• Psichologinė savijauta
  • Grožis
  • Šeimos sveikata
  • Imunitetas

Vaistininkas Domantas Paulauskas iš gausybės magnio teikiamų naudų ir atliekamų funkcijų atrinko keletą svabiausių:


„Papildomai vartoti magnį naudinga sergant širdies ir kraujagyslių ligomis: išemine širdies liga, ateroskleroze, hipertenzija, patyrus miokardo infarktą, sutrikus širdies ritmui, sergant cukriniu diabetu, migrena. Todėl, kaip matome, jis atlieka gyvybei reikalingas funkcijas, nors žmogaus kūne jo yra tik apie 25 gramus“, – priduria specialistas.

Kaip aiškina vaistininkas, magnio trūkumą gali lemti nevisavertė mityba, alkoholizmas ar nesaikingas alkoholio vartojimas, nekontroliuojamas cukrinis diabetas, amžius, per didelis kofeino vartojimas, viduriavimas, kalcio preparatai, nėštumas, hormonų terapija, tam tikrų vaistų vartojimas ir kt.

„Vienas dažniausiai žmonėms žinomų magnio deficito simptomų yra raumenų mėšlungis, nevalingi raumenų spazmai, kurie gali būti ne tik kojų, rankos raumenų, tačiau ir veido srities, pavyzdžiui, vokų. Taip pat galime pajusti padidėjusį nervingumą, depresiją, baimę, galvos skausmus, miego sutrikimus, moterys – skausmingas mėnesines“, – aiškina vaistininkas.

Svarbu atsiminti ir tai, kad kaip ir kiekvienas mikroelementas, taip ir magnis, turi savo paros normą, kurią derėtų užtikrinti. Vaistininkas pasakoja, kad magnio paros dozė yra svyruojanti, priklausomai nuo amžiaus ir lyties, žmogaus gyvenimo būdo.

„Standartinė 100 proc. paros dozė yra 375 mg. Tačiau dažnai vyrams reikia jo daugiau, moterims kartais mažiau, todėl dozė gali svyruoti nuo 300–420 mg per parą. Magnio poreikis didėja nėštumo, žindymo laikotarpiu ar intensyviai sportuojant, daug prakaituojant karštomis dienomis, besitęsiant ilgalaikiam viduriavimui. Vaikams dozės yra mažesnės, tačiau kartais ir jie susiduria su magnio trūkumu“, – sako D. Paulauskas.

Domantas Paulauskas

Trūkstant magnio – reikia daugiau baltymų kupino maisto

Vaistininkas atkreipia dėmesį, kad žmogaus organizmas pats negali pasigaminti jam reikiamo magnio kiekio, todėl jo turi gauti su maistu. Tad tai yra viena iš priežasčių, kodėl kiekvienas iš mūsų turėtų laikytis visavertės mitybos principų.

„Pajutus magnio trūkumo simptomus, pirmiausia reikia peržvelgti savo mitybą bei gyvenimo būdą. Taip pat pasitikrinti, ar į savo mitybą esame įtraukę daug magnio turinčių žalialapių augalų: kopūstų, špinatų, rūgštynių, krapų, petražolių ir kt. Be to, nepamiršti duonos, sėlenų, žirnių, kruopų, žuvies, krevečių bei riešutų.

Yra atlikta keletas tyrimų, rodančių, kad magnio pasisavinimas priklauso nuo baltymų kiekio maiste: kuo daugiau baltymų suvartojama, tuo lengviau pasisavinamas šis cheminis elementas, tad nors mėsoje bei pieno gaminiuose magnio nedaug, iš jų jis gerai pasisavinamas“, – teigia D. Paulauskas.

Asociatyvi nuotr.

Vis dėlto, ne visiems žmonėms pavyksta užtikrinti reikiamą kiekį natūraliu būdu, t. y. suvartojami maisto produktai neatitinka visavertės mitybos principų arba yra nemaistingi ir reikiamos magnio dozės organizme neužtikrina. Tokiais atvejais neretai gelbsti įvairūs papildai ir vaistai.

„Lietuvoje registruota įvairių formų nereceptinių magnio vaistinių preparatų, kas reiškia, jog žmogus juos gali įsigyti pats, be gydytojo paskirto recepto, dažnai pasikonsultavęs su farmacijos specialistu vaistinėje. Maisto papildų su magniu galima įsigyti ne tik vaistinėse, tačiau prekybos centruose, parduotuvėse, internetinėje erdvėje ir t.t. Kalbant apie formas, tai kiekvienas ras sau mėgstamą – nuo šnypščiančios tabletės, geriamojo tirpalo iki miltelių ar pailginto atpalaidavimo tablečių.

Skaitydami produktų etiketes, pastebėsite, kad magnis gali būti įvairių cheminių formų: magnio oksidas, karbonatas, citratas ir t.t Magnio forma produkte gali lemti jo biologinį pasisavinimą, todėl dažniausiai rekomenduojama rinktis pidolato, laktato, citrato, orotato, asparaginato formose. Tačiau yra individualių situacijų, kurias geriausia būtų pasitarti su vaistininku individualiai“, – sako jis.

Kaip nurodo vaistininkas, dažniausiai pasitaikantis magnio padauginimo ar netinkamo vartojimo simptomas – viduriavimas ar išmatų suminkštėjimas.

„Tiesa, yra pacientų, kuriems tai yra pageidautinas poveikis, todėl jie kartais vartoja magnį didesnėmis dozėmis ir nevalgę. O apskritai, jei inkstų veikla normali, perdozuoti magnio sunkoka, tačiau taip įvykus galėtų pasireikšti pykinimas, vėmimas, šlapimo susilaikymas, poveikis širdies sistemai ir kita“, – teigia D. Paulauskas.

Vartoja preparatus ne pagal paskirtį

Paklaustas, ką rodo vaistininko praktika ir kokiais atvejais žmonės dažniausiai kreipiasi ieškodami magnio, šis pasakoja, kad gyventojai savo nuožiūra linkę vartoti magnio ar kalio maisto papildus tada, kai jaučia tam tikrus simptomus, ir tai daro užuot skubėję pas gydytoją ir išsiaiškinę negalavimų priežastis. Vis dėlto, jis pabrėžia, kad norint vartoti magnį, išties pakanka vaistininko konsultacijos, todėl vizitas pas gydytoją ne visais atvejais yra būtinas: „Dažnai užtenka ir vaistininko konsultacijos, tuo labiau, kad magnis tikrai nemažai pažįstamas daugeliui žmonių“.

Vis dėlto, yra ir tokių, kurie ne tik nesikonsultuoja su gydytoju ar vaistininku, bet keliauja atlikti kraujo tyrimus, kuriais bando ieškoti magnio stokos ar to nulemtos ligos. Tai, pasak vaistininko, nėra geras pasirinkimas.

„Kažkokius elementų tyrimus, nebūtinai magnio, būčiau linkęs rekomenduoti atlikti tik su gydytojo rekomendacijomis, kuris įvertins ar tikrai yra poreikis, jog nereikėtų perniek investuoti pinigus į neegzistuojančių ligų ieškojimą“, – sako jis.

Vaistininkas D. Paulauskas pastebi, kad yra ir žmonių, dažnai nesuprantančių, kokius vaistinius preparatus jie įsigyja – pavadinimai juos klaidina, o konsultuotis vengia.

„Kai kurie žmonės, pamatę kokio nors vaisto ar produkto pavadinime „magn“, galvoja, kad tai yra magnio preparatas. Tačiau tai gali buti su magniu visiškai nesusijęs preparatas. Taip pat, pastebime, kad radę kokio nors vaisto sudėtyje, pavyzdžiui, medžiagą magnio stearatas, žmonės galvoja, jog vartoja magnį, nors tai tiesiog pagalbinė medžiaga, kuri neturi jokio farmakologinio poveikio ir yra naudinga gaminant kapsules ar kitas vaistų formas“, – sako jis.

Yra ir tokių, kurie jausdami vienokius ar kitokius negalavimus, neretai galvoja, kad net ir nedidelė vaisto dozė gali padaryti stebuklus.

„Gyventojai dažnai tikisi greito efekto jausdami mėšlungį ar kitus simptomus. Jie tikisi, kad įsigijus du magnio miltelių paketėlius išsispręs jų problema. Norėčiau informuoti, kad vieną vakarą išgėrus dvigubą magnio dozę ir po to suviduriavus – jusų problema neišsispręs“, – pastebi specialistas.