Peržiūrėkite, įvertinkite ir, jei reikia, pakeiskite savo komandos procesus bei modelius

Laiko patikrintų darbo procesų ilgai nekeičiame dėl jų veiksmingumo, tačiau tam tikros situacijos išstumia iš komforto zonos ir priverčia tai padaryti. Vienas iš dabartinės situacijos Lietuvoje iššūkių – nuotolinis darbas iš namų, visai šeimai dalinantis darbo, pramogų ir mokslo zonas. M. Laukaitė sako, kad dar neprasidėjus karantinui „Wix.com“ komandų viduje jau vyko pasiruošimas – keletą dienų buvo testuojama, ar visiems darbuotojams veikia technologiniai nuotolinio darbo įrankiai, komandos buvo siunčiamos dienai darbui iš namų. Ji priduria, kad ne vienam teko prisiminti ar išmokti, kaip prisijungti prie vidinio tinklo iš išorės.

Kiekvienam vadovui šiuo etapu svarbu suprasti ir įsivertinti darbo procesus, norint užtikrinti sklandų darbą iš namų. Išsiaiškinkite savo komandos technines ir asmenines galimybes bei poreikius: galbūt virtualius susitikimus reikia daryti dažniau, ar visi darbuotojai turi vaizdo kamerą, kokia platforma būtų tinkamiausia vidiniams susirašinėjimams?

M. Laukaitė priduria, kad vaizdo skambučiai pasiteisina labiau nei paprastieji – žmonės susikaupia, nedaro kelių darbų vienu metu, vaizdas padeda nepertraukinėjant tęsti diskusiją.

Stenkitės ne tik klausytis, bet ir suprasti bei išgirsti savo komandą

Būtinai pasirūpinkite pažeidžiamiausiais savo darbuotojais, kuriems šiuo metu pagalbos reikia labiausiai – galbūt dalis jų negali dirbti iš namų, todėl reikėtų pagalvoti apie galimybę sudaryti saugias sąlygas darbui biure arba kitoje vietoje. M. Laukaitė teigia, kad turintys mažamečių vaikų dažnai susiduria su įvairiausiais kasdieniniais trukdžiais, todėl svarbu planuoti ne tik darbus, bet ir atsižvelgti į šeimos poreikius bei planuoti laiką visiems kartu. Ji priduria, kad į darbuotojus su mažais vaikais įmonė žiūri lanksčiai, todėl kiekvienas gali atitinkamai planuotis savo darbo laiką.

Jei komandos narių artimoje aplinkoje yra rizikos grupėje esančių žmonių, skirkite jiems papildomai dėmesio – išklausykite ir paremkite. „Wix.com“ vadovė sako, kad jų įmonėje žmogiškumas yra labai didelė vertybė, todėl apie tai galvoja pirmiausiai. Vadovo darbas – ne tik sustyguoti visus darbo procesus, bet ir nuraminti savo darbuotojus, kitu atveju – efektyvų darbą užtikrinti bus sunku. Dėl to įmonė šiuo metu ieško, kaip nuotoliniu būdu pagelbėti kolegoms ir jų šeimoms psichologiškai – organizuoja paskaitas suaugusiems apie streso valdymą pasikeitusiomis gyvenimo aplinkybėmis bei paskaitą apie tai, kaip karantiną pristatyti vaikams ir jiems padėti priprasti prie būtinybės likti namie bei rasti veiklos šiuo neįprastu etapu.

Monika Laukaitė, „Wix.com“ Lietuvos padalinio vadovė

Įvertinkite komandos darbo plano statusą

Pagalvokite, kokius darbus komanda gali nesunkiai įgyvendinti nuotoliniu būdu, o kurioms užduotims yra būtinas gyvas bendravimas ar išėjimas iš namų?

Šis laikotarpis yra gera proga prisiminti visus iki šiol atidėliotus darbus, kuriems atlikti paprasčiausiai trūko laiko dėl intensyvios darbotvarkės ir nuolatinio skubėjimo. Dažniausiai ne iš karto pavyksta iš tokio ritmo pereiti prie sėslesnio, tačiau priimkite tai kaip galimybę, o grįžus į darbą pamatysite, kiek atsilaisvino vietos naujiems darbams ir projektams.

Planuokite darbus iš anksto

Kolegoms nematant vienas kito ir nebūnant šalia, atsiranda pavojus įprastinių darbo procesų strigimui. Gali išlįsti tokios grėsmės, kaip terminų nesilaikymas, dažniau daromos klaidos, pasyvesni sprendimai.

Vienas iš pasiūlymų – virtualios darbotvarkės sukūrimas, kurioje matytųsi, kokį darbą šiuo metu darbuotojas atlieka, kokiomis valandomis jis bus pasiekiamas, kaip atrodo visa jo diena – tai leis daug lengviau valdyti darbo procesus bei padidinti darbuotojų efektyvumą.

„Wix.com“ vadovė teigia, kad su kolegomis nutarė savaitinius susitikimus pakeisti į kasdieninius – kiekvieną rytą prie kavos aptariami darbai.

Galvokite kūrybiškai

Būtent tokiose sudėtingose ir nestandartinėse situacijose gimsta įdomiausios, geriausios ir unikaliausios idėjos. Belieka nebijoti prie problemos prieiti drąsiai ir originaliai. Jeigu jums gimsta geniali idėja – būtinai ja pasidalykite su kolegomis. Taip pat nepamirškite papasakoti, jei pavyko kūrybiškai išspręsti probleminę situaciją – tai leis paspartinti darbo procesus.

Nebijokite eksperimentuoti – panaudokite šį laikotarpį netikėčiausių idėjų įgyvendinimui, o svarbiausia, nebijokite daryti klaidų ir sparčiai iš jų mokytis.