Virtuvė – namų širdis

IKEA interjero dizainerė pataria, į ką atkreipti dėmesį renkantis buitinę techniką.

„Rinkdamiesi buitinę techniką, visų pirma pagalvokite, ką veikiate savo virtuvėje ir kaip joje judate. Virtuvė bus kur kas patogesnė, jei suskirstysite ją funkcinėmis zonomis: produktų laikymo, plovimo ir valgio ruošimo.

Jei to neapgalvosite iš anksto, galiausiai turėsite nepraktišką virtuvę, kurioje, užuot maloniai dirbus, vyraus chaosas“, – teigia IKEA interjero dizaino skyriaus vadovė Eglė Čyvė.

Svarbiausia taisyklė planuojant virtuvę yra vadinamasis funkcinis trikampis: viryklė, plautuvė ir šaldytuvas turėtų būti išdėstyti pakankamai arti, idealiu atveju – per kelis žingsnius vienas kito.

Jei spintelės ir buitiniai prietaisai virtuvėje bus įrengti priešais, interjero dizainerė pataria įsitikinti, kad tarp jų lieka pakankamai erdvės durelėms varstyti ir praeiti.

Viryklė, plautuvas ir stalviršis turi būti greta

Įprastai virtuvinės spintelės derinamos prie buitinės technikos, tad apie pastarąją reikėtų galvoti pirmajame virtuvės planavimo etape.

Naudinga pasitikrinti, ar virtuvėje viskas tilps, o varstomos durelės ar darinėjami stalčiai niekur neklius. Tai padaryti galima ir virtualiai, naudojantis nemokama IKEA virtuvės planavimo programa internete.

„Galite rinktis atskirai pastatomą buitinę techniką, išsiskiriančią dizainu, arba įmontuojamąją, kurią lengva paslėpti už virtuvinių fasadų. Su įmontuojamąja technika virtuvės interjeras atrodys vientisas ir tvarkingas, tad toks sprendimas ypač parankus mažose erdvėse.

Planuodami naują virtuvę ar pokyčius senojoje su IKEA, pirkėjai gali čia pat priderinti buitinę techniką prie pasirinktų baldų ir atvirkščiai“, – pasakoja E. Čyvė.

Renkamės šaldytuvą

Šaldytuvas yra prietaisas, be kurio neapsieitų nė viena virtuvė, todėl labai svarbu išsirinkti tinkamą. Be išvaizdos, būtina atkreipti dėmesį ir į jo energijos efektyvumo klasę, montavimo ypatybes, namiškių poreikius bei daugybę kitų dalykų.

„Šaldytuvas – daugiausia elektros energijos vartojantis namų prietaisas. Taigi pasirinkus aukštesnę energijos efektyvumo klasę, galima ženkliai sumažinti sąskaitas už elektrą. Šaldytuvų energijos efektyvumo klasė žymima raidėmis nuo G iki A (nuo žemiausios iki aukščiausios)“, – tvirtina E. Čyvė.

Nedidelei erdvei galima rasti itin mažų šaldytuvų su šaldikliais

Kalbant apie šaldytuvo dydį, jį lemia tai, kiek maisto produktų norėsite laikyti, kokio dydžio yra jūsų šeima ir kiek vietos turite virtuvėje – svarbu įvertinti ir patalpos plotį, ir aukštį. Nedidelei erdvei galima rasti itin mažų šaldytuvų su šaldikliais.

„Šaldytuvą reikėtų montuoti toliau nuo karščio šaltinių, palikti pakankamai vietos vėdinimui ir durelių varstymui. Jei dažnai naudojate šaldiklį, rinkitės modelius su didesne šaldymo kamera.

Ir priešingai – jei labiau mėgstate šviežius produktus nei užšaldytus, ieškokite šaldytuvo, turinčio daugiau vietos jiems. Kai kurie modeliai turi vėdinimo sistemą, atskirai reguliuojančią šaldytuvo ir šaldiklio drėgmę bei temperatūrą ir kartu neleidžiančią maisto kvapams susimaišyti“, – sako E. Čyvė.

Renkamės kaitlentę

Kaitlentės pasirinkimas priklauso nuo to, kaip dažnai ją naudosite. Kai kam gali pakakti kilnojamosios kaitlentės su viena kaitviete (IKEA tokia kainuoja vos 39,99 Eur), kitiems norisi modernios indukcinės, dujinės ar stiklo keramikos kaitlentės.

Gal jums pakanka mažos kaitlentės?

Svarbu įvertinti ir tai, kiek patiekalų įprastai gaminate vienu metu. Jei virtuvė maža arba vienu metu gaminate nedaug, lengvai išsiversite ir su dviejų kaitviečių kaitlente.

„Indukcinės kaitlentės greičiau įkaista ir yra kur kas taupesnės lyginant su kitomis, nes jų šiluma perduodama tiesiai į maisto ruošimo indo dugną. Stiklo keramikos kaitlentes lengva ir patogu naudoti.

Kai kurios iš jų net turi prie puodų ar keptuvių dydžio prisitaikančias katvietes. Dujinės kaitlentės atrodo profesionaliau ir leidžia patogiau reguliuoti temperatūrą. Jos idealiai tinka, kai reikia greitai apkepti ar paskrudinti maistą“, – sako E. Čyvė.

Skiriasi ir techninės kaitlenčių funkcijos. Pavyzdžiui, kai kurios kaitlentės turi apsauginį užraktą, kuris praverčia valant arba jei namuose yra vaikų. Kitos – automatinę išjungimo funkciją, kuri išjungia kaitlentę, kai ruošiamas maistas išbėga per kraštus ir užlieja valdymo skydelį.

Renkamės orkaitę

Renkantis orkaitę, E. Čyvė pataria atkreipti dėmesį į kelis dalykus:

Funkcijos. Kokius patiekalus įprastai kepate orkaitėje ir kaip dažnai ją naudojate? IKEA orkaičių pasirinkimas didžiulis: nuo visai paprastų modelių, kainuojančių vos 129 Eur, iki labai šiuolaikiškų su pačiomis įvairiausiomis funkcijomis.

Dydis. Kokiam kiekiui žmonių gaminate? Orkaitės pasirinkimą gali lemti ir jos dydis, o šis priklauso nuo to, kiek daug ketinate kepti vienu metu.

Orkaitės pasirinkimą gali lemti ir jos dydis

Stilius. Pagalvokite, kokio stiliaus orkaitė labiau tiktų jūsų virtuvėje – tradicinė ar moderni.

Bene populiariausias pasirinkimas – konvekcinės orkaitės. Orkaitėje su priverstine oro cirkuliacija (konvekcija) karštas oras paskirstomas tolygiai, todėl galima kepti kelis patiekalus vienu metu ir nesibaiminti, kad jų skonis ar kvapas nukentės.

Orkaitės su pirolizės – arba savaiminio valymo – funkcija veikia panašiai į konvekcines, tik jas valyti kur kas paprasčiau. Tokios orkaitės sudegina riebalus ir nešvarumus iki pelenų – lieka tik sušluostyti.

Taip pat yra garinių orkaičių, skirtų siekiantiems maitintis sveikiau. Garų ir karšto oro derinys užtikrina tinkamą drėgmės ir šilumos lygį, todėl ruošiamas patiekalas išlieka minkštas ir drėgnas viduje, o iš išorės gražiai apskrunda, tampa traškus.

Skirtingos orkaitės gali turėti įvairių papildomų funkcijų: įtaisytą maisto termometrą, keptuvo (grilio) funkciją, kepinių programą, pašildymo funkciją, duonos ir picos kepimo programą, greito įkaitimo funkciją ir pan. Jei namuose yra vaikų, verta rinktis orkaitę su specialiu durelių užraktu.

Renkamės gartraukį

Rinkdamiesi gartraukį, apgalvokite jo dydį – kad veiktų tinkamai, jis turi būti ne siauresnis už jūsų turimą kaitlentę. Žinoma, svarbu prisiminti, kad gartraukis ne tik valo orą virtuvėje, bet ir yra interjero dalis. Jų esama sieninių ir lubinių, o kurį rinktis, lemia virtuvės išdėstymas.

„Žmonės dažniau renkasi sieninius gartraukius. Kadangi šis prietaisas yra svarbi virtuvės detalė, reikėtų apgalvoti, kokio labiau norisi – pranykstančio virtuvės interjere ar kaip tik išskirtinio.

Gartraukis ne tik valo orą virtuvėje, bet ir yra interjero dalis

Rinktis tikrai yra iš ko: gartraukiai su stiklo apdaila atrodo itin lengvi, griežtų ir tiesių linijų modeliai idealiai tinka minimalistinio ir modernaus dizaino virtuvėse, o užapvalinti – tradiciniame interjere.

IKEA sieniniai gartraukiai skiriasi forma, dydžiu ir apdaila, tad be vargo išsirinksite sau tinkamą. Be to, jie skiriasi ir funkciškai – vieni gali pasigirti reguliuojamais greičiais, kiti – įmontuotu apšvietimu“, – sako E. Čyvė.

Siekiantiems vientiso, neperkrauto virtuvės vaizdo interjero dizainerė pataria rinktis įmontuojamąjį gartraukį. Toks gartraukis gali tapti jūsų indaujos ar kitos spintelės dalimi ir dailiai įsilieti į bendrą interjerą.

Nestandartinio tipo virtuvėse, pavyzdžiui, turinčiose virtuvinę salą, gartraukį galima įrengti ir virš jos. Tuomet reikėtų ieškoti lubinių modelių.

Daugumą IKEA gartraukių paprasta prijungti prie namo ventiliacijos sistemos. Tačiau jei tokios galimybės nėra, rinkitės modelius su kvapus šalinančiais filtrais. Tinkamai prižiūrimi ir valomi virtuvės prietaisai tarnaus ilgai ir patikimai.

Tiek planuojant virtuvę nuo nulio, tiek ją atnaujinant – pravers nemokamas skaitmeninis IKEA planuoklis. Neišėjus iš namų, tiesiog kompiuterio ekrane galima pasirinkti sprendimus, juos išbandyti virtualiai, susiskaičiuoti biudžetą ir palyginti kelis variantus tarpusavyje.

Užsakymo nr.: PT_86939569