jos tiesiog popieriuje. Manau, tie dalykai svarbūs ne tik man“, – kalbėjo V. Savukynas.

Apkaltino Vėgėlės palaikymu

Posėdyje dalyvavusi LRT etikos kontrolierė Daina Elena Andrikienė aiškiai neatsakė, ar LRT žurnalistai gali reikšti savo asmeninę nuomonę socialiniuose tinkluose. Ji kalbėjo, kad jie gali tai daryti, bet turi daryti tai atsakingai, atsižvelgdami, kaip tai įvertins visuomenė.

Pasak jos, V. Savukyno įrašas, kad ministrei ne vieta vyriausybėje, nuskambėjo itin radikaliai ir jį buvo galima įvertinti kaip raginimą keisti valdžią. Posėdyje ji taip pat aiškino, kad taip V. Savukynas išreiškė palaikymą Ignui Vėgėlei, nors V. Savukynui pateiktame sprendime toks argumentas nebuvo minėtas. D. E. Andrikienė teigė, kad šis įrašas buvo paremtas jo išankstinėmis pažiūromis. Ji sakė nerinkusi papildomos informacijos apie tai, kad V. Savukynas palaikytų I. Vėgėlę, pasak jos, tai jis išreiškė savo įraše.

V. Savukynui atstovaujantis advokatas Kęstutis Švirinas sakė šį argumentą išgirdęs tik posėdyje ir stebėjosi, kodėl jam buvo nesuteikta galimybė apsiginti.

„Mano klientas nėra Vėgėlės šalininkas ir niekada nebuvo, niekada nebuvo partijos nariu, nedalyvavo jokiuose politiniuose judėjimuose. Jis yra tas tikrasis žurnalistas, mokslininkas, su Vėgėle neturi jokio santykio, yra pilnai neutralus. Jis norėjo pasakyti, kad teisingumo ministrė kelia atsakomybę advokatui už pastarojo viešai pasakytas kalbas, dėl to mano klientas susijaudino ir norėjo pasidalinti su visuomene, ir tai labai gerai, nes viešumas, kai keliamas klausimas dėl Konstitucijos pažeidimų, yra į naudą valstybei. Jis padeda įsiklausyti institucijoms, kad dėl Konstitucijos nejuokaujama. Ir ką jis gauna, kad jei tu kritikuoji ministrę – tai tu Vėgėlės šalininkas“, – kalbėjo jis.

Prisiminė ir Ritos Miliūtės atvejį

K. Švirinas priminė ir LRT etikos kontrolierės 2013 m. atliktą tyrimą dėl žurnalistės Ritos Miliūtės įrašo feisbuke, kuriame ji rašė, kad Seimas nėra kompetentingas ir tuo atveju kontrolierė konstatavo, kad etikos kodeksas negali būti taikomas, nes žurnalistė teisėtai kritikavo. D. E. Andrikienė teigė, kad šie atvejai nesusiję.

K. Švirinas teigė pritariantis, kad R. Miliūtė tikrai nieko nepažeidė, bet kėlė klausimą, kodėl V. Savukyno atveju priimtas kitoks sprendimas. Jis taip pat kėlė klausimą, kad apskritai reikia svarstyti galimybę koreguoti LRT etikos kodeksą, jei bus nustatyta, kad jame įrašytos normos draudžia žurnalistams kritikuoti valdžią, nes tokiu atveju jos pažeidžia Konstituciją ir turi būti pašalintos.

LRT: taisyklių turi laikytis visi

LRT atstovavusi advokatė Asta Bajorienė teigė, esą naratyvas, kad ieškovo teisė išreikšti nuomonę buvo suvaržyta, yra neteisingas. Pasak jos, klausimai keli, tarp jų, ar LRT etikos kodeksas gali nustatyti ribojimus žurnalistų veiklai socialiniuose tinkluose, taip pat, ar ieškovas, t. y. V. Savukynas sudarydamas sutartį su LRT privalo kartu prisiimti ir iš to kylančias pareigas paklusti LRT organų sprendimams, bei kokias materialines teisines pasekmes ieškovui sukėlė sprendimai.

Ji atkreipė dėmesį, kad LRT etikos kodekso turinys yra nulemtas ypatingo nacionalinio transliuotojo statuso ir turi užtvirtinti esminių normų laikymąsi ir pasitikėjimą LRT, kad žmonės ją suvoktų kaip nešališką.

„Ne vakar suvokta, kad socialiniai tinklai yra tik dar viena medija. LRT žurnalistai, ypač LRT veidai, veikdami ir savo asmeninėje erdvėje turi įtaką LRT. Žmogaus informacijos priėmimas neveikia taip, kad ekrane Savukynas kalba kaip LRT, o kai kalba feisbuke, tai kaip žmogus. Dėl tos priežasties, kad žmogų priima kaip visumą, jis priima jį kaip LRT poziciją išsakantį žmogų. Dėl to LRT etikos normos taikomos ir socialiniuose tinkluose, kaip ir kitur Europoje, pavyzdžiui, BBC net patiktukų paspaudimas ar dalinimasis draudžiamas“, – kalbėjo ji.

A. Bajorienė kėlė klausimą, kodėl V. Savukynas to paties klausimo, kurį iškėlė feisbuke, negalėjo nagrinėti dirbdamas įprastą žurnalistinį darbą, parengdamas laidą, pakviesdamas abi puses ir leisdamas žmonėms patiems susidaryti nuomonę. Ji svarstė, ar po tokio įrašo parengti temą šiuo klausimu dar būtų įmanoma ir kaip jaustųsi, pavyzdžiui, į tokią laidą pakviesta ministrė.

Advokatė teigė, kad keliamas klausimas, ar LRT sutartimis su ieškovu nepažeidžia jo teisės kritikuoti valdžią, jai atrodo keistas.

„Ar ateidamas į darbą ir sutikdamas laikytis taisyklių, suvaržote save? Žinoma. Ar tai neteisėta? Ne. Juk darote tai savo noru. Taisyklės vienodos visiems, kada taisyklės ima netikti, kai jos nebepatinka dėl kažkokių priežasčių“, – kalbėjo ji.

Baigiamosios kalbos įvyks vasario 9 d., 9.30 val.