aA
Lenkijos antikomunistinio judėjimo ikona Lechas Walesa mano, kad Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš Europos Sąjungos atveju Vokietija turėtų imtis vadovaujančio vaidmens smarkiai reformuotoje arba visiškai pertvarkytoje Bendrijoje.
L. Walesa: po galimo „Brexit“ Vokietija turėtų imtis vadovaujančio vaidmens ES
© Vida Press

A. Walesa tai pareiškė viešosios nuomonėms apklausoms rodant, kad Britanijoje „Brexit“ šalininkų stovykla didina atotrūkį nuo savo oponentų prieš birželio 23 dieną vyksiantį referendumą dėl tolesnės šalies narystės ES.

„Visų pirma, Vokietija turi pasverti, kas būtų geriau (ES) vystymuisi: ar mes kuriame visiškai naują organizaciją... ar sutvarkome senąją ES?“ – sakė A.Walesa naujienų agentūrai AFP Gdanske, kuriame devintajame dešimtmetyje užgimė antikomunistinis „Solidarumo“ judėjimas.

„Tai turi nuspręsti vokiečiai, nes jie yra lyderiai, ir jie taip pat turi nuspręsti, su kuo jie nori kurti“ naująją ES, pridūrė jis.

L.Walesa – Nobelio taikos premijos laureatas, 1989 metais susiderėjęs, kad Lenkijos komunistinis režimas be kraujo praliejimo pasitrauktų iš valdžios, o vėliau dirbęs šalies prezidento poste, sakė, kad Vokietija kartu su savo ES partnerėmis Prancūzija bei Italija „turėtų parengti nepaprastosios padėties scenarijų, kurį būtų galima pradėti įgyvendinti praėjus 15 minučių po ES subyrėjimo“.

„Kai dabartinė Europos Sąjunga subyrės, turės būti sukurta nauja sąjunga, tačiau ji turėtų būti kur kas geriau apgalvota, kad būtų išvengta problemų, su kuriomis susiduriame dabar“, – sakė L.Walesa.

„Visi norintieji gali prisijungti, o tie, kas nenori, gali tiesiog pasakyti: „Ačiū, ne“, – sakė eksprezidentas.

72 metų lenkų valstybininkas veteranas mano, kad 28-ių valstybių bloką krizė ištiko dėl to, kad stinga bendrų vertybių.

Europa, ši europinė konstrukcija neturi pamatų. Atsisakėme krikščionybės, atsisakėme tokių ideologijų kaip komunizmas, ir dabar nieko neliko. Ko galime tikėtis iš visuomenių, kai visos jos turi skirtingus pamatus?“ – sakė A. Walesa.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.