aA
Sostinės „Amatininkų užeigos“ virėjas Juozas Venckus – vėl baimės spąstuose. Vyras su siaubu prisimena, kai prieš beveik dvejus metus į restoraną paryčiais užsukęs girtas prezidento Algirdo Brazausko asmens sargybinis Jonas Paulikas į jį paleido septynis šūvius. Dabar J.Paulikas reikalauja, kad ginklas ir šaudmenys jam būtų grąžinti. O penkiasdešimties metų J.Venckus nuolat jaučia baimę, jog kas nors gali su juo susidoroti.
Juozas Venckus
Juozas Venckus
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

„Neturiu tiek daug pinigų ir dvasinių jėgų, kad galėčiau toliau kovoti už teisybę. Juk teisėjas nutarė, kad patologinis apsaugininko girtumas ir medikų diagnozuotas paranoidinio tipo asmenybės sutrikimas ir adaptacijos sutrikimas su mišria nerimo ir depresijos reakcija – lengvinančios aplinkybės. O jeigu aš, būdamas girtas, būčiau pašaudęs? Jau seniai barščius virčiau Pravieniškių pataisos namuose“, – liūdnu balsu „Lietuvos ryto“ priedo „Gyvenimo būdas“ žurnalistę patikino apsaugininko medžiotas virėjas, taip ir neišgirdęs iš jo net atsiprašymo.

Kaip šeštadienį rašoma laikraštyje, net ir po incidento nenustojo dirbti naktimis, nes yra pripratęs prie naktinio režimo.

DELFI primena, kad girtas į virėją sostinės „Amatininkų užeigoje“ šaudęs buvęs prezidento apsaugininkas J. Paulikas išvengė baudžiamosios atsakomybės – prokuratūra nutraukė jam iškeltą baudžiamąją bylą. Tačiau sostinės policija nusprendė iš buvusio Vadovybės apsaugos departamento (VAD) majoro konfiskuoti pistoletą ir dvi apkabas su 30 šovinių. J. Paulikas su tuo nesutinka ir reikalauja, kad ginklas ir šaudmenys būtų jam grąžinti.

Teismas šią bylą nagrinės rugsėjį. Savo skunde J. Paulikas nurodė, kad esą policija jam nepagrįstai skyrė griežčiausią sankciją – ginklo ir šaudmenų konfiskavimą. Buvęs prezidento apsaugininkas mano, kad policija turėjo atsižvelgti į jo gerą charakteristiką ir skirti sankcijoje numatytą baudą.

Jonas Paulikas
Jonas Paulikas
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

Užpraėjusių metų rugpjūčio 15-ąją J. Paulikas buvo pristatytas į Vilniaus policiją, nes būdamas neblaivus „Amatininkų užeigoje“ susiginčijo su kavinės personalu. Į maitinimo įstaigos virtuvę įsiveržęs majoras esą net septynis kartus iš ginklo „Sig Sauer“ šovė į virėją J. Venckų.

Įsisiautėjusį lankytoją bandė apraminti kavinės darbuotojai, tačiau nepavyko. Jie iškvietė policiją. Tuometiniam VAD pareigūnui nustatytas sunkus girtumo laipsnis – daugiau nei 3,6 promilės alkoholio.

J. Venckus yra pasakojęs, kad į jį dabar jau buvęs VAD apsaugininkas paleido šešis šūvius, tačiau nė karto nepataikė.

„Kai jis įsiveržė į virtuvę, viena darbuotoja jam pasakė, kad pašaliniams čia vaikščioti draudžiama, - žurnalistams yra pasakojęs J. Venckus. – Tada jis išsitraukė pistoletą ir ėmė mane vaikytis. Jis liepė pakelti rankas ir gultis. Supratau, kad jeigu atsigulsiu, daugiau neatsikelsiu“.

Virėjas teigė lig šiol negalįs pamiršti jo įsakymų: gultis, klauptis ir t.t. Jis įsitikinęs, kad J. Paulikas iš pistoleto nepataikė tik todėl, kad buvo per daug girtas. „Žinojau, kur pasislėpti", - sakė virėjas.

Po incidento J. Paulikas buvo atleistas iš VAD, tačiau su tuo jis nesutiko ir teismų prašė grąžinti atgal į darbą. Jo skundas buvo atmestas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.