Vasara arčiau tavęs

Kol lietuviški vaismedžiai dar tik puošiasi pirmaisiais žiedais, šiltuosiuose kraštuose saulė jau sunokino pirmuosius šviežio derliaus vaisius. Iš Maroko, Irano, Ispanijos ar netgi Panamos bei Kosta Rikos atkeliavę arbūzai, anot prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Vaidos Budrienės, vos pasirodę sulaukia didelio pirkėjų susidomėjimo.

„Šiltasis metų sezonas neįsivaizduojamas be šio nuostabaus skonio vaisiaus. Jau pačioje sezono pradžioje arbūzai atsiduria pirkėjų krepšeliuose – jų pardavimai išauga iki 10 kartų, lyginant su žiemos mėnesiais. Vis tik arbūzų pardavimų pikas laukia karščiausiais metų mėnesiais – liepą ir rugpjūtį“, – sako V. Budrienė.

Ne tik atgaivai, bet ir gerai savijautai

Nors įprastai gabalėliu sultingo arbūzo mėgaujamės norėdami atsigaivinti, šis vaisius – dar ir naudingas organizmui. Jame gausu maistinių medžiagų, vitaminų ir mineralų, o kalorijų – visai nedaug. Maždaug 92 proc. arbūzo sudaro vanduo, tad drąsiai mėgautis jais gali ir akylai prižiūrintys savo kūno linijas.

Arbūzai itin vertinami dėl juose esančių antioksidantų bei vitamino C, reikalingo kolageno gamybai. Arbūzų minkštimas bei sultys nuo seno naudojamos odos atjauninimo procedūrose, įvairioms veido bei plaukų kaukėms gaminti, tad šis vaisius puikiai tinka ir grožiui puoselėti.

Įvairūs tyrimai rodo, kad organizmui visapusiškai naudingi arbūzai gali padėti sumažinti nutukimo, diabeto ir širdies ligų riziką. Pamilti arbūzus vertėtų ir tiems, kurie aktyviai gyvena, nori nepritrūkti energijos. Šiuose vaisiuose yra raumenų skausmą mažinančios ir atsistatyti po fizinio krūvio padedančios amino rūgšties L-citrulino, taip pat judėjimui svarbaus cholino. O gerai kraujotakai ir širdies ligų prevencijai svarbaus likopeno arbūzuose yra daugiau, nei daugumoje kitų vaisių bei daržovių.

Tinka ne tik desertams

Nors esame įpratę valgyti vienus, iš tolimiausių šiltųjų kraštų atvykę arbūzai puikiai dera su pačiais įvairiausiais, kartais labai netikėtais produktais. Štai Meksikoje juos įprasta ragauti pagardintus aitriaisiais pipirais, o Artimuosiuose Rytuose patiekti kartu su sūriais.

Mėgstantys kulinarinius eksperimentus, idėjų tikrai nepritrūks, mat sultinguosius arbūzus galima kepti grilyje ir net sūdyti, iš trintų arbūzų sėklų gaminti troškulį puikiai numalšinantį arbūzų „pieną“, o iš jų žievės – skanius cukatus užkandžiui.

Dar nepasiryžusiems leistis į drąsiausius eksperimentus, tačiau ieškantiems įdomių skonių derinių, tikrai verta namuose pasigaminti itin lengvai paruošiamas, tačiau gaivias, skanias ir sveikas salotas, kurioms prireiks vos 3 pagrindinių ingredientų – saldaus ir sultingo arbūzo, fetos sūrio bei mėtų.

Arbūzų ir fetos salotos su mėtų padažu

Salotų pagrindą pasiruošite labai paprastai – supjaustykite arbūzą kąsnio dydžio gabaliukais, sudėkite į lėkštę ir pasmulkinkite fetos sūrio. Jei skubate – ant viršaus paberkite smulkintų mėtos lapelių ir išspauskite šiek tiek citrinų sulčių, pagardinkite šlakeliu aliejaus.

Jei turite kelias laisvas papildomas minutes, iš mėtų pasigaminkite gardų padažą. Į vieną valgomąjį šaukštą skysto medaus įpilkite šlakelį aliejaus, sudėkite saują smulkintų mėtų, išspauskite šiek tiek apelsinų bei citrinų sulčių, pagardinkite žiupsneliu druskos. Viską gerai išmaišykite ir pagardinkite padažu arbūzų bei fetos salotas.