Sveikatos mitai

Turite baimių dėl įvairių tyrimų? Nežinote, ar tikrai reikia operacijos? Gerti tabletes, o gal geriau masažas ar mankšta? Tai klausimai, kurių ieškosime kartu su gydytojais profesionalais. Būtent jie pasidalins savo patarimais ir rekomenduos, kaip išsaugoti savo sveikatą.

Kraujagyslių chirurgai sako, kad niekada nėra per anksti išsiaiškinti, ar paveldėjote šią ligą ir laikui bėgant ji pasireikš simptomais. Taip pat klaidingai manoma, kad išsiplėtusios venos labiau būdingos vyresnio amžiaus žmonėms. Deja, priklausomai nuo paveldimumo, gumbai ir mėlynas tinklas ant kojų gali atsirasti bet kuriame amžiuje, ypač, jeigu daug sėdima bei stovima vienoje vietoje, pavyzdžiui, dirbant.

Dažniau serga moterys

Kraujagyslių chirurgas Rolandas Dagilaitis paaiškino, kad kojų venos išsiplečia, kai sutrinka veninių vožtuvėlių funkcija ir jie nustoja veikti. Taip nutinka dėl genetinių priežasčių. Kai kurie žmonės gimsta su silpnesniais vožtuvėliais ir gyvenimo eigoje jie nustoja veikti, todėl išsiplečia vena. Jeigu yra širdies problemų, kraujo kiekis venose taip pat gali padidėti, o vožtuvas – subyrėti. Taip pat nėštumas gali prisidėti prie venų išsiplėtimo, nes padaugėja kraujo, o plečiantis gimdai vaisius spaudžia veną prie dubenkaulio. Jeigu giminėje nesama problemų su venomis, jokios kitos ligos vožtuvėlių nesulaužys.

Northway kraujagyslių chirurgas dr. Rolandas Dagilaitis

Jo kolega Eligijus Araminas pridūrė, kad venų varikoze vadinamas vaizdas, kuomet aiškiai matomas išsiplėtusių venų tinklas, o pati liga vadinama lėtiniu venų nepakankamumu.

Nors venos išsiplėsti gali bet kam ir bet kada, dažniau nuo to kenčia moterys. E. Araminas sako, kad venų problemos progresuoja bėgant metams, kartais progresuoja net gydomos:

„Dažniausiai vaikams šios ligos nepastebime. Tačiau negalime pacientui pasakyti, kada pasireikš simptomai ir kaip vėliau kryps ligos eiga. Moterims liga pasireiškia dažniau, nes jų organizmo struktūra šiek tiek kitokia, nei vyrų, silpnesnis venų jungiamasis audinys. Taip pat moterys dažniau kreipiasi dėl estetinio kojų vaizdo, kas vyrams dažnai nėra labai aktualu“.

Nors paveldimumas yra pagrindinis rodiklis, tai nereiškia, kad artimiausioje šeimoje esant šiai ligai, ji garantuotai bus perduoda. Mergaitei paveldėti išsiplėtusias venas yra 60 proc. tikimybė, berniukui – 40 proc.

Išsiplėtusių venų simptomai

Pašnekovų teigimu, dažniausiai pacientai kreipiasi tuomet, kai pamato venų varikozę, o kartais tenka gydyti net uždelstus atvejus ar jų sukeltas komplikacijas. To išvengti galima pasitikrinant dar prieš atsirandant simptomams. Tai atliekama ultragarsiniu tyrimu, kuris yra neskausmingas ir trunka vos kelias minutes.

„Jeigu koja tinsta, traukia mėšlungis – didelė tikimybė, kad yra problemų su venomis, bet nebūtinai. Todėl būtinai reikia pasitikrinti iš išsiaiškinti, kas negerai, nes gydyti užleistą ligą yra žymiai sunkiau ir pacientui, ir gydytojui. Nereikia bijoti tiesiog pasitarti su gydytojais. Išsiplėtusių venų simptomai gali būti jaučiami ir matomi. Matomi yra, pavyzdžiui, išsipūtusi, vingiuota vena, kurią galima apčiuopti. Juntami simptomai yra kojų sunkumas, tinimas, nuovargis, ypač dienos pabaigoje, bei naktinis mėšlungis bet kurioje kojos vietoje“, – aiškino R. Dagilaitis.

 Medicinos centro „Northway“ Klaipėdoje kraujagyslių chirurgas Eligijus Araminas

E. Araminas pridūrė, kad iki tam tikros stadijos išsiplėtusios venos tėra tik estetinė problema. Jeigu pakitimai – greitai progresuoja, besimptomė ligos išraiška pereina į simptominę. Atsiranda apsunkusių, tarsi švino pripiltų kojų jausmas, atsiranda patinimai, koja ima mažiau toleruoti fizinį krūvį. Diskomforto požymiai vis stiprėja. Nesirūpinant savo sveikata, gali išsivystyti stazinis dermatitas, o sunkiausia forma – veninės opos susiformavimas.

Nors tai gali atrodyti kaip nesudėtingos komplikacijos, negydant pirminės priežasties, jos gali vėl pasikartoti ir peraugti į dar sunkesnes formas. R. Dagilaitis sako, kad nepasišalinant kraujui sutrinka medžiagų apykaita: „Toje vietoje oda išplonėja ir nuo menkiausio užsigavimo gali atsirasti negyjanti opa, kuri gali komplikuotis į infekcinius sutrikimus. Išsipūtusiuose kojų venų mazguose stovintis kraujas gali krešėti, o jeigu jie didės arba atskils, gali kilti rimtų problemų“.

Venų verikozės gydymas – greitas

Laikai, kuomet išsiplėtusios kojų venos buvo gydomos skalpeliu, o po operacijos mėnesį tekdavo gulėti lovoje – beveik praėjo. Kraujagyslių chirurgų teigimu, daugelis Lietuvos gydytojų, turinčių galimybę, pacientams siūlo procedūras, kurių net nevadina operacijomis.

Paprastai ir greitai venos gydomos lazeriu atliekama procedūra ir tik išskirtiniais atvejais prireikia operacijos. Taip gali nutikti uždelsus ligos gydymą, todėl pašnekovai ragina nebijoti pasitarti su medikais, o pastebėjus ar pajutus pirmuosius simptomus, kreiptis į juos.

R. Dagilaitis detaliai paaiškino, kokiais būdais gydomos venos, priklausomai nuo ligos stadijos. „Jei tai yra išsiplėtęs kapiliaras, reikia tik estetinio gydymo, pavyzdžiui, suleidžiant vaistų, naudojant lazerį. Jeigu žmogui tinsta, apsunksta kojos, kas rodo rimtesnį pažeidimą, bet, pavyzdžiui, jis neturi laiko operacijai, taikomas simptomų palengvinimas. Tam nešiojamos kompresinės kojinės, kurios negydo, bet palengvina laiką iki operacijos. Taip pat simptomus galima palengvinti vaistais, venotonikais. Tik jų nereikėtų vartoti šiaip, profilaktiškai, kaip kartais teigiama – venų stiprinimui. Jie nestiprina venų, tik palengvina kojų sunkumą, tinimą, nuovargį tol, kol yra vartojami.
Venų varikozė

Kuomet vožtuvėliai subyra stambesnėse venose, reikalingas rimtesnis gydymas, nes vožtuvėliai neatsinaujina. Tuomet reikia tą veną panaikinti. Tai galima daryti senoviniu, chirurginiu, būdu veną tiesiog išpjaunant ir ištraukiant. Arba kur kas paprastesniu būdu – lazeriu. Šios operacijos atliekamos be narkozės, gulėjimo ligoninėje, be pjūvių ir ilgo reabilitacinio periodo. Po tokios operacijos būtina judėti kuo daugiau, negalima gulėti, tad žmogaus gyvenimas nesikeičia. Taip pat naudojami biologiniai klijai, kuomet vena tiesiog užklijuojama, bet jie nedaug kam tinka ir organizme lieka svetimkūnis. Beveik visais atvejais galima apsieiti be chirurginės intervencijos. Aš esu linkęs saugoti venas, jeigu jų prireiktų ateityje, pavyzdžiui, šuntavimui“.

Jo kolega pridūrė, kad gijimo trukmė priklauso nuo gydymui taikomo metodo. Pritaikius endoveninį gydymą, pacientui nereikia keisti savo įprasto gyvenimo, nors yra tam tikrų apribojimų. Porą savaičių intensyviai nesportuoti, nesilankyti pirtyje ir panašiai. Tradiciškai operuojant pacientui pasveikti prireikia 3-4 savaičių.

„Veninis nepakankamumas yra nepagydoma liga. Galima išgydyti tik konkrečias pažeistas venas. Tai reiškia, kad organizmo polinkio į tą ligą gydytojai panaikinti negali. Todėl net atlikus aktyvų gydymą, po kurio laiko jo vėl gali prireikti. Prevencinės priemonės gali tik sulėtinti progresavimą.

Tai galima daryti, pavyzdžiui darant pertraukėles ilgai sėdint ar stovint: pakelti kojas, kad kraujas geriau tekėtų. Taip pat labai padeda nors ir trumpi pasivaikščiojimai, lipimas laiptais. Mums vaikštant raumenys susitraukinėja ir padeda išpumpuoti kraują“, – patarimais dalinosi E. Araminas.

Chirurgai vieningai patarė nenuvertinti kompresinių kojinių galios. Nebūtinai jas dėvėti kasdien, tačiau kelionių, skrydžių metu, arba kai tenka ilgiau stovėti bei sėdėti. Taip pat šių kojinių nereikia dėvėti gulint ar nakties metu. Jos net 2–3 kartus pagreitina veninio kraujo pasišalinimą iš kojos, o taip sulėtinamas venų varikozės progresavimas.