Naujienų portalas „Delfi“ prie šio žingsnio judėjo palaipsniui. Spalį Lietuvos naujienų portalai, priklausantys Interneto žiniasklaidos asociacijai – „Delfi“, „15min.lt“, „Lrytas.lt“, „Madeinvilnius.lt“, „ve.lt“ – visiškai išjungė galimybę komentuoti prie publikacijų apie skiepus.

Kaip tada komentavo „Delfi“ direktorius Vytautas Benokraitis, toks sprendimas buvo reikalingas, kad interneto žiniasklaida netaptų erdve plisti skiepų priešininkų informacijai.

„Naujienų portaluose galime užkirsti kelią plisti mokslu ir medicina nepagrįstai informacijai, kurios prisiskaitę žmonės nebeskuba skiepytis – tai ir padarėme. Tik atsakingai skiepijantis galime sustabdyti viruso plitimą“, – pabrėžė V. Benokraitis.

Vytautas Benokraitis

Nuo lapkričio vidurio anoniminių komentarų galimybė buvo išjungta prie portalo „Delfi“ aktualijų straipsnių – juos gali komentuoti tik registruoti vartotojai. Dabar, kaip ir buvo planuota, tokia komentavimo tvarka pradeda galioti visame portale.

Kaip pastebėjo naujienų portalus „Delfi“ valdančios žiniasklaidos grupės „Ekspress Grupp“ įkūrėjas ir pagrindinis akcininkas Hansas H. Luikas, pandemijos metu ėmė plisti ne tik dezinformacija ir propaganda, tačiau ir dezinformacijos bei propagandos kampanijos, kurios neproporcingai iškreipia laisvą viešosios nuomonės raišką.

„Galimybė viešai ir nevaržomai reikšti savo įsitikinimus ir nuomonę mums yra absoliuti vertybė, mūsų žiniasklaidos grupė pagrindine savo misija yra pasirinkusi tarnavimą demokratijai“, – teigė jis.

„Delfi“ direktorius V. Benokraitis užtikrino, kad ir po pokyčių „Delfi“ toliau moderuos komentarus, naudos technologines priemones, kad portale vyktų kokybiškos diskusijos.

Pasak „Delfi“ l.e.p. Vyr. redaktoriaus Kęstučio Cemnolonskio, prie aktualijų straipsnių palikta galimybė komentuoti tik registruotiems vartotojams parodė, kad einama teisinga kryptimi – žmonės toliau aktyviai dalinosi savo nuomonėmis, įsitraukė į diskusijas, tačiau tapo kur kas paprasčiau suvaldyti melagingos informacijos plitimą ar neapykantos skatinimą.

„Tie, kurie nori pasidalinti su visuomene svarbia informacija, bet turi priežasčių viešai neatskleisti savo tapatybės, visada gali kreiptis į „Delfi“ redakciją – žurnalistai, įsitikinę informacijos patikimumu, yra įsipareigoję užtikrinti savo šaltinių konfidencialumą“, – sako jis.

Švari informacinė aplinka daro įtaką ir atskiro asmens, ir visuomenės gerai savijautai. Kaip „Delfi“ yra sakęs psichologas Gediminas Navaitis, bet kokie veiksmai, ardantys bendrumą, ardo ir mūsų laimę: „Todėl visas internete išpilamas purvas yra diversija prieš laimingesnę Lietuvą. Nerašykite kvailų komentarų, o dar geriau – jų ir neskaitykite.“

Skaitomiausias kiekvieną dieną naujienų portalas „Delfi“ su visa eile teminių kanalų, skirtų įvairioms auditorijoms ir skelbimų portalas „Alio.lt“ nuo 2007 m. priklauso Estijos žiniasklaidos grupei „Ekspress Grupp“. Tai žiniasklaidos grupė, plėtojanti internetinės žiniasklaidos, leidybos ir laikraščių verslą Baltijos šalyse. „Ekspress Grupp“ Lietuvoje taip pat priklauso ir reklamos paslaugų internete bendrovė „Digital Matter“.